Δέκα χρόνια…
nnn
Στις 29 Δεκεμβρίου του 2006 ο Μάριος Πλωρίτης έφυγε από τη ζωή.
nnn
Την προσεχή Πέμπτη κλείνουν δέκα χρόνια από τον θάνατό του και την προσεχή Παρασκευή δέκα χρόνια από την κηδεία του, που ο ίδιος είχε ζητήσει να γίνει «χωρίς επικήδειους ή στεφάνια».
nnn
Ανθρωπος του πνεύματος, των γραμμάτων, των τεχνών, του θεάτρου και της μετάφρασης, της κριτικής, των εφημερίδων, δάσκαλος, σκηνοθέτης, «φιλόσοφος», αρθρογράφος, άνθρωπος του «Βήματος».
nnn
Κυρίως όμως άνθρωπος του κόσμου και της ζωής.
nnn
Ανήκε στη σπάνια πλέον, αν όχι ανύπαρκτη, ομάδα των εκλεκτών, σε μια γενιά που καθόρισε τη χώρα μας. Γιατί μπορούσε να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει…
nnn
Οχι, δεν ήταν μόνο θέμα σπουδών ή μόρφωσης, αλλά τόσο οι σπουδές (εντός και εκτός Ελλάδος) όσο και η μόρφωση (μεταξύ πολλών άλλων μιλούσε τέσσερις γλώσσες) καθόρισαν την προσωπικότητά του και τον δρόμο που θα ακολουθούσε.
nnn
Με μια έμφυτη περιέργεια για τα πράγματα, πνεύμα ελεύθερο, ανήσυχο, άνθρωπος χαριτωμένος, αλλά και αυστηρός και τελειομανής και απαιτητικός, με πολυποίκιλα ενδιαφέροντα, ήξερε πώς να υπηρετεί την τέχνη της ζωής. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μαθαίνεται αλλά κερδίζεται μέσα από την καλλιέργεια του νου και της ψυχής.
nnn
Εγραψε άρθρα και βιβλία, έβαλε την υπογραφή του σε ουκ ολίγες μεταφράσεις, οι θεατρικές του ήταν πάνω από εκατό, ενώ συμμετείχε ενεργά στα της σκηνής…
nnn
Ξεκίνησε επί Κατοχής, σε συνεργασία με τον Κάρολο Κουν και το Θέατρο Τέχνης, και συνέχισε με τον θίασο Λαμπέτη – Παπά – Χορν, για να ακολουθήσει αργότερα η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ως το τέλος η Κάτια Δανδουλάκη
nnn
Ηταν ένας ελεύθερος άνθρωπος, δημοκράτης, οπαδός της ελευθερίας του λόγου, της σκέψης, της άποψης. Με επιστημονική πληρότητα και αίσθηση της κοινωνίας και του κόσμου γύρω του, ενέπνευσε νέους και όχι μόνον.
nnn
Γι’ αυτό και στην τρέχουσα συγκυρία πεφωτισμένοι άνθρωποι σαν τον Μάριο Πλωρίτη λείπουν όλο και πιο πολύ, όλο και πιο έντονα… Κι ας βολεύει η απουσία του εκείνους που χωρίς τέτοιες συγκρίσεις νομίζουν ότι μοιάζουν καλύτεροι. «Δεν φταίνε αυτοί, τόσοι ήσαντε».
nnn
Και καλά Χριστούγεννα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ