Στις αγορές με σχέδιο

Οπως όλα δείχνουν, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επιχειρηθεί η επιστροφή της χώρας στις αγορές

Οπως όλα δείχνουν, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επιχειρηθεί η επιστροφή της χώρας στις αγορές με έκδοση πενταετούς ομολόγου. Και όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί. Βεβαίως αυτό δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί η έκδοση επιτυχημένη.

Σε καθε περίπτωση, ανεξάρτητα με το πότε θα γίνει η έκδοση, η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από το αν καταφέρει να προσελκύσει και πόσα νέα κεφάλαια από το εξωτερικό και κυρίως από το αν θα έχει συνέχεια. Διότι έξοδος στις αγορές εφέτος τον Ιούλιο και ξανά του χρόνου τέτοια εποχή με την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν έχει νόημα.

Η επιστροφή στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά, θα πρέπει να έχει συνέχεια. Πράγμα που σημαίνει ότι από τώρα μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να κάνει 2-3 μικρές εκδόσεις. Να έχει σταθερή παρουσία στις αγορές. Δηλαδή, θα πρέπει να ακολουθήσει άλλη μια έκδοση το φθινόπωρο και ακόμα μία το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Ομως γα να υπάρξει έκδοση το φθινόπωρο, θα πρέπει πρώτα να έχει κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει ορισμένα «καυτά» θέματα, όπως η ΔΕΗ, ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που απαιτείται για την προκήρυξη απεργίας.

Είναι προφανές ότι όσο η αξιολόγηση είναι ανοικτή, δεν είναι δυνατόν η χώρα να απευθυνθεί στους επενδυτές για χρηματοδότηση, διότι πολύ απλά θα της γυρίσουν την πλάτη.

Αν λοιπόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να βγει στις αγορές τώρα, θα πρέπει, για να έχει επιτυχία το εγχείρημα, να φροντίσει να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση.

Αν δεν γίνει αυτό και η κυβέρνηση εμπλακεί για ακόμα μία φορά σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για διατηρήσιμη επιστροφή στις αγορές.
Αλλωστε το έργο το έχουμε ξαναδεί. Το ίδιο έγινε με τον προηγούμενο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η χώρα βγήκε μία φορά στις αγορές τον Απρίλιο του 2014 με 5ετές ομόλογο και επέστρεψε τέτοια εποχή το ίδιο έτος με τριετές. Ομως δεν υπήρξε συνέχεια. Και τούτο διότι ο κ. Σαμαράς δεν προχώρησε στο κλείσιμο της επόμενης αξιολόγησης.
Θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να επιχειρήσει την επιστροφή τις αγορές με σχέδιο, όχι επικοινωνιακό, αλλά στρατηγικό, για το πώς θα πορευθεί τους επόμενους 12 μήνες, πως θα ξεπεράσει τα «αγκάθια» της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης, τι είδους υποστήριξη θα ζητήσει και θα διαπραγματευθεί με τους πιστωτές για μετά τη λήξη του προγράμματος και τι είδους έλεγχο θα έχει η χώρα στη μετά το πρόγραμμα εποχή.
Διότι όποιος ονειρεύεται ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές χωρίς εποπτεία, αυταπατάται. Οι επενδυτές για να εμπιστευθούν την Ελλάδα και να βάλουν τα χρήματά τους στη χώρα πρέπει να έχουν το πράσινο φως κάποιου που να εμπιστεύονται. Και δυστυχώς μόνο το ΔΝΤ μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο.
Από τον κυβερνητικό σχεδιασμό το επόμενο 12μηνο θα κριθεί η επιτυχία της χώρας στις αγορές και όχι από το επιτόκιο, το ύψος της έκδοσης ή τα καλά λόγια των Ευρωπαίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.