Με τον «Αύγουστο», την τέταρτη παραγωγή στην οποία έχει βάλει τη σκηνοθετική του υπογραφή –δύο που συνεχίζουν από πέρυσι και δύο εφετινές -, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αλλάζει κατηγορία.
nnn
Κι αυτό δεν είναι καινούργιο: Η τελευταία οκταετία στάθηκε μια διαρκής εξέλιξη για τον ηθοποιό, που αποφάσισε να περάσει και κάτω από τη σκηνή. Η αρχή έγινε με το «Σλουθ» (2009-2010) όπου μαζί με τον Γιώργο Κιμούλη έστησε μια παράσταση που παίχθηκε τελικά τρεις σεζόν. Σίγουρα έμαθε πολλά εκεί.
nnn
Κι ύστερα ξεκίνησε η προσωπική του δουλειά στο Θέατρο Αθηνών, όπου ο «Πουπουλένιος» έγινε, από την πρεμιέρα σχεδόν, το απόλυτο θεατρικό must, χωρίς ο ίδιος να γίνει… της μόδας, με την έννοια του περαστικού. Ηρθε για να μείνει.
nnn
Εχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ένας νέος, ωραίος, ταλαντούχος ηθοποιός, με προτάσεις για ρόλους στο θέατρο και στην τηλεόραση και με τον αυτονόητο, ίσως, εγωκεντρισμό της επιτυχίας, μετατρέπεται σε ώριμο καλλιτέχνη.
nnn
Ο «Πουπουλένιος» αποδείχθηκε η αφετηρία. Ο «Θεός της σφαγής», η συνέχεια και μαζί με τη γαλλική κωμωδία «Για όνομα…» τον οδήγησε στην τρέχουσα χρονιά. Πρόσθεσε ένα σύγχρονο κοινωνικό δράμα των Ρέππα-Παπαθανασίου –τη «Δεύτερη φωνή» –και, μετά, τον «Αύγουστο»…
nnn
Και ίσως αυτός ο τελευταίος, που αποτελεί τη δική του θεατρική πρόταση –από την επιλογή του έργου ως τη διανομή -, να συμβολίζει το επόμενο βήμα του. Σε τι ξεχωρίζει ο Μαρκουλάκης ως σκηνοθέτης; Με το μέτρο, τη φαντασία, την υψηλή αισθητική και την κουλτούρα που διαθέτει, αποδεικνύει πως μια παράσταση χρειάζεται αλήθεια και πίστη, και έτσι γίνεται σύγχρονη –δεν χρειάζεται άλλα τερτίπια.
nnn
Ενώνοντας τις τέσσερις εφετινές παραγωγές, με μια διάφανη ίσως κλωστή, όλα αυτά τα στοιχεία συγκλίνουν. Αλλά με τον «Αύγουστο» κάνει ένα άλμα, όχι ψηλό και εντυπωσιακό, αλλά βαθύ και εσωτερικό. Και μετατρέπει την ιστορία αυτής της δυσλειτουργικής οικογένειας σε δική μας…
nnn
Εξαιρετικές οι ερμηνείες του θιάσου –Πρωτόπαππα, Μπαζάκα, Βολιώτη, Ασλάνογλου, Βακούσης, Μυλωνάς, Κατσιαδάκη, Αλεξίου μαζί με τους νεότερους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ