Την περασμένη εβδομάδα, για πολλοστή φορά, ήλθε στη Βουλή το θέμα της εγκατάστασης GPS στα βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Αφορμή ήταν τροπολογία που αφορούσε τη δυνατότητα επιμερισμού του κόστους ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του οχήματος και στην εταιρεία καυσίμων με την οποία συνεργάζεται(!).
Το σύστημα είχε εξαγγελθεί το 2012 επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη αλλά ακόμα τίποτα δεν έχει γίνει. Τη μία είναι οι προδιαγραφές, την άλλη το κόστος και την τρίτη ποιος ξέρει τι και η τοποθέτηση των GPS, που στην Ισπανία έγινε μέσα σε λίγους μήνες, στην Ελλάδα είναι ακόμα αντικείμενο… διαπραγμάτευσης.
Αντίστοιχο είναι το θέμα της τοποθέτησης «ακτίνων Χ» στα τελωνεία για τον εντοπισμό φορτίων με λαθραία τσιγάρα. Το σύστημα είχε εξαγγελθεί από τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ως υφυπουργός Ναυτιλίας είχε δεσμευθεί ότι θα ήταν έτοιμο ως το τέλος του 2012. Μόλις την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο αυτοκινούμενο μηχάνημα «ακτίνων Χ» από την εταιρεία Παπαστράτος που έκανε τη δωρεά.
Βεβαίως όλοι διαπιστώνουν ότι η πάταξη του λαθρεμπορίου θα φέρει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Για παράδειγμα, πριν από τρία χρόνια, τον Νοέμβριο του 2013, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει, έλεγε απευθυνόμενος στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου:
«Αυτοί που τα φάγανε μαζί, μας ρωτούν πού θα βρούμε τα λεφτά για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Σας ρωτώ λοιπόν, κ. Σαμαρά, μήπως έχετε ακούσει για την έκθεση πεπραγμένων της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία λέει ότι από το λαθρεμπόριο καυσίμων το Δημόσιο χάνει 2 δισ. ευρώ ετησίως; Τι έχετε κάνει γι’ αυτό ενάμιση χρόνο τώρα; Η ίδια έκθεση λέει ότι από το λαθρεμπόριο τσιγάρων χάνονται άλλα 800 εκατ. ευρώ ετησίως, το έχετε ακούσει; Γιατί δεν ψάχνετε εκεί, παρά μόνο ψάχνετε διαρκώς αυτούς που τους κάνατε φτωχούς, πάτε στις συντάξεις, στους μισθούς, στην πρώτη κατοικία, στις στάνες, στα μαντριά. Δεν πάτε όμως εκεί. Μήπως είναι ισχυρά ονόματα από πίσω και δεν έχετε την πολιτική βούληση να τα πλήξετε;».
Δύο χρόνια τώρα στην εξουσία, ο απολογισμός του κ. Τσίπρα στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων είναι πενιχρός, φτωχότερος των προκατόχων του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι στα καύσιμα από 27.365 το 2014, μειώθηκαν σε 8.859 το 2015 και μόλις 2.567 το εννεάμηνο του 2016. Αντίστοιχα στα τσιγάρα ήταν 11.754, 6.585 και 4.531.
Πριν από 45 χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, με αφορμή τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, είχε διερωτηθεί «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;». Σήμερα γνωρίζουμε την απάντηση. Τη διαπιστώνουμε όταν βλέπουμε τη μία κυβέρνηση μετά την άλλη να σαλπίζει με κορόνες και εξαγγελίες τη μάχη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και στη συνέχεια να κάνει πίσω για να μη συγκρουστεί με τα συμφέροντα.
Και τα συμφέροντα αυτά ο κ. Τσίπρας στην κεντρική προεκλογική ομιλία του στην Αθήνα το 2015 είχε δεσμευθεί να τα εντοπίσει, «προκειμένου να πληρώσουν». Και ξέρει πού να τα αναζητήσει…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ