Τον χειμώνα ο πυρετός είναι συχνότερος στα παιδιά. Εύλογα οι γονείς ανησυχούν για το ενδεχόμενο πυρετικού σπασμού και την επίπτωση στην υγεία του παιδιού. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, το 5% των παιδιών θα εκδηλώσει κάποια στιγμή εμπύρετη κρίση, συνήθως σε περίπτωση γρίπης, κοινού κρυολογήματος ή άλλης λοίμωξης.
Πού οφείλονται
Οι πυρετικοί σπασμοί οφείλονται στη χαμηλή ανοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος συνδυαστικά με τον πυρετό. Το 24% των παιδιών έχει οικογενειακό ιστορικό πυρετικών σπασμών και το 4% οικογενειακό ιστορικό επιληψίας.
«Οι πυρετικοί σπασμοί είναι αρκετά συνηθισμένοι και σχετικά ακίνδυνοι. Αφορούν κατά κανόνα υγιή παιδιά (έξι μηνών έως πέντε ετών) που ανεβάζουν γρήγορα πυρετό (πάνω από 39°C).

Μπορεί να παρουσιαστούν προτού καταλάβουμε ότι το παιδί έχει πυρετό, ενώ δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν μόλις ξεκινήσει το πυρετικό επεισόδιο» εξηγεί ο κ. Μηνάς Καπετανάκης, MD, PhD c, παιδίατρος – ειδικός παιδονευρολόγος, διδάκτωρ Παιδονευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας και μέλος της Παιδονευρολογικής Εταιρείας Σουηδίας.

«Ενα παιδί με πυρετικούς σπασμούς έχει απώλεια αισθήσεων, μάτια ανοικτά, βλέμμα προσηλωμένο μπροστά ή πλάγια, μυϊκή ακαμψία, σπασμούς και στα τέσσερα άκρα, δέρμα ωχρό και μερικές φορές κυανό» συμπληρώνει ο ειδικός.

Συμβουλές σε περίπτωση πυρετικών σπασμών
Ελέγξτε τη θερμοκρασία του παιδιού.
Γδύστε το να πέσει η θερμοκρασία του σώματος.
Χορηγήστε ορθικά αντιπυρετικά.
Μη βάζετε κάτι στο στόμα του.
Εάν έχει απώλεια αισθήσεων, ξαπλώστε το στο πλάι.
Επικοινωνήστε άμεσα με νοσοκομείο εάν:
–Είναι το πρώτο επεισόδιο στο παιδί.
–Το παιδί είναι κάτω των 12 μηνών.
–Οι σπασμοί εμφανίζονται μετά από μερικές ημέρες που το παιδί νοσεί.
–Το παιδί έχει παρουσιάσει περισσότερα από ένα επεισόδια σε 24 ώρες.
–Οι σπασμοί κρατήσουν πάνω από 10 λεπτά.
–Το παιδί παρουσιάσει σπασμούς στη μία πλευρά του σώματος.
–Δεν συνέλθει μετά από μερικά λεπτά.
–Μετά τους σπασμούς παρουσιάσει παράλυση σε μέρος του σώματος.

HeliosPlus