Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2017, σημειώθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου και την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την προσεχή εβδομάδα για να εισαχθεί ακολούθως προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6 Δεκεμβρίου και να ψηφιστεί στις 10 Δεκεμβρίου 2016.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης έδωσε τον τόνο της κριτικής κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι “ο προϋπολογισμός αυτός είναι αποτύπωση της οπισθοδρόμησης που είχαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη διετία 2015-2016» και ότι «ακόμα κι αν εκπληρωθούν όλα τα θετικά σενάρια για την κυβέρνηση, ο στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014, έχοντας εντωμεταξύ φορτώσει σε κάθε Έλληνα πολίτη ένα τεράστιο βάρος που ούτε ξεχνιέται, ούτε διαγράφεται».

Μάλιστα σημείωσε ότι «όποια διευθέτηση για το χρέος κι αν γίνει, κινδυνεύει να πάει χαμένη όσο η κυβέρνηση συνεχίζει με τις ιδεοληψίες της και την ανεπάρκειά της να διώχνει τους επενδυτές από την Ελλάδα». «Έτσι όπως πάνε τα πράγματα πιστεύω ότι αν είστε σε μια χώρα δημοφιλείς, αυτή είναι η Βουλγαρία, γιατί έχετε διώξει χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και έχετε κάνει πλουσιότερο το βουλγαρικό Δημόσιο!», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ επανέλαβε το αίτημα για εκλογές:

«Γκρινιάζετε καμιά φορά γιατί η Νέα Δημοκρατία ζητάει πολιτική αλλαγή. Η δική μου εκτίμηση όμως είναι πως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία και την καθημερινότητα, και καθώς όλοι οι Έλληνες αισθάνονται στο πετσί τους τη χειροτέρευση της κατάστασης, σε λίγους μήνες, ακόμα κι αν σας παρακαλάει η Νέα Δημοκρατία να μην κάνετε εκλογές, εσείς θα επιχειρήσετε ηρωική έξοδο για να σώσετε οτιδήποτε αν σώζεται από τα ποσοστά σας.Επιχειρήστε το, λοιπόν, μια ώρα αρχύτερα. Θα είναι καλύτερο και για σας και για την Ελλάδα!», υπογράμμισε.

Αλλά και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ι. Κουτσούκος είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει κανένα κοινωνικό, αριστερό πρόσημα, αλλά πρόκειται, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για μια «νέα προσπάθεια εξαπάτησης φτωχών και αδύναμων αφού το μακρύ χέρι της κυβέρνησης τους αφαιρεί από την τσέπη 4,8 δις ευρώ για να τους δώσει πίσω λιγότερο από 900 εκ ευρώ». «Δεν υπάρχει ούτε αναδιανομή, ούτε αριστερό πρόσημο γιατί αν δεν πρόκειται για λογιστικού χαρακτήρα πολιτική απάτη πώς αλλιώς μπορεί να το πει κανείς», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε: «Εσείς κυβερνάτε. Εμείς πληρώσαμε τα ψέματα και τις αυταπάτες σας. Και το πικρό ποτήρι θα το πιείτε εσείς μέχρι τέλους».

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος λέγοντας ότι τα περί «δίκαιης ανάπτυξης» της κυβέρνησης σημαίνουν «ανάπτυξη για την καπιταλιστική κερδοφορία», ενώ ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση για τον «δήθεν εθνικό στόχο περί ανάπτυξης». «Δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός στόχοςγια ανάπτυξη, δεν πρέπει να εμπλακούν οι εργαζόμενοι στις συμπληγάδες της σκύλας και της χάρυβδης. Δεν υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού», υπογράμμισε. Ενώ τόνισε ότι «η μόνη ρεαλιστική διέξοδος θα προκύψει με συνολικές ρήξεις, με το να πάρει η εργατική τάξη στα χέρια της τα κλειδιά της οικονομίας και να πετάξει έξω τα παράσιτα των κεφαλαιοκρατών». «Έφτασε η ώρα γιασυνολική λαϊκή αντεπίθεση», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ενώ από το Ποτάμι ο Γ. Αμυράς εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «παίζει ένα από τα τελευταία της πολιτικά χαρτιά». «Αν δεν μπει σε αναπτυξιακή τροχιά δεν θα μπορεί να σταθεί. Η κοινωνία είναι κουρασμένη και οι πολίτες εξοργισμένοι για την εξοντωτική φορολόγηση. Η αποτυχία θα σημάνει οριστική ρήξη με την κοινωνία», σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, πρόσθεσε: «Ξεμείνατε από καλά χαρτιά και επαναλαμβάνετε τα λάθη του παρελθόντος».

Την έντονη ανησυχία του για τις ταυτόχρονες διπλωματικές εντάσεις που επιχειρούν να προκαλέσουν Τουρκία και Αλβανία εξέφρασε ο κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά οι δύο γειτονικές χώρες εγείρουν με τόση ένταση και την ίδια στιγμή ζητήματα όπως για την Συνθήκη της Λωζάννης ή την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Ιονίου και του λεγόμενου «τσάμικου». Στην ερώτηση δε αν ο ίδιος εκτιμά πως οι κινήσεις των κ.κ. Ταγίπ Εντογάν και Εντι Ράμα συνδέονται με την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης είπε πως «όταν δεν εκπέμπεις ακτινοβολία σταθερότητας τότε δίνεις δικαιώματα». Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή αναφορά του κ. Αλέξη Τσίπρα σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε πως είναι λογικό όταν μια κυβέρνηση συμπιέζεται από τα αρνητικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τα νέα επώδυνα δημοσιονομικά και εργασιακά μέτρα να σκέφτεται τις εκλογές. Αναφορικά με το Κυπριακό εξήγησε ότι οι συζητήσεις ποτέ δεν σταματούν και τόνισε ότι το ζήτημα του εδαφικού είναι κορυφαίο.

Τέλος, σχολίασε πως η διεθνής σκακιέρα ανακατατάσσεται, πως η Αμερική βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και η Ευρώπη σε προεκλογική.