Η χώρα μας επαναλαμβάνει το χειρότερο εαυτό της. Χάνει τη μνήμη της και δεν ξέρει πια κανείς με τι είναι φτιαγμένο το χθές. Σαν να μη φτάνει αυτό, όλοι μας τη ζωγραφίζουμε με τα χειρότερα χρώματα. Αλήθεια, πώς θέλουμε να είμαστε σεβαστοί αν δεν έχουμε αυτοσεβασμό;
Η πορεία της είναι γεμάτη από κρίσεις και κανένα μήνυμα δεν έχουμε πάρει. Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι τα πράγματα θα βρουν το δρόμο τους με αυτοματισμούς. Το βλέμμα των άλλων μας είναι αδιάφορο, δεν το αξιολογούμε…
Όπως πάντα, και τώρα με έμφαση, εμφανίζουμε τη χώρα ως θύμα. Το γεγονός αυτό μας δίνει φαινομενικά διπλή εξουσία: να κατηγορούμε και να απαιτούμε, να στηλιτεύουμε και να ζητιανεύουμε… Το πρόβλημα είναι ότι οι άλλοι βλέπουν και κρίνουν με βάση τα πραγματικά γεγονότα και το συμφέρον τους. Το αποτέλεσμα είναι να μην πείθουμε και να αναγκαζόμαστε συχνά σε ταπείνωση.
Πόσο πιο κατανοητή θα ήταν η θέση μας αν αναλύαμε το παρελθόν και σχεδιάζαμε το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητές μας και τις διεθνείς συνθήκες, καλλιεργώντας το σεβασμό των άλλων;
Οι συνθήκες που βιώνει ο λαός μας δικαιολογούν το θυμό. Η αλλαγή όμως αυτών των συνθηκών είναι ευθύνη αυτών που έχει επιλέξει να τον κυβερνήσουν. Οι κυβερνώντες έχουν καθήκον να επιλέγουν το δρόμο που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και θα δίνει προοπτική ανάκαμψης της χώρας σε όλους τους τομείς. Οι ενέργειες που υποθηκεύουν το αύριο, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, δεν αποτελούν σοβαρή πολιτική πράξη και θα έχουν συνέπειες στην πορεία της χώρας.
Οι ισχυροί αντιδρούν με σκληρό τρόπο όταν τους προκαλείς, όταν μάλιστα δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.
Η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας πρέπει να αντιστραφεί. Για μια τέτοια προοπτική πρέπει να καλλιεργήσουμε τον αυτοσεβασμό, να δούμε τον εαυτό μας και με τα μάτια των άλλων και προπαντός να σταματήσουν οι προπηλακισμοί μεταξύ των πολιτικών μας. Ούτε τα ατυχή λογοπαίγνια, ούτε οι ύβρεις, ούτε οι κοκορομαχίες στη βουλή συμβάλλουν στην κατανόηση και βελτίωση της κατάστασης της χώρας.
Το πολιτικό, ηθικό και πνευματικό καθήκον των πολιτικών μας μπορεί να εκφραστεί με τη σοβαρή και εμπεριστατωμένη ανάλυση των παραμέτρων του προβλήματος της χώρας, την αποκήρυξη του λαϊκισμού και την έξυπνη διαχείριση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Η εξασθένιση της χώρας δίνει την ευκαιρία να εμφανιστούν και άλλα δύσκολα προβλήματα για τον ελληνισμό… Οι ευθύνες που επωμίζονται στις μέρες μας οι πολιτικοί μας είναι τεράστιες… Τιςκατανοούν;
Ο. καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων