Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούσαν ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Για τις τρεις από τις πέντε τροπολογίες για τις οποίες διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος της ΝΔ, το αποτέλεσμα ήταν 153 «ναι» και 84 «όχι».
Οι τροπολογίες αφορούσαν το αφορολόγητο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συντάξεις.
Συνολικά ψήφισαν 237 βουλευτές. Από τη διαδικασία αποχώρησε το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ομιλία Τσακαλώτου
Ως …φυσιολογική, εμφάνισε περίπου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος την εσπευσμένη κατάθεση των πέντε τροπολογιών για τα προαπαιτούμενα σε άσχετο νομοσχέδιο για την κύρωση σύμβασης για την αλιεία στην Μεσόγειο.
Αποκρούοντας τα σφοδρά πυρά που δέχθηκε η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για την μεθοδολογία αυτή, ο κ. Τσακαλώτος επικαλέστηκε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τις προσπάθειες κάποιων να μετατοπίσουν το επίκεντρο της συζήτησης από το θέμα του χρέους στην μη έγκριση όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα. «Δεν θέλουμε να φιμώσουμε κανέναν.
Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη έκπληξη ότι κάτι φοβερό γίνεται όταν ξέρουμε ότι επί 7 χρόνια η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων ήταν ενάντιά σας και ενάντιά μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη ο οποίος ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας. «Κάνουμε και κακούς νόμους όπως κάνατε κι εσείς», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ο λόγος που η κυβέρνηση έφερε ως τροπολογίες σημαντικές διατάξεις όπως αυτή που «παγώνει» την αύξηση των συντάξεων μέχρι το 2022 αλλά και εκείνη που «παγώνει» την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, είναι «ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε στην διαπραγμάτευση ο οποίος είναι ότι οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι, υπάρχουν διαφωνίες και εντός ομισιόν, και εντός ΔΝΤ και είναι κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση αντί να είναι για το χρέος να είναι για τα προαπαιτούμενα». «Δεν πρέπει να αφήσετε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα που θέλουν πολλοί αντίπαλοί μας να το εκμεταλλευτούν και να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτηςστο Eurogroup, ώστε η συζήτηση αυτή να είναι για το χρέος και για τίποτα άλλο», είπε ο κ. Τσακαλώτος επαναλαμβάνοντας ότι «η βασική μας στρατηγική ήταν να φύγουμε από την επιτροπεία».
Την εκτίμηση ότι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα βγάλει μια καλύτερη απόφαση από αυτή που επιφύλαξαν οι εταίροι στην συνεδρίαση της 22ας Μαίου, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Όπως είπε «νομίζω ότι θα είναι καλύτερη και καλώς κάνουμε και συζητάμε και για το χρέος», προϊδεάζοντας ότι «θα υπάρχουν και θέματα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και αναφορές στα βραχυπρόθεσμα και μεγαλύτερη σαφήνεια και θα δείτε ίσως έναν μηχανισμό και για μετά το πρόγραμμα». «Θα τσεκάρουμε μετά την απόφαση της 15ης Ιουνίου τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», είπε, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ ανέφερε ότι «έχουμε κάνει τα πάντα στην στρατηγική μας για μια σταδιακή μείωση της επιτήρησης». «Για αυτό έπρεπε να κλείσουν τα προαπαιτούμενα», σημείωσε και κατηγόρησε την ΝΔ ότι με όσα έχει πει έχει χάσει την αξιοπιστία της.
Τις εξελίξεις όσον αφορά τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το χρέος επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης σε μια προσπάθεια να πείσει τα κόμματα ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των προαπαιτούμενων, ενώ η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παραδέχθηκε ότι το κύριο πρόβλημα που υπάρχει έχει να κάνει με την συνάφεια της τροπολογίας, για την οποία μίλησε ο κ. Βορίδης. «Πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα συνάφειας αλλά είναι συνήθης κοινοβουλευτική πρακτική όταν υπάρχει λόγος επείγοντος», είπε η κυρία Αχτσιόγλου, ενώ σημείωσε μάλιστα ότι η άλλη επιλογή που υπήρχε ήταν να έρθει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κάτι που θα ήταν χειρότερο.
Έτσι, έκρινε ότι «η διαδικασία αυτή επαρκεί διότι στην πραγματικότητα μόνο μια διάταξη χρήζει συζήτησης, αυτή με την οποία παγώνει η αύξηση των συντάξεων για μια ακόμη χρονιά έως το 2022». Βεβαίως υπάρχει η ρητή συνταγματική πρόνοια βάσει της οποίας οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να αναγράφονται σε νόμους που αφορούν άσχετα πράγματα, όπως παραδέχθηκε η κυρία Αχτσιόγλου, γι’ αυτό και έγινε μια νομοτεχνική βελτίωση ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό και συγκεκριμένα μπήκε ξεχωριστό κεφάλαιο στο συζητούμενο νομοσχέδιο στον τίτλο του οποίου προστέθηκε η φράση: «συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».
«Αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ισχυριστεί ότι σε συνθήκη που αφορά τα ψάρια είναι σχετική η διάταξη για τις συντάξεις, άν είστε έτοιμοι να διαβείτε τον Ρουβίκωνα και να βάλετε δίπλα στα ψάρια τις συντάξεις, τότε εύγε», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗ.ΣΥ. Αν. Λοβέρδου ο οποίος είπε ότι «ακολουθούμε διαδικασίες αντικανονικά και αντισυνταγματικά». «Έχουν δίκιο όσοι αναφέρονται σε πρακτικές του παρελθόντος που ήταν έκτακτες και επείγουσες. Όποιος λέει ότι δεν έγινε δεν λέει την αλήθεια.
Όμως τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ αυτό παροξύνθηκε», πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρνει προαπαιτούμενα με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με καμία συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία αλλά με διαδικασία απαράδεκτη: με τροπολογία για να αποφύγετε το διήμερο του διαλόγου». Μάλιστα είπε: «Είστε 153, αν θέλετε να το ψηφίσετε το περνάτε, αλλά είστε πια πληρωμένα πιστόλια». Για «μίνι μνημονιάκι- εξπρές μέσα από μια απαράδεκτη διαδικασία», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Αμυράς ο οποίος σημείωσε: «Εάν το χρέος και η ποσοτική χαλάρωση περνάει μέσα από την κύρωση για τα ψάρια, τότε να μας το εγγυηθείτε ότι θα πάρουμε τους τρεις μεγάλους στόχους κι εμείς θα σας πούμε καλή ψαριά, αλλά τα δίχτυα της κυβέρνησης είναι τρύπια».
Ως αντιλέγων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος είπε για το θέμα της αντισυνταγματικότητας ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές καθώς πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι την Δευτέρα. Ο άλλος δρόμος θα ήταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε, τονίζοντας ότι «η προτίμηση μιας τροπολογίας είναι αυτή η οποία επιτρέπει να συζητηθεί το θέμα». «Έτσι διασφαλίζουμε ουσιαστική συζήτηση», υποστήριξε.
Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από την συνεδρίαση καταγγέλλοντας πραξικοπηματική και κατάπτυστη διαδικασία και άθλιες μεθοδεύσεις, ενώ η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως απορρίφθηκε και το αίτημα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλου ο οποίος ζήτησε να ανοίξει πλήρης κατάλογος ομιλητών.
Η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στις τρεις από τις πέντε τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση.
Αποχώρησαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ
Τακτική πολιτικής απομόνωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην διαδικασία ψήφισης των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων ακολουθεί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποχωρώντας από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.
Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγγέλλει την απαράδεκτη διαδικασία και έδωσε το σύνθημα στους βουλευτές για αποχώρηση από την αίθουσα.
Υπενθυμίζεται πως κατά την έναρξη της συζήτησης αποχώρησε καταγγέλλοντας και το ΚΚΕ με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Νίκο Καραθανασόπουλο να λέει πως «δεν νομιμοποιούμε τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρούμε».
Να σημειωθεί ότι η ΝΔ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τις πέντε τροπολογίες ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα.
Οι τροπολογίες στη Βουλή
Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει σε τροπολογίες τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Το πρωί της Παρασκευής η αντιπολίτευση έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών και υπήρξε σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση
Το θέμα ετέθη από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση στην Διάσκεψη των Προέδρων και σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένονται 5 έως 6 τροπολογίες, οι οποίες θα ενταχθούν σε μια κύρωση σύμβασης για την αλιεία που ψηφίζεται την Παρασκευή 9 Ιουνίου.
Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε απόλυτο ευτελισμό τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Όπως έλεγε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Κ. Τσιάρας η πρακτική αυτή συνιστά πλήρη υποβάθμιση των νομοθετικών λειτουργιών και πρότεινε να υπάρξει ένα ξεχωριστό μίνι νομοσχέδιο ώστε να δοθεί η δυνατότητα συζήτησης στην επιτροπή και στην Ολομέλεια προκειμένου να έχουν τον χρόνο οι βουλευτές να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των διατάξεων και επιπλέον να μπορούν να τις συζητήσουν.
Και αυτό, καθώς οι επίμαχες ρυθμίσεις αφορούν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα, τα οικονομικά των κομμάτων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το αφορολόγητο και τις συλλογικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ενστάσεις φέρεται να διατύπωσε και η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ ο κ. Βούτσης δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει για το θέμα με το Μέγαρο Μαξίμου.
Πάντως σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση ζήτησε αν μη τι άλλο να έρθουν προς ψήφιση την Δευτέρα ώστε να υπάρχει ο ελάχιστος χρόνος προκειμένου να τις μελετήσουν.
Οι τροπολογίες αναμένεται να κατατεθούν στο νομοσχέδιο για την κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο σήμερα ή και κατά την διάρκεια συζήτησής του στην Ολομέλεια, όπως επισήμαινε ο κ. Τσιάρας για να καταδείξει την ανορθολογική πρακτική νομοθέτησης που επιλέγει για άλλη μια φορά η κυβερνητική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Βουλή, στις 10:00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17:00, προκειμένου έως τις 18:00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, αν υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα.
Οι τρεις πρώτες τροπολογίες κατατέθηκαν μετά τις 7 το βράδυ της Πέμπτης.
Τέλος στα δάνεια κομμάτων με ενέχυρο τη μελλοντική τους χρηματοδότηση
Οι νομικοί περιορισμοί που υφίσταντο για τα πολιτικά κόμματα, στο να χρησιμοποιούν την χρηματοδότησή τους από το κράτος ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό, επανακαθορίζονται με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.
Με την τροπολογία απαγορεύεται, όχι μόνο η εκχώρηση ή ενεχύραση ποσοστού πάνω από το 50% της κρατικής χρηματοδότησης του τρέχοντος οικονομικού έτους, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και να εκχωρείται ή να ενεχυράζεται η κρατική χρηματοδότηση που αφορά σε οικονομικό έτος μεταγενέστερο του έτους χορήγησης του δανείου.
Η ίδια τροπολογία καθιστά υπόχρεο τον (υποψήφιο) βουλευτή και ευρωβουλευτή για την γνωστοποίηση στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου του ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του. Μέχρι σήμερα την υποχρέωση αυτή είχαν τα τραπεζικά ιδρύματα.
Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, επισυνάπτεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι μία από τις πέντε τροπολογίες που αφορούν στα προαπαιτούμενα με τα κλείνονται όλες οι εκκρεμότητες πριν από το κρίσιμο Eurogroup.
«Μερεμέτι» στη διάταξη για το αφορολόγητο
Αλλαγές στη διατύπωση, που δεν μεταβάλλουν ωστόσο την ουσία του άρθρου 15 του νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Ουασιαστικά ξεκαθαρίζεται ότι στην περίπτωση που κριθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου πρέπει να έρθει αντί για το 2020 ένα χρόνο νωρίτερα, η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς μπορούν να επιφέρουν περαιτέρω τροποποιήσεις στην έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.
Ειδικότερα, η προτεινόμενη διάταξη αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στην περίπτωση αυτή προκειμένου να διασφαλιστεί, ως αποτέλεσμα της εν λόγω εμπροσθοβαρούς εφαρμογής, η επίτευξη του ανωτέρου δημοσιονομικού στόχου (σ.σ. πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2019) κατά τρόπο ευνοϊκό για την ανάπτυξη, οι ελληνικές αρχές μπορούν σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, να εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο 10».
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, επισημαίνεται ότι «δεν μεταβάλλεται η ουσία της ρύθμισης που θεσπίστηκε με την αντικαθιστάμενη διάταξη, όμως, αυτή κρίνεται αναγκαία για λόγους σαφέστερης διατύπωσης και ασφάλειας δικαίου».
Στον πάγο οι συλλογικές συμβάσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος
Η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την 20.08.2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.
Με την τροπολογία ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής:
Η διάταξη σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και η αναστολή των διατάξεων σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής, με υπουργική Απόφαση, συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.
Παγώνουν οι συντάξεις μέχρι και το 2022
Μετατίθεται για την 01-01-2023 από 01-01-2022 που ισχύει, η έναρξη αύξησης των κύριων συντάξεων (βάσει των οριζόμενων συντελεστών ΑΕΠ και Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε και πρόκειται να ψηφιστεί την Παρασκευή.
Όπως διευκρινίζεται, από την προτεινόμενη διάταξη επέρχεται επί του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εξοικονόμηση δαπάνης για το οικονομικό έτος 2022, ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου, από τη μετάθεση κατά ένα ακόμη έτος του χρόνου αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο του Μαΐου, τα μέτρα στο ασφαλιστικό για την περίοδο 2019-2021 οδηγούσαν σε εξοικονόμηση 2,8 δισ. ευρώ. Έτσι, ο συνολικός «λογαριασμός» ξεπερνά πλέον τα 3 δισ. ευρώ.