Πού χάθηκε επί τέσσερις ημέρες ο Πρωθυπουργός τη στιγμή που η πυρκαγιά κατέστρεφε σπίτια και δάση στην Ανατολική Αττική; Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος, αν και άθελά του, πιστεύω, ότι… προδόθηκε από μια βεβιασμένη κυβερνητική ανακοίνωση για να δείξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν παρών στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
nnn
Επειδή σε αυτή τη χώρα τίποτε δεν μένει κρυφό (όσο κι αν προσπαθούν), σας πληροφορώ ότι τις ημέρες της πυρκαγιάς ο κ. Τσίπρας (μαζί με την οικογένειά του) βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Πάτμο, Λέρο και Μήλο. Και τούτο γιατί, όπως προδόθηκε από την κυβερνητική ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός προσγειώθηκε στο Τατόι με στρατιωτικό ελικόπτερο Χιούι και από το Τατόι επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για να πετάξει πάνω από τα καμένα. Εκείνη την ημέρα πάντως το μοναδικό Χιούι που προσγειώθηκε στο Τατόι ήταν αυτό που μετέφερε τον κ. Τσίπρα και προερχόταν, όπως με ενημέρωσαν οι στρατιωτικοί, από περιοχή ανάμεσα σε Λέρο, Πάτμο και Μήλο.
nnn
Το μόνο έως τώρα που γνωρίζαμε ήταν ότι ο κ. Τσίπρας στην ανάπαυλα του κλεισίματος της Βουλής έλεγε (στους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο) πως θα περνούσε λίγες ημέρες ξεκούρασης στο εξοχικό σπίτι που νοικιάζει στο Σούνιο. Από το Σούνιο όμως, σύμφωνα και με εκτιμήσεις στρατιωτικών, ως το Τατόι δεν χρειαζόταν στρατιωτικό ελικόπτερο, συνεπώς κάπου πιο μακριά βρισκόταν, και η χρήση ενός Χιούι ήταν απαραίτητη.
nnn
Μαθαίνω επίσης ότι χειριστής του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού που φέρεται ότι παρέλαβε τον Πρωθυπουργό ήταν ένας αντισυνταγματάρχης, τον οποίο, όπως μου λένε οι στρατιωτικοί, συχνά χρησιμοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τις πτήσεις της ανά την Ελλάδα.

Οι σπάταλοι υπουργοί
Π
οιος είδε τον Γιώργο Χουλιαράκη και δεν τον φοβήθηκε. Μαθαίνω πως ο συνήθως μειλίχιος και πράος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν αγνώριστος στο τελευταίο μίνι Υπουργικό Συμβούλιο αυτό που είχε συγκληθεί εκτάκτως, λίγο προτού οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ξεχυθούν στις παραλίες (από αυτές που επέστρεψαν εσπευσμένα λόγω των πυρκαγιών που κατέκαψαν τη μισή Ανατολική Αττική).
nnn
Οι πράκτορές μου στο Υπουργικό μου είπαν λοιπόν ότι ο κ. Χουλιαράκης σήκωσε τους τόνους απέναντι σε συναδέλφους του που δεν βοηθούν το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πείτε εξακολουθεί να υφίσταται αυτό; Για το οικονομικό επιτελείο τουλάχιστον ναι. Αλλά να μη σας κρατάω σε αγωνία…
nnn
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 2016 έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια εντοπισμού της σπατάλης στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους για την οποία μάλιστα η Ελλάδα έχει λάβει ακόμη και βρετανική τεχνογνωσία. Εως και στα μέσα Αυγούστου, όταν οι υπόλοιποι υπουργοί βρίσκονταν στις παραλίες, ο κ. Χουλιαράκης εργαζόταν πάνω στο πρόγραμμα αυτό. Μόνον πέντε ημέρες άδεια πήρε μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
nnn
Η προσπάθεια αυτή που έχει ονοματιστεί επισκόπηση δαπανών –ή «spending review» στην καθομιλουμένη –μπήκε στην τελική της ευθεία στις αρχές Ιουλίου όταν και συστάθηκε 40μελής ομάδα ειδικών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα λοιπά υπουργεία.
nnn
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ωστόσο το πήρε προσωπικά το θέμα, έμεινε όλο το καλοκαίρι στο γραφείο του και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να βάλει τους… απρόθυμους υπουργούς στη θέση τους. Ο Αλέξης Τσίπρας, που μου λένε πως «πιστεύει» το spending review, μάζεψε λίγο προτού αναχωρήσει για τις διακοπές του, τους υπουργούς για το «φροντιστήριο Χουλιαράκη», όπως μου το ονομάτισε κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στη συγκεκριμένη «εαρινή σύναξη».

Μια φίλη από τα παλιά
Δηλώνει φίλη της Ελλάδας και τώρα που έμεινε χωρίς δουλειά βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σύρο, όπου διαθέτει εξοχικό. Πρόκειται για την πρώην διευθύντρια του γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων του Φρανσουά Ολάντ Κλοντίν Ριπέρ, η οποία να σημειώσω ότι στη Σύρο είναι γείτονας του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και μαζί κάνουν πεζοπορία, ακόμη και… ψάρεμα. Και το ερώτημα τώρα που ο κ. Ολάντ δεν βρίσκεται στην εξουσία, τι θα κάνει η πιστή συνεργάτιδά του; Επιστρέφει, όπως έλεγε, στην παλιά της δουλειά, που είναι η τηλεόραση. Ετσι το θεώρημα ότι η δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού, ακόμα και όταν πρόσκαιρα την εγκαταλείψεις, εξακολουθεί να λειτουργεί.
nnn
Βέβαια, ο κ. Στουρνάρας εργάζεται και από τη Σύρο γιατί, όπως μαθαίνω, παρακολουθεί (ανάμεσα στα βιβλία που διαβάζει και το ψάρεμα που τελευταίως επιδίδεται) την αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα, που άρχισε με επιτόπιους ελέγχους. Ηδη από τον έλεγχο αυτό πέρασαν η Εθνική, η Alpha και ακολουθούν η Πειραιώς και η Eurobank. Εκείνο όμως που έχει για τον κεντρικό τραπεζίτη σημασία, όπως λέει, είναι ότι κερδήθηκε το στοίχημα της Attica Bank, αφού ο επενδυτής Aldridge Capital έδωσε εκατομμύρια (περίπου 70) σε αύξηση κεφαλαίου για να αγοράσει «κόκκινα» δάνεια, μειώνοντας έτσι το συνολικό χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων από 45% σε 23%.
Ο Calzolaio της World Bank
Calzolaio (Καλτσολάιο). Η ιταλική λέξη για τον τσαγκάρη ή αλλιώς για τον παπουτσή. Θα μου πείτε τι με έπιασε και άρχισα τα μαθήματα ιταλικών. Μαθαίνω πως κάποιοι στην κυβέρνηση τα έχουν ανάγκη. Βλέπετε, ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός της Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία της Ελλάδος στην Παγκόσμια Τράπεζα και θεωρούν πως τα εθνικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από τον νυν εκπρόσωπο της χώρας μας στην Ουάσιγκτον, Χρήστο Παπουτσή. Για τον λόγο αυτόν ξεκίνησαν τις διαδικασίες «αποχώρησής» του. Δεδομένου ότι ο κ. Παπουτσής αρνήθηκε να παραιτηθεί, η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί τις επόμενες εβδομάδες πιο ριζοσπαστικά μέτρα.
nnn
Οπως μου λένε κατά λέξη, ο κ. Παπουτσής όλο το τελευταίο διάστημα «διατεινόταν ψευδώς» πως έχει σύμβαση αορίστου χρόνου με την Παγκόσμια Τράπεζα. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση πληροφορήθηκε αρμοδίως πως το μόνο που αρκεί για να αντικατασταθεί είναι να ζητηθεί από τον ιταλό εκτελεστικό διευθυντή του στον διεθνή οργανισμό, Πατρίτσιο Παγκάνο, να τον απολύσει (εκείνος τον διόρισε). Αφού ο Ιταλός αποδεχθεί το αίτημα, η αντικατάσταση θα γίνει μέσα σε 72 ώρες. Δεδομένου ότι οι κ.κ. Παπουτσής και Παγκάνο είναι φιλαράκια, μου λένε πως η κυβέρνηση σκοπεύει σε περίπτωση άρνησης του αιτήματος της από τον Παγκάνο (έχει τη δυνατότητα αυτή) να απευθυνθεί στον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
Η υπερη-φάνεια της… ξαπλώστρας
Πολύ ενόχλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη η «προτροπή» που του έγινε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού τις ημέρες της φωτιάς στην Ανατολική Αττική «να επιστρέψει στην ξαπλώστρα του». Το πήρε κατάκαρδα, μαθαίνω, θεωρεί την «προτροπή» αυτή ως άκρως ταπεινωτική για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή μάλιστα που ήταν έτοιμος να επισκεφθεί το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Και πώς αντέδρασε;
nnn
Οχι με ανακοίνωση του κόμματος, αλλά όπως έλεγε σε συνεργάτες του «είμαι υπερήφανος για την ξαπλώστρα μου, η οποία βρίσκεται στο σπίτι μου στα Χανιά και σε αυτό είμαι μαζί με την οικογένειά μου και τα παιδιά μου. Οχι σαν άλλους…».
nnn
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε και αυτός να μάθει πού ήταν εξαφανισμένος για τέσσερις ημέρες ο Πρωθυπουργός και έδωσε εντολή στο επιτελείο του να συλλέξει κάθε σχετική πληροφορία, γιατί, όπως έλεγε, σκοπεύει να φέρει το θέμα στη Βουλή.
nnn
Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά για πρώτη φορά το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξαγγέλλει «προσεχώς ανασχηματισμός». Ηταν η κυβερνητική ανακοίνωση που διέψευσε τα σενάρια περί μετακίνησης του Ευ. Τσακαλώτου, λέγοντας ότι η μόνη μετακίνησή του θα είναι από τις διακοπές του στο υπουργείο. Ετσι είναι ο μόνος αμετακίνητος στον επερχόμενο ανασχηματισμό και με… βούλα από το Μαξίμου (έχει τη διαπραγμάτευση της τρίτης αξιολόγησης).
nnn
Τον γύρο του κόσμου έκαναν φωτογραφίες των αποκαμωμένων από την προσπάθεια ελλήνων πυροσβεστών. Ο άγνωστος πυροσβέστης, ξέπνοος από τη μάχη με τη φωτιά, παίρνει μια ανάσα προτού ριχτεί και πάλι στο μέτωπο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ