Με τον φονικό τρόμο των βάρβαρων τζιχαντιστών του ISIS ζει η καρδιά της Ευρώπης εδώ και καιρό: Παρίσι, Βρυξέλλες, Νίκαια και τώρα Βερολίνο. Το τελευταίο, τυφλό, χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας φέρνει όμως την καγκελάριο-ηγεμόνα της ΕΕ μπροστά σε ένα άμεσο σοκ και στον φόβο να χάσει εκατομμύρια ψήφους στην αρχή ενός εκλογικού έτους. Με άλλα λόγια, το αίμα των αθώων βάφει τώρα το έδαφός της ξυπνώντας τον χειρότερο πολιτικό εφιάλτη της Ανγκελα Μέρκελ, γιατί συνδέθηκε αμέσως με τη δική της «χαλαρή» προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική.
Την ώρα που η καγκελάριος έσπευδε να ορκιστεί ότι δεν θα επιτρέψει να «παραλύσει από τον φόβο η Γερμανία» δεξιοί λαϊκιστές στη χώρα της την έδειχναν ήδη με το δάχτυλο για τη σφαγή. «Η Μέρκελ και η πολιτική των ανοιχτών συνόρων φταίνε για το μακελειό». Το λέει η ακροδεξιά αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αλλά και η σκληρή πτέρυγα στους Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU), πολλοί βουλευτές στο ίδιο της το κόμμα.
Στο τέλος μιας χρονιάς κατά την οποία η καγκελάριος είδε μερικούς από τους πιο στενούς συμμάχους της στη διεθνή σκηνή να υποκύπτουν σε κύματα λαϊκιστικού θυμού –συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα –και λίγο πριν από την έναρξη του έτους στο οποίο είναι αποφασισμένη να αποφύγει μια παρόμοια μοίρα, τρομοκρατικά χτυπήματα σε γερμανικό έδαφος είναι αυτό που φοβάται περισσότερο.
Ο,τι και αν αποκαλύψουν οι συνεχιζόμενες έρευνες για τα κίνητρα του δράστη, η Μέρκελ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που θα αναρωτιέται αν η τραγωδία ήταν άμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων του 2015, όταν άνοιξε τα σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία.
Η δημοτικότητά της είχε μειωθεί σημαντικά ύστερα από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νότια Γερμανία το καλοκαίρι, αλλά ανένηψε πρόσφατα στα επίπεδα που απολάμβανε πριν από την έναρξη της κρίσης των προσφύγων.
Και τώρα αυτό –μια τραγωδία με 12 νεκρούς, που φέρνει πάλι στο προσκήνιο ένα ζήτημα που ταλανίζει τις δυτικές ανοιχτές κοινωνίες από την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη, την 11η Σεπτεμβρίου 2001: ασφάλεια έναντι ατομικών και προσωπικών ελευθεριών. Πού μπαίνουν τα όρια για να εγγυηθούμε τη μία έναντι των άλλων; Δύσκολη έως ακατόρθωτη η διάκριση, αν θέλουμε να κρατήσουμε ανέπαφες τις αρχές ύπαρξης της δυτικής φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας.
Το μόνο βέβαιο; Τρομοκρατία σαν αυτή του Βερολίνου είναι αέρας στα πανιά της λαϊκιστικής ξενοφοβικής Ακροδεξιάς, που θέλει κλειστά τα σύνορα για τη «σωτηρία της πατρίδας». Απλοϊκή λύση σε ένα σύνθετο πρόβλημα. Που έχει ανεβάσει όμως στο 12%-13% την AfD. Πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία που δύναμη πιο δεξιά της Χριστιανοδημοκρατίας πιάνει το 10%.
Απειλή σοβαρή μεν, αλλά όχι υπαρξιακή για τη Μέρκελ. Επί του παρόντος έχει 33%-36% στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές του φθινοπώρου του 2017. Οι Σοσιαλδημοκράτες 21%-23% και οι Πράσινοι 10%-11%. Αρα οι «συστημικές δυνάμεις» μοιάζουν να αντέχουν στον πολύ σκληρό πυρήνα της ΕΕ, που δεν ζει την οικονομική κρίση ταυτόχρονα με τη μεταναστευτική και την τρομοκρατία, όπως ας πούμε η Γαλλία.
Αλλά, στον απόηχο της επίθεσης της περασμένης Δευτέρας, όλοι λένε πως η Μέρκελ θα στρίψει πιο δεξιά: θα πει και θα κάνει περισσότερα για να πείσει το εκλογικό σώμα της ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Γερμανών στην ίδια τους τη χώρα. Ηδη στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ήταν σαφές ότι ένα κόμμα που κάποτε βρισκόταν πιστά πίσω από την ηγέτιδά του κάνει αντάρτικο με σημαία «ασφάλεια über alles».
Μετανάστευση και εθνική ασφάλεια θα παίξουν μεγάλο ρόλο στις εκλογές στην πιο μεγάλη δύναμη της ΕΕ. Η Μέρκελ το ξέρει και πράττει αναλόγως. Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει περιορίσει σιγά-σιγά τη λίστα με τις χώρες οι υπήκοοι των οποίων μπορούν νομίμως να ζητούν άσυλο στη Γερμανία. Το έδειξαν απελάσεις υψηλού προφίλ προς το Αφγανιστάν, που άρχισαν λίγο πριν από το μακελειό στο Βερολίνο –στον απόηχο της δολοφονίας της 19χρονης Γερμανίδας από τον αφγανό μετανάστη που αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής για την άγρια απόπειρα βιασμού στην Ελλάδα.
Ο κύριος ύποπτος της επίθεσης
Τον παρακολουθούσαν αλλά τον έχασαν
Mε εντατικές έρευνες στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι γερμανικές Αρχές ευελπιστούν ότι θα συλλάβουν τον κύριο ύποπτο της επίθεσης στο Βερολίνο, τον 24χρονο Τυνήσιο Ανίς Αμρί, ο οποίος βρισκόταν με προσωρινή άδεια παραμονής στη Γερμανία.

Σύμφωνα μάλιστα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Αμρί, ο οποίος πέρασε στη Γερμανία πέρυσι το καλοκαίρι, αφού είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης τόσο στην πατρίδα του όσο και στην Ιταλία για διάφορα αδικήματα, βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές Αρχές ως εν δυνάμει τρομοκράτης από τον περασμένο Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο.

Αλλά η παρακολούθηση σχετιζόταν με πληροφορίες ότι ο ύποπτος προσπαθούσε να προμηθευθεί αυτόματα όπλα πιθανότατα για τρομοκρατικό χτύπημα από κοινού με άλλα άτομα. Τελικά η παρακολούθηση ανεστάλη διότι «δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία» και ο Τυνήσιος κατάφερε να εξαφανιστεί από τα ραντάρ της γερμανικής αστυνομίας.

Ισως μάλιστα να μην είναι σύμπτωση το γεγονός ότι η προσωρινή άδεια παραμονής του βρέθηκε στην καμπίνα της νταλίκας με την οποία έγινε η επίθεση. Σε πολλές περιπτώσεις τρομοκρατικών χτυπημάτων, οι δράστες αφήνουν στον τόπο της επίθεσης ένα έγγραφο που αποκαλύπτει την ταυτότητά τους για να στείλουν το μήνυμα ότι τίποτε δεν μπορεί να τους σταματήσει.

Ευρώπη
Τυφλός τρόμος η νέα κανονικότητα
Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την κλιμάκωση της τυφλής βίας στη Γηραιά Ηπειρο μετά και το νέο μακελειό με ανυποψίαστα θύματα σε χριστουγεννιάτικο παζάρι του Βερολίνου. Στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου έχει εγκατασταθεί ο φόβος, κάνοντας πράξη το όνειρο των ισλαμοφασιστών ηγετών του αυτόκλητου Ισλαμικού Κράτους. Η πολύνεκρη επίθεση εναντίον ανθρώπων που, την ημέρα της γαλλικής εθνικής εορτής, στις 14 Ιουλίου, παρακολουθούσαν στην προκυμαία της Νίκαιας επίδειξη πυροτεχνημάτων, με «όπλο» ένα θηριώδες φορτηγό 18 τόνων, έδειξε ότι η κλιμάκωση της βίας – από τα μαχαιρώματα στους δρόμους της Αγγλίας ως τις βόμβες του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι (137 νεκροί) και του εφετινού Μαρτίου στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Βέλγιο (35 νεκροί) – είναι η νέα «κανονικότητα». Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και το ανθρώπινο ποτάμι των προσφύγων μετά το 2011, οδήγησε στην ταχεία ριζοσπαστικοποίηση χιλιάδων νεαρών μουσουλμάνων που ζουν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Μετά το μακελειό στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» (7 Ιανουαρίου 2015, 8 νεκροί) κάθε Ευρωπαίος – ο τρόπος ζωής του, αλλά και ο ίδιος ως φυσική παρουσία – αποτελεί «στόχο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ