«Δεν μπορεί να καλούνται σήμερα στο θέατρο οι αρχιερείς, οι υπηρέτες των μνημονίων και τα παρατρεχάμενα τσιράκια τους. Στο διάλειμμα από την μπίζνα τους. Και να χασκογελάνε στις πρώτες σειρές. Δεν μπορεί σήμερα οι έλληνες καλλιτέχνες να Υποκλίνονται σε αυτούς. Είναι οι εικόνες αυτές που θα βλέπουμε αργότερα με ντροπή. Οπως βλέπουμε τώρα των χουντικών και των δικών τους (και σ’ αυτούς κάποιοι υποκλίθηκαν).
nnn
»Δεν αρκεί να παίζουμε μόνο. Για πέντε ψίχουλα, οι τυχεροί. Μέχρι να μας τα πάρουνε και αυτά.
nnn
»Η τέχνη έχει ευθύνη. Εμείς έχουμε ευθύνη.
nnn
»Δεν μπορεί να παρακολουθούμε αμέτοχοι όλο αυτό το τσίρκο. Ηρθε η ώρα να στήσουμε το νέο «Μεγάλο μας Τσίρκο»».
nnn
Αυτά και άλλα σχετικά υποστηρίζουν οι ηθοποιοί του «Δεν Υποκλίνομαι».
nnn
Τι είναι αυτό; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το πολιτιστικό –θεατρικό κυρίως, κομμάτι της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Kαι ίσως αυτό να αρκεί για εξήγηση.
nnn
Με τον Διαμαντή Καραναστάση σε ρόλο μπροστάρη και με τους Πασχάλη Τσαρούχα και Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, ενδεχομένως και με κάποιους ακόμα, οι «Δεν Υποκλίνομαι» αντιστέκονται στην κοινωνία με τον δικό τους τρόπο. Και οργανώνουν συγκεντρώσεις μέσα σε θέατρα για να αντιταχθούν στα μνημόνια και γενικώς.
nnn
Δικαίωμά τους, ασφαλώς. Δικαίωμά τους να εκφράσουν την αντίδρασή τους με τον τρόπο που επέλεξαν.
nnn
Δύσκολο πράγμα το θέατρο. Ολοι το ξέρουμε κι ακόμα περισσότερο εκείνοι που το υπηρετούν και δουλεύουν μέσα σ’ αυτό.
nnn
Μόνο που για να υποκλιθείς χρειάζεσαι κοινό, θεατές που θα έρθουν να δουν την παράσταση και θα σε κρίνουν. Γιατί γι’ αυτούς κάνεις θέατρο.
nnn
Στις εποχές που ζούμε «δεν διαλέγουμε το κοινό μας», όπως συνηθίζουν να λένε οι ηθοποιοί. Δεν ζητάμε πολιτικά φρονήματα και κομματική ταυτότητα σ’ εκείνον που πληρώνει το εισιτήριό του για να έρθει να μας δει.
nnn
Είναι πράγματι δύσκολο να υποκλίνεσαι χωρίς να σε χειροκροτούν. Αν λοιπόν δεν αποδέχεσαι το κοινό, γιατί δεν συμπίπτουν τα πολιτικά σου πιστεύω, τότε πολύ απλά δεν κάνεις παράσταση. Κι έτσι δεν χρειάζεται καν να μπεις στον κόπο και να πεις «Δεν Υποκλίνομαι»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ