Ελλείψει βουλευτών της πλειοψηφίας, διακόπηκε η συνεδρίαση για τα προαπαιτούμενα

Ελλείψει …βουλευτών της πλειοψηφίας, διακόπηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Ελλείψει …βουλευτών της πλειοψηφίας, διακόπηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου εισήχθη προς επεξεργασία το ένα «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήγειραν ενστάσεις για την διαδικασία του επείγοντος που επελέγη για το σχέδιο νόμου για το «νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».

Υπέρ του επείγοντος χαρακτήρα συζήτησης του νομοσχεδίου τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομία Αλ. Χαρίτσης, ωστόσο η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι έρχεται στο παρά πέντε με την ψυχή στο στόμα και κατήγγειλε την «πρακτική της κυβέρνησης με τρόπο σκανδαλώδη για να μην φανεί η έλλειψη στρατηγικής και πολιτικής που έχει».

Για φαινόμενο μιθριδατισμού έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς, ενώ κριτική άσκησε και ο βουλευτής του ΠαΣοκΟδ. Κωνσταντινόπουλος ρωτώντας την κυβέρνηση γιατί δεν το έφερε νωρίτερα ώστε να υπάρχει περιθώριο συζήτησης. Αντίθετα εμφανίστηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη αποφάνθηκε ότι «με βάση τις τοποθετήσεις, η Επιτροπή αποδέχεται και προχωράμε στη συζήτηση».

Η εισηγήτρια της ΝΔ κυρία Μπακογιάννη αντέδρασε έντονα λέγοντας: «Κάνετε λάθος. Στις Επιτροπές δεν υπάρχει δεδηλωμένη» και ζήτησε «να γίνει ψηφοφορία και καταμέτρηση», καθώς οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειοψηφούσαν στην αίθουσα. Η κυρία Καφαντάρη επιχείρησε να προσπεράσει τις διαμαρτυρίες αλλά η κυρία Μπακογιάννη επέμεινε: «Διαβάστε τον Κανονισμό», είπε στην πρόεδρο.

Έτσι η κυρία Καφαντάρη μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε διέκοψε την συνεδρίαση ώστε να υπάρξει απαρτία εκ μέρους των κυβερνητικών βουλευτών.

Μετά από μισή ώρα επανήλθε η Επιτροπή αφού είχε συγκεντρωθεί η απαραίτητης πλειοψηφία και η διαδικασία του επείγοντος εγκρίθηκε, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ζητούν καταμέτρηση των ψήφων. Τελικώς 29 ψήφισαν «υπέρ» και 25.

Oι εισηγήσεις

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας επί του νομοσχεδίου είπε ότι στόχος είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις και η υφιστάμενη διαδικασία είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρα. Με το παρόν νομοσχέδιο απαλείφονται χρόνια προβλήματα γραφειοκρατίας, διαφθοράς και διαπλοκής», τόνισε.

Από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΝΔ κυρία Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «περίμενε να το γράψουν (το νομοσχέδιο) οι θεσμοί, να μεταφραστεί και να το φέρει στην Βουλή». «Είναι οπισθοδρόμηση το νομοσχέδιο σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο Χατζηδάκη. Προσποιείστε ότι δεν θυμάστε τι έλεγε για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων ενώ προέβλεπε αυθημερόν ολοκλήρωση σε πολλές περιπτώσεις. Μετά ήρθατε εσείς στην εξουσία και ο νόμος μπήκε στο ψυγείο», είπε ενώ σημείωσε ότι «επί 22 μήνες δεν πήρατε ούτε μια απόφαση για να διευκολύνετε την επιχειρηματικότητα». «Η κυβέρνηση επέλεξε να ταΐσει το τέρας της γραφειοκρατίας. Μόλις ήρθαν τα δύσκολα στην αξιολόγηση θυμηθήκατε να φέρετε το νομοσχέδιο καθυστερώντας επί δυο χρόνια», πρόσθεσε. Ανέφερε δε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μεταβατικό στάδιο δυο ετών, κάτι που σημαίνει «συνολική καθυστέρηση 4 ετών στην ρύθμιση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων», όπως είπε.

«Θα έπρεπε όντως να διευκολύνει την επιχειρηματότητα, αλλά το νομοσχέδιο δεν έχει να κάνει επ’ ουδενί με την πραγματικότητα», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος, δηλώνοντας ότι είμαστε «άκρως επιφυλακτικοί έως αρνητικοί».

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «μια από τα ίδια». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει – ξεψηφίζει, χωρίς συνέχεια και διάθεση να λύσει τα προβλήματα», είπε και διερωτήθηκε αν το νέο πλαίσιο «μπορεί να λειτουργήσει άμεσα;». «Όχι», απάντησε, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει το απαραίτητο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα», ενώ εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο αυτό «αντί να βοηθήσει δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα».

Για «ανάκαμψη των συμφερόντων του κεφαλαίου», έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Βαρδαλής κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «καμαρώνει επειδή έχει δημιουργήσει το αντεργατικό πλαίσιο εκμετάλλευσης και τώρα έρχεται να ενισχύσει και τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.