Πρόβα τζενεράλε

Η αντιπολίτευση πέρασε δύσκολες στιγμές στη Βουλή. Οχι επειδή ο μποναμάς και η ψηφοφορία αφορούσαν τους συνταξιούχους.

Η αντιπολίτευση πέρασε δύσκολες στιγμές στη Βουλή. Οχι επειδή ο μποναμάς και η ψηφοφορία αφορούσαν τους συνταξιούχους.
Αλλά επειδή ήταν η πρόβα τζενεράλε της προσπάθειας να μην πέσει η κυβέρνηση.
Το πλαίσιο είναι προφανές. Η κυβέρνηση δεν αντέχει να πάρει τα μέτρα που της ζητούν για να κλείσει η αξιολόγηση και κατά την προσφιλή της συνήθεια θα επιχειρήσει να μετατρέψει τη δική της αδυναμία σε εθνική κρίση.
Να εκβιάσει δηλαδή τη συνενοχή της αντιπολίτευσης για να γλιτώσει η ίδια. Θα επιστρατευθεί το γνωστό μοτίβο «ή με εμάς ή με τον Σόιμπλε» σε αναζήτηση κορόιδων –ακριβώς όπως το καλοκαίρι του 2015.
Εως τώρα οι μόνοι που προσέτρεξαν στο «προσκλητήριο κορόιδων» ήταν το ΠαΣοΚ –υπό τα χειροκροτήματα του Καμμένου…
Με άλλοθι τον «καλό σκοπό» και πολλές εσωτερικές αντιδράσεις, γι’ αυτό είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων κατάλαβαν το κόλπο και λάκισαν.
Το ζήτημα είναι η ΝΔ. Στον μποναμά έστριψε έγκαιρα το τιμόνι.
Τι θα γίνει όμως αν προκύψει το (προσχηματικό) δίλημμα «ή συμφωνείτε να κλείσει η αξιολόγηση και ψηφίζετε ή θα οδηγήσετε τη χώρα σε περιπέτεια»;
Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο Μητσοτάκης και η μεγάλη πλειοψηφία θα μείνουν στη λογική «αν δεν μπορείτε, φύγετε!».
Αλλά τι θα κάνει η «Παράγκα»; Ηδη διάφοροι «συνεννοησάκηδες» ξαναβγήκαν στη γύρα –ίσως από πατριωτική ευαισθησία, ίσως από προσωπική αναισθησία…
Με ελαφρώς τροποποιημένο ρεπερτόριο. Τώρα δεν λένε «να στηρίξουμε τον Τσίπρα για να μη βγούμε από το ευρώ» αλλά «να στηρίξουμε τον Τσίπρα απέναντι στους κακούς δανειστές».
Η (μάλλον συμπτωματική) απουσία του Καραμανλή από την ψηφοφορία για τον μποναμά αξιοποιήθηκε αναλόγως από τα έγκυρα δημοσιογραφικά όργανα «Αυγή» και «Αλτσαντίρι».
Ενώ οι πρόσφατες οικονομικές αναλύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας περί «αδιέξοδης λιτότητας» θα ήταν ενδεικτικές, αν δεν ήταν απλώς παιδικές.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα παραδοθεί αμαχητί. Θα παλέψει με όλους τους τρόπους να σωθεί –ακόμη και με τους τρόπους των… άλλων!
Η διαφορά με το 2015 είναι ότι η αντιπολίτευση δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας. Ξέρει με ποιους έχει να κάνει και τι πρόκειται να ακούσει.
Οπως θύμισε και τις προάλλες ο Πρωθυπουργός, η ιστορία με τον βοσκό και τον λύκο είναι διδακτική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.