Ενας πρώτος απολογισμός για το Εθνικό Θέατρο, κάπου στη μέση της τρέχουσας σεζόν, έχει και καλά και λιγότερο καλά νέα…
nnn
Στις προθέσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή της ήταν να αποκτήσει κάθε σκηνή το στίγμα της και το κοινό της, βάσει των έργων και των παραγωγών.
nnn
Κι αν στην Κεντρική και στη Νέα Σκηνή οι ως τώρα επιλογές βρήκαν το κοινό τους, το Rex (στη φωτογραφία) μοιάζει να έχασε τον στόχο του, σε ό,τι αφορά τη σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη. Γιατί η Πειραματική στο -2 πορεύεται με επιτυχία και ενδιαφέρον…
nnn
Αυτή λοιπόν η «συνομιλία του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες» δεν φαίνεται να έχει αποδώσει.
nnn
Ξεκινώντας με τον «Γαλαξία» του Αντώνη Φωνιαδάκη, συνεχίζοντας με τον «Ανεμο» του Κωνσταντίνου Ρήγου, ως τους «Δαιμονισμένους» του Θοδωρή Αμπαζή…
nnn
Η υπογραφή του Νίκου Καραθάνου, στην τέταρτη παραγωγή της σεζόν, με την «Οπερέτα» του Γκομπρόβιτς, αναμένεται να ανατρέψει το υπάρχον σκηνικό.

nnn
Γι’ αυτό και για την προσεχή χρονιά ο Στάθης Λιβαθινός κινείται προσεκτικά. Εχοντας σχεδόν ολοκληρώσει τις επαφές για το ρεπερτόριο, οργανώνει τις επόμενες κινήσεις του. Η εμπειρία πάντα μετράει.

nnn
Προς το παρόν, υπάρχει μια σκέψη ώστε να ξεκινήσει το 2017-2018 με επανάληψη –επικρατέστερο έμοιαζε να είναι το «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», αλλά πάλι το ξανασκέφτονται.

nnn

Το βέβαιον είναι ότι στην Κεντρική Σκηνή η πρώτη καινούργια παραγωγή θα είναι ο «Πέερ Γκιντ» του Ιψεν από τον Δημήτρη Λιγνάδη, με έναν θίασο όπου θα συμμετέχουν, εκτός από τον ίδιο, η Γιούλικα Σκαφιδά και η Στεφανία Γουλιώτη.
nnn
Και μιας και ο λόγος για τον Δημήτρη Λιγνάδη, το καλοκαίρι θα συνεργαστεί με τον Κώστα Καζάκο στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ενώ αυτή την εποχή μοιράζεται τη σκηνή με τον Γιώργο Νανούρη στο «Αφέντης και δούλος» του Τολστόι, στο Κατερίνα Βασιλάκου.
nnn
Τέλος, στο ρεπερτόριο της προσεχούς χρονιάς αναμένεται και η συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τον Γιώργο Κιμούλη (όχι με το ΚΠΙΣΝ…). Θα παίξει στο «Ψηλά από τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ