Η Πορτογαλία και εμείς

Την ώρα που η Ελλάδα φλερτάρει και πάλι με την ύφεση (η οποία ορίζεται ως τρία συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης)

Την ώρα που η Ελλάδα φλερτάρει και πάλι με την ύφεση (η οποία ορίζεται ως τρία συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης), η Πορτογαλία εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του 2017 τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, χάρη στις ισχυρές εξαγωγές και στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% σε ετήσια βάση.
Ομως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατάφεραν το πρώτο τρίμηνο του έτους να αυξήσουν το ΑΕΠ τους, εκτός από την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Ωστόσο η Πορτογαλία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι μια χώρα που συγκρίνεται με την Ελλάδα. Εκτός από τα μεγέθη και τις επιδόσεις, οι δύο χώρες έχουν ακόμη ένα κοινό χαρακτηριστικό: ότι μπήκαν σε Μνημόνιο, με τη διαφορά ότι η Πορτογαλία κατάφερε και βγήκε και σήμερα απολαμβάνει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης που για μας είναι το ζητούμενο. Υπό αυτήν την έννοια, το παράδειγμά της έχει ιδιαίτερη αξία.
Η Πορτογαλία μπήκε σε αναπτυξιακή τροχιά από τα μέσα του 2013 όταν ακόμα βρισκόταν σε πρόγραμμα. Εκτοτε ακολουθεί πορεία συνεχούς ανάπτυξης, ο ρυθμός της οποίας τα τελευταία τρίμηνα επιταχύνθηκε. Η πορτογαλική στατιστική υπηρεσία αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην αύξηση των εξαγωγών και στην ενίσχυση των επενδύσεων. Αντιθέτως, η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνθηκε, στοιχείο που καθιστά περισσότερο βιώσιμη την ανάπτυξη το 2017.
Δηλαδή, η πορτογαλική οικονομία ακολουθεί διαφορετική πορεία από την ελληνική. Και τούτο διότι στη χώρα μας οι εξαγωγές παραμένουν καθηλωμένες ή κινούνται οριακά ανοδικά, ενώ οι επενδύσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους έπεσαν κατακόρυφα εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνδέεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ωστόσο, δημοσιονομικά η Ελλάδα εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις από την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα το 2016 πέτυχε πλεόνασμα 0,7% (όχι πρωτογενές αλλά συνολικό, περιλαμβανομένων και των δαπανών για τόκους) ενώ η Πορτογαλία είχε έλλειμμα 2%. Ομως, ενώ εμείς παλεύουμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας αυξάνοντας τους φόρους και μειώνοντας τις δαπάνες, οι Πορτογάλοι το κάνουν από τον παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή την άνοδο του ΑΕΠ. Εφόσον η ανοδική πορεία της οικονομίας συνεχισθεί και επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Κομισιόν που κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,8% το 2017, το έργο της πορτογαλικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017 θα γίνει πιο εύκολο.
Βεβαίως σημαντικό ρόλο στην πορεία της Πορτογαλίας παίζει και η στάση που έχει τηρήσει το πολιτικό της σύστημα στη διάρκεια της κρίσης.
Από την αρχή, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ανέλαβαν συλλογικά την ευθύνη της διακυβέρνησης για να βγει η χώρα από το τούνελ. Πλήρωσαν το τίμημα και σήμερα στηρίζουν την αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα, η οποία ήλθε στην εξουσία στα τέλη του 2015, προχώρησε σε μερική άρση ορισμένων μέτρων λιτότητας που είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια για να ορθοποδήσει δημοσιονομικά η χώρα. Ωστόσο, στήριξε και στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και πρωτίστως τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια που αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.