Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες κάποιος μπορεί να νιώθει ή βαθιά ντροπή ή φλογερή υπερηφάνεια για τη χώρα του, όπως λέει ο αμερικανός φιλόσοφος Rorty. Και η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς μάς έκανε να νιώσουμε υπερηφάνεια για το κράτος δικαίου που υπάρχει στη χώρα μας.
Νιώσαμε επιτέλους ότι δεν κατέρρευσαν όλα τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο! Οτι υπάρχουν «δικαστές στην Αθήνα» που ασκούν αξιοπρεπώς το καθήκον τους! Σε τελευταία ανάλυση η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη παράδοση των τούρκων αξιωματικών ήταν μια νίκη της ηθικής απέναντι στην πολιτική! Μια νίκη που λέει απλά ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερισχύει απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη στάθμιση!
Και απαντάμε ως εξής σε όσους ισχυρίζονται ότι με την απόφαση τούτη είναι δυνατό να χειροτερεύσουν επικίνδυνα οι σχέσεις μας με την Τουρκία: Η (κυνική) ωφελιμιστική φιλοσοφία του Τζέρεμι Μπένθαμ δεν μπορεί να είναι το μόνο αξίωμα που θα ακολουθεί η Ελλάδα στον τομέα των διεθνών σχέσεων! Δηλαδή το τι μας ωφελεί ή μας βλάπτει! Αυτό θα ήταν και η στάση ενός φασιστικού ή δικτατορικού καθεστώτος!
Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουν κάποιοι μπορούν να αλλάξουν τη δικονομία μας, ώστε να αποφασίζουν για την έκδοση «ψυχρά» μόνο οι πολιτικοί! Ευτυχώς σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει (άρθρο 452 του ΚΠΔ) και η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να προσβληθεί. Ούτε μας ενδιαφέρει αν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας υποσχέθηκε παραπλανητικά στον Ερντογάν ότι θα τους εκδώσει, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι!
Το συμπέρασμα; Οι αρεοπαγίτες χρησιμοποίησαν την ιδέα της Δικαιοσύνης για να υπηρετήσουν ακόμη πιο υψηλά ιδανικά. Τα ιδανικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Μπράβο τους!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ