Λέω σήμερα, τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου, να αρχίσω με καλά νέα. Καλά νέα που φέρνει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία), ο οποίος επέστρεψε από τις διακοπές του στη Σύρο με τη διαπίστωση ότι «τα πράγματα πάνε πολύ καλά από πλευράς ρευστότητας και έχουμε ήδη φθάσει στα επίπεδα του 2015». Ο κ. Στουρνάρας προχωρεί και ένα βήμα παραπάνω, κάνοντας ίσως για πρώτη φορά παρακινδυνευμένη πρόβλεψη για το πότε θα αρθούν (τελείως) τα capital controls. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
nnn
Κατά τον κ. Στουρνάρα, υπάρχει υπολογίσιμη επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες. Οχι βεβαίως καταθέσεων που βρίσκονταν στο εξωτερικό (μάλλον θα αργήσουν και άλλο να επιστρέψουν), πρόκειται μάλλον για χρήματα που ήταν φυλαγμένα σε στρώματα, μαξιλάρια, σπίτια κ.τ.λ. Αυτό σημαίνει, κατά τον κεντρικό τραπεζίτη, ότι επανέρχεται η εμπιστοσύνη των καταθετών και επιπλέον απομακρύνεται (οριστικά) ο φόβος για κούρεμα των καταθέσεων. Εάν λοιπόν συνεχιστεί αυτή η καλή εικόνα ρευστότητας, σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε εφέτος στον τουρισμό και με το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, τότε έως το τέλος του έτους θα υπάρξει νέα χαλάρωση στα capital controls. Χαλάρωση ναι, το θέμα όμως είναι πότε θα αρθούν τελείως. Ο κ. Στουρνάρας προβλέπει την πλήρη άρση τον Αύγουστο του 2018, τότε που ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα. Σε έναν χρόνο δηλαδή από σήμερα.


Στουρνάρας στηρίζει Τσακαλώτο

Μια συζήτηση με τον κεντρικό τραπεζίτη, μέσα στον Αύγουστο, μπορεί να βγάλει ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται ως ο πλέον ισχυρός υποστηρικτής του Ευ. Τσακαλώτου. Τον στηρίζει, όπως αποδεικνύεται, περισσότερο από ό,τι τον στηρίζουν οι «σύντροφοί» του στην κυβέρνηση ή στο κόμμα. Και τούτο συμβαίνει, όπως λέει, όχι μόνον επειδή ήταν φίλοι και συμφοιτητές, ούτε βεβαίως επειδή η σύζυγος του κ. Τσακαλώτου είναι από τις συνεργάτιδες του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά επειδή θεωρεί ότι «είναι ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα με αναγνώριση από τον Σόιμπλε και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης». Αυτά λέει ο κεντρικός τραπεζίτης για τον κ. Τσακαλώτο, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό. Μάλιστα (και εδώ είναι το καλύτερο), αποκλείει την περίπτωση ο κ. Τσίπρας να τον μετακινήσει από τη θέση του. Επειδή, όπως εξηγεί, «δεν αλλάζεις τον καλύτερο παίκτη της ομάδας σου». Για τέτοια στήριξη μιλάμε…


Το χιούμορ του Σόιμπλε για τους Ελληνες

Πόσες πιθανότητες νομίζετε πως έχει ο κ. Σόιμπλε να του στήσουν μνημείο εδώ στην Ελλάδα; Καμία πιθανόν, θα βιαστείτε να πείτε, αφού για πολλούς στην κυβέρνηση (και στο Μέγαρο Μαξίμου) ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός τους. Και όμως ο ίδιος θεωρεί πολύ πιθανόν να του στήσουν μνημείο γιατί, όπως λέει, ανάγκασε τη χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα δήλωσε:«Κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το ότι ανάγκασα τη χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Τηδήλωση αυτή έκανε με αρκετή δόση χιούμορ οΒόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τη «Handelsblatt»,σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο Σόιμπλε είναι γνωστός για το καυστικό του χιούμορ και είναι πεπεισμένος ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ».

nnn
Το ότι ο κ. Σόιμπλε διαθέτει χιούμορ πίσω από το σοβαρό προσωπείο που εμφανίζει στις δημόσιες εμφανίσεις του αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κάθε φορά που είχε συνάντηση με τον ταλαντούχο Γιάνη Βαρουφάκη (τον καιρό της παντοδυναμίας του Γιάνη), τον κερνούσε… σοκολατάκια που είχαν χρυσό περιτύλιγμα ευρώ.
Η εξουσία βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην (κοσμική και πανέμορφη) Πάρο, όπου ένα από τα προβεβλημένα πολιτικά στελέχη πήγε για λίγες ημέρες ξεκούρασης και ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία την ώρα του φαγητού. Από εξάντληση ή από κούραση, είπαν οι γιατροί ή ίσως (θα πρόσθετα) από το συνεχές άγχος για την… καρέκλα. Αν και το συγκεκριμένο στέλεχος δεν κινδυνεύει να χάσει την καρέκλα του, λόγω των στενών σχέσεων που έχει με το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο η ξαφνική αδιαθεσία του, όπως και άλλες αδιαθεσίες που είχαμε κατά καιρούς από πολιτικούς ενώ βρίσκονται στην εξουσία, αποδεικνύει πως η εξουσία βλάπτει σοβαρά την υγεία.
nnn
Βεβαίως προσπερνώ τα (κοινοποιημένα) μικροπροβλήματα υγείας που είχε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις ανέλαβε τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα (επιχείλιος έρπης, εγχείρηση κήλης, κόπωση, αϋπνίες στις δύσκολες διαπραγματεύσεις) και την κολπική μαρμαρυγή του Παύλου Πολάκη και πάω κατευθείαν στο πολιτικό στέλεχος που απολάμβανε το δείπνο του στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ακουα Μαρίνα» στη Νέα Χρυσή Ακτή της Πάρου, μαζί με έναν από τους εδώ παλαιούς καλλιτέχνες συνομιλητές τού τέως προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Στο ίδιο δείπνο είχαν προσκληθεί, μου λένε, και δύο ποιοτικοί τραγουδιστές (πιο ποιοτικοί δεν γίνεται), πλην όμως δεν προσήλθαν, άγνωστο το γιατί. Το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία την ώρα του φαγητού, μάλλον λόγω κόπωσης ή ακόμη και ζέστης, αλλά ευτυχώς ανέκτησε γρήγορα την ενεργητικότητά του και η βραδιά συνεχίστηκε με συζητήσεις περί κουλτούρας.

HeliosPlus