Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί ποδοσφαιρικούς όρους σε ομιλία του στη Βουλή για να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία. Και δεν είναι η πρώτη φορά που επιμένει στην Μπαρτσελόνα, επειδή ίσως τη θεωρεί την καλύτερη ομάδα. Αυτή την προσήλωσή του στην Μπάρτσα την επιδεικνύει και δημοσίως. Οχι πάντοτε με επιτυχία, ίσως επειδή τελευταίως λόγω αξιολόγησης και πανηγυρισμών επειδή βγήκαμε στις αγορές έχασε μερικά επεισόδια ή αγώνες εάν προτιμάτε. Δεν γνώριζε φέρ’ ειπείν ότι ο Μέσι (με τον Νεϊμάρ στη φωτογραφία) παραμένει στην Μπαρτσελόνα και τον έχρισε…«μεταγραφόμενο» σε άλλη ομάδα. Αντιθέτως γνώριζε ότι ο Νεϊμάρ έφυγε από την Μπαρτσελόνα και πήγε στην Παρί και έτσι χρησιμοποίησε αυτούς τους ποδοσφαιριστές για να υπενθυμίσει στη Νέα Δημοκρατία ότι έκανε μεταγραφές από το ΠαΣοΚ (τον Βασίλη Οικονόμου) και από τη ΔΗΜΑΡ (τον Ιάσονα Φωτήλα). Τώρα, μεταξύ μας, μόλις ο κ. Φωτήλας άκουσε τον κ. Τσίπρα να τον παρομοιάζει με τον Νεϊμάρ, πανηγύρισε και ζητούσε τη διεύθυνσή του να του στείλει λουλούδια ή γλυκά. Το ίδιο έκανε και ο κ. Οικονόμου (τομεάρχης Υγείας της ΝΔ) που ξαφνικά μέσα στο κατακαλόκαιρο κοτζάμ πρωθυπουργός ασχολήθηκε με τη χάρη του.
nnn
Ο κ. Τσίπρας ωστόσο δεν περιορίστηκε μόνο στους Μέσι και Νεϊμάρ στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου της Παιδείας. Αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ποδοσφαιρικό σύστημα, στο 4-4-2 (ίσως το πιο δημοφιλές σύστημα στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες), για να δείξει την κατανομή που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις διευθύνσεις των νοσοκομείων, τότε που και η ΔΗΜΑΡ μετείχε στην κυβέρνηση. Τέσσερις διευθυντές τοποθετούσε η ΝΔ, τέσσερις το ΠαΣοΚ και δύο η ΔΗΜΑΡ. Αυτή ήταν η αναλογία, πλην όμως ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ο κ. Φωτήλας «έπαιζε» κατά μόνας και έκανε τον όρο 4-4-1 (προς χάριν του κ. Φωτήλα). Γι’ αυτό ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ έδειχνε ενθουσιασμένος και ζήτησε τον λόγο από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση «επί προσωπικού». Ο κ. Βούτσης όμως δεν του τον έδωσε. Κρίμα…
«Αστειάκια» στη Βουλή

Η άλλη εμμονή που έχει μονίμως ο κ. Τσίπρας είναι να… καλωσορίζει από το βήμα της Βουλής τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση και μόλις έβλεπε τον Αντ. Σαμαρά στη Βουλή τού έλεγε «Καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στη Βουλή». Το έκανε και την Πέμπτη στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τον κ. Τσίπρα έκανε το λάθος να μην παρίσταται στην Ολομέλεια όταν άρχισε την ομιλία του: «Καλωσορίζω τον κ. Μητσοτάκη» του είπε και απευθύνθηκε σ’ αυτόν: «Μπήκατε στην αίθουσα στη μέση της ομιλίας μου». Και αμέσως μετά πέταξε ένα από τα γνωστά κρύα αστειάκια του (ό,τι πρέπει μέσα στο κατακαλόκαιρο): «Χαίρομαι γιατί σας κρατώ στην Αθήνα αντί να κάνετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές». Γέλασαν μόνον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι της ΝΔ όμως, πόσοι ήταν και πώς να γελάσουν…


Πού ήταν οι βουλευτές της ΝΔ;

Μέτρησα ακριβώς 32 βουλευτές στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν πήρε τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης. Οι υπόλοιποι παραθέριζαν (όχι θα κάτσουν να ακούνε τη συζήτηση για την Υγεία). Και θα ήταν λιγότεροι αν δεν τους έπαιρνε την προηγούμενη ημέρα ο κ. Τσιάρας για να τους πει ότι «θα μιλήσει ο αρχηγός και η παρουσία σας είναι απαραίτητη» (ή αναγκαστική, θα έλεγα). Αλλά μη νομίζετε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν κάπου και καθυστέρησε να εισέλθει στην αίθουσα ώστε να ακούσει τον κ. Τσίπρα. Ηταν από πολύ νωρίς στο γραφείο του και προσάρμοζε την ομιλία του. Οταν μίλησε ο κ. Τσίπρας (και αναφέρθηκε στους σημαιοφόρους), ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε αμέσως τον λόγο για να απαντήσει, αλλά ζήτησε μια αναβολή μισής ώρας προκειμένου να προσαρμόσει την ομιλία του στα νέα δεδομένα.
nnn
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε ωστόσο το παρών του (έστω και με καθυστέρηση) στην ομιλία του κ. Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός όμως αγνόησε εντελώς τον κ. Μητσοτάκη. Ούτε καν εμφανίστηκε την ώρα που μιλούσε και έτσι ο πρόεδρος της ΝΔ αναγκαζόταν να απευθύνεται στον υπουργό Ανδρέα Ξανθό που παρέμεινε στην αίθουσα. Εκεί που στην ομιλία του έγραφε «Τσίπρας», το μετέτρεπε σε… «Ξανθό». Η ΝΔ βεβαίως έκανε λόγο για απρέπεια του Πρωθυπουργού και περιφρόνηση προς τον θεσμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ίδιο έκανε και την προηγούμενη ημέρα (στη συζήτηση για την Παιδεία) ο κ. Τσίπρας. Οταν τελείωσε την τριτολογία του, μάζεψε τα χαρτιά του και έφυγε σχεδόν τρέχοντας από την αίθουσα χωρίς να καθίσει να ακούσει τους άλλους αρχηγούς.


Οι εμμονές του Αδωνη

Στο μυαλό του Αδ. Γεωργιάδη έχουν σφηνωθεί δύο αποστολές: η πρώτη πώς θα κλείσει στη φυλακή τον Παύλο Πολάκη (και του το λέει κατά πρόσωπο όποτε βρει την ευκαιρία) και η δεύτερη πώς θα αποδομήσει τον Νικολάς Μαδούρο. Τη δεύτερη αποστολή την αποκάλυψε τρώγοντας γαρίδες, καλαμαράκια, καραβίδες και τσιπούρα στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στους βουλευτές του στην ψαροταβέρνα «Ζορμπάς»: «Θα εκδηλώσω δυναμική πρωτοβουλία για τη Βενεζουέλα, δεν μπορώ να το αφήσω έτσι το ζήτημα. Είναι χούντα ο Μαδούρο» έλεγε, χωρίς όμως να αποκαλύψει τα σχέδιά του, αν δηλαδή θελήσει να δεθεί στα κάγκελα της πρεσβείας ζητώντας άμεση απομάκρυνση του Μαδούρο.

***
Την συμπάθειά μας στον Μανώλη Γλέζο που εμφανίστηκε με αναπηρικό καροτσάκι στη Βουλή μετά το ατύχημα που είχε και τον ανάγκασε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Του ευχόμαστε περαστικά και γρήγορα στις επάλξεις.

HeliosPlus