Για να είμαστε ιστορικώς ορθοί, φασισμό και ναζισμό όπως τον γνώρισε η Ευρώπη ουδέποτε έζησε η Αμερική. Ξέρει, βέβαια, τι σημαίνει αντικομμουνιστική υστερία και διώξεις φρονημάτων, λόγω Μακαρθισμού –και παράγει παραδοσιακά μπόλικους υπερ-δεξιούς, θρησκόληπτους και ρατσιστές πολιτικούς. Αλλά το γεγονός και μόνο ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου και του Τύπου μιλάει σήμερα για «όλους τους φασίστες του νέου προέδρου» δείχνει πολλά.
Πράγματι, με μία – δύο φωτεινές εξαιρέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε πρώτους και καλύτερους στον στενό κύκλο της εξουσίας του ανθρώπους που επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους για στροφή της Αμερικής στην άκρα Δεξιά. Ο βίος, η πολιτεία, τα αποφθέγματά τους αποκαλύπτουν τις ακραίες απόψεις που εισέβαλαν και έχουν καταλάβει τους Ρεπουμπλικανούς μετά την παράδοσή τους στο τραγούδι των Σειρήνων του Κόμματος του Τσαγιού.

«Φοβάμαι πως η νέα ηγετική ομάδα της Αμερικής θα είναι πολύ λευκή, πολύ ανδρική και πολύ ακραία»
λέει μιλώντας στο «Βήμα» η Ρουθ Ρόζεν, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ. «Οι πρώτοι διορισμοί αντικατοπτρίζουν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του Τραμπ. Φαίνονται έτοιμοι για σταυροφορία κατά κάθε διαφορετικού προς τα πιστεύω τους, εναντίον αυτών τους οποίους χλευάζουν σαν ψευδοπροοδευτικούς του συστήματος, εναντίον όποιου μιλάει για ανθρώπινα, πολιτικά δικαιώματα και για ανοιχτή κοινωνία» τονίζει η Ρόζεν.
Κάποιοι θεωρούν ότι ο Τραμπ διορίζει πρώτα ανθρώπους που συνάδουν με την ψηφοθηρική, λαϊκίστικη προεκλογική ρητορική του, αφήνοντας τις «εξισορροπητικές κινήσεις» για αργότερα. «Πρέπει να κάνει οπωσδήποτε ενωτικές χειρονομίες κατευνασμού της μισής Αμερικής η οποία δεν τον ψήφισε και του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κατάλληλα αξιώματα για να ρίξει γέφυρες είναι των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, για να καθησυχάσει τον έξω κόσμο που έχει δικαίως θορυβηθεί. Θα δούμε…» μας λέει η Ρόζεν. «Προσωπικά, πάντως, πιστεύω ότι με τον Τραμπ γυρίζουμε πίσω σε σκοτεινές εποχές. Στον ρατσισμό, στις διακρίσεις, στη ριζοσπαστική κοινωνική πόλωση. Μίλησε με μίσος για γυναίκες, ξένους, μετανάστες, μειονότητες, μουσουλμάνους. Και οι επιλογές στα πρόσωπα μοιάζουν ανάλογες» καταλήγει η συνομιλήτριά μας. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στους εκλεκτούς που ξέρουμε σίγουρα ότι θα πλαισιώσουν τον νέο ηγέτη της υπερδύναμης.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ
Οι μετριοπαθείς «γέφυρες» κατευνασμού
Επειδή δεν (μπορεί να) είναι όλα «μαύρα», υπάρχουν κάποιοι συνεργάτες του Τραμπ που είναι συντηρητικοί μεν, διαλλακτικοί δε. Πρώτος μέσα στους πρώτους είναι ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ο Ράινς Πρίμπους. Από γερμανό πατέρα και ελληνίδα μάνα, με καταγωγή από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, ο 44χρονος Ράινς (Ράινχολντ – Ηρακλής) είναι μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός (πρώην πρόεδρος του κόμματος) παλαιάς κοπής. Νεαρός αμερικανός πολιτικός με βαθιά πίστη στις αξίες πατρίδας, θρησκείας και οικογένειας, θα στεκόταν άνετα στην ηγεσία ενός κανονικού συντηρητικού κόμματος στην Ευρώπη. Θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» συμφιλίωσης και επαφών μεταξύ κυβέρνησης και Κογκρέσου. Επίσης, επιτέλους, συναντά κανείς και μία μη λευκή γυναίκα. Είναι η επόμενη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, η 44χρονη κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας. Κόρη ινδών μουσουλμάνων σιχ μεταναστών, προεκλογικά επέκρινε έντονα τον Τραμπ για τις δηλώσεις κατά γυναικών, μειονοτήτων και μεταναστών. Ο διορισμός της στον ΟΗΕ, ισοδύναμος με θέση στο υπουργικό συμβούλιο, στέλνει μήνυμα κατευνασμού. Η Χέιλι ηγήθηκε προσπάθειας να απομακρυνθεί η σημαία της Συνομοσπονδίας των Νοτίων (διότι θεωρείται ρατσιστικό σύμβολο) από το κτίριο του Κοινοβουλίου της Ν. Καρολίνας, μετά τη δολοφονία εννέα μαύρων Αμερικανών σε εκκλησία, στο Τσάρλεστον.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ

«Καρκίνος» το Ισλάμ
Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας – Μάικλ Φλιν
Εχει αποκαλέσει το Ισλάμ «κακοήθη καρκίνο» και τον φόβο για τους μουσουλμάνους «πολύ λογικό». Παρά ταύτα, ο 57χρονος αντιστράτηγος ε.α. είναι θερμός φίλος και λομπίστας της Τουρκίας του Ερντογάν. Εκανε αίσθηση με άρθρο που λέει ότι «η Αγκυρα έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία, και πρέπει να γίνει προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής μας». Θεωρείται συμπαθών του Πούτιν και άτυπος επικεφαλής ομάδας αποστράτων που θα παίξουν ρόλο στην κυβέρνηση Τραμπ.
«Στο Γκουαντάναμο παχαίνουν…»
Διευθυντής της CIA – Μάικ Πομπέο
Βουλευτής από το Κάνσας, πρώην αξιωματικός του στρατού, ανήκει στο υπερ-δεξιό Tea Party και είναι ισόβιο μέλος της Εθνικής Ενωσης Οπλων –του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής. Ο 52χρονος νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών έχει υπερασπιστεί το πρόγραμμα μαζικών παρακολουθήσεων της NSA και θέλει ρήξη με το «πυρηνικό Ιράν». Εκανε θόρυβο το 2013 μετά από επίσκεψη στο Γκουαντάναμο, όταν είπε ότι «οι αιχμάλωτοι τρομοκράτες που έκαναν τάχα απεργία πείνας έχουν παχύνει!».
Μιλάει ακόμα για «νέγρους»
Υπουργός Δικαιοσύνης – Τζεφ Σέσιονς
Γερουσιαστής από τον βαθύ Νότο της Αλαμπάμα, μιλάει ακόμα για «νέγρους», παρά το γεγονός ότι η ρατσιστική ρητορική τον έχει οδηγήσει στα δικαστήρια. Εξακολουθεί να λέει ότι η Εθνική Ενωση για την Πρόοδο των Εγχρώμων στις ΗΠΑ είναι «αντι-αμερικανική» και «κομμουνιστικής εμπνεύσεως». Ο 69χρονος είναι σκληρά κατά της μετανάστευσης. Οι ακροάσεις για τον επίσημο διορισμό του στη Γερουσία αναμένονται ταραχώδεις, λόγω κατηγοριών για πρόκληση φυλετικού μίσους.
Εμμονικός με τη «λευκή υπεροχή»
Σύμβουλος Στρατηγικής – Στίβεν Μπάνον
Για ρατσισμό, σεξισμό και αντισημιτισμό κατηγορείται ο 62χρονος νέος επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού και εξ απορρήτων του Τραμπ. Ακροδεξιός ιδεολόγος της «λευκής υπεροχής», πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και παραγωγός φιλμ στο Χόλιγουντ, έχει χαρακτηρίσει τις προοδευτικές γυναίκες «τσούρμο από λεσβίες». Ηταν πρόεδρος του ειδησεογραφικού Breitbart News, γνωστού ως «εργοστασίου λευκής εθνικιστικής προπαγάνδας», εξαιτίας μόνιμων επιθέσεων σε Εβραίους, μουσουλμάνους κ.λπ.
«Οχι» σε όλες τις αμβλώσεις
Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ – Μάικ Πενς
Υπερσυντηρητικός, πιστός ρωμαιοκαθολικός και φανατικός πολέμιος των αμβλώσεων, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος αναμένεται να αναλάβει σταυροφορία για την ανατροπή της ιστορικής απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου (Roe v. Wade), η οποία εμποδίζει, από το 1973, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις εκτρώσεις. Ο 57χρονος κυβερνήτης της Ιντιάνα υπέγραψε μόλις τον Μάρτιο νόμο για απαγόρευση αμβλώσεων στην Πολιτεία του. Είναι «κόκκινο πανί» για ενώσεις υπέρ δικαιωμάτων των γυναικών.
Η αδελφή του Μr. Blackwater
Υπουργός Παιδείας – Μπέτσι Ντιβός
Δισεκατομμυριούχος μπιζνεσγούμαν και χριστιανή φιλάνθρωπος, η 58χρονη επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού λόμπι «Αμερικανική Ομοσπονδία για τα Παιδιά», αναλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για μεγάλη κατάργηση κονδυλίων στη δημόσια Παιδεία. Ενθερμη οπαδός του προγράμματος για «κουπόνια προς σχολεία επιλογής», είναι αδελφή του Ερικ Πρινς, ιδρυτή της διαβόητης Blackwater, ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας με σκοτεινή, ματωμένη δράση στο Ιράκ, το 2007.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ