Την προσδοκία του ότι στο Eurogroupτης 5ης Δεκεμβρίου θα συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να παραμετροποιηθούν με προοπτική εφαρμογής από τα μέσα του 2018 και μετά, εξέφρασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. Μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Χουλιαράκης είπε ακόμα ότι η προσδοκία είναι στην διάρκεια του χειμώνα του 2017, δηλαδή αμέσως μετά το γύρισμα του χρόνου, η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως προθάλαμος εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ήδη αποφασιστεί και θα συμβάλλουν ιδιαίτερα στην απομείωση του χρέους το αμέσως επόμενο διάστημα. Η προσδοκία είναι ότι στο επόμενο Eurogroup τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παραμετροποιηθούν με προοπτική εφαρμογής από τα μέσα του 2018 και μετά. Και στη διάρκεια του χειμώνα του 2017, δηλαδή αμέσως μετά το γύρισμα του χρόνου, η προσδοκία είναι ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως προθάλαμος εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης σημειώνοντας ότι αυτά δεν είναι μόνο δικές του εκτιμήσεις αλλά οι εκτιμήσεις που κάνουν οι ίδιες οι αγορές.

Σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις και τάσεις που διαμορφώνονται σε σχέση και με τα επιτόκια δανεισμού, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι: «Έχει ενδιαφέρον να συγκρίνει κανείς την πορεία των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού χρέους σήμερα, με τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού χρέους μόλις 6 μήνες πριν, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τα επιτόκια δανεισμού τότε ήταν σε ήπια πτωτική πορεία μέχρι την ημερομηνία του βρετανικού δημοψηφίσματος». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βρετανικό δημοψήφισμα επέστρεψε την αβεβαιότητα πάνω από την Ευρώπη και η πορεία των επιτοκίων όλων των χωρών της περιφέρειας ήταν από εκεί και πέρα για ένα διάστημα μερικών μηνών ανοδική. Αντίστοιχη αβεβαιότητα προκάλεσαν και οι αμερικανικές εκλογές. Η γνώμη μου είναι ότι είναι ένα γεγονός μεγαλύτερης και πιο άμεσης σημασίας και διάστασης από το βρετανικό δημοψήφισμα», πρόσθεσε, όμως τόνισε ότι: «Σε αντίθεση όμως με ότι έγινε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, μετά τις αμερικανικές εκλογές, και ενώ τα επιτόκια δανεισμού όλων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και πολλών άλλων αναδυόμενων οικονομιών άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν, τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού συνέχισαν να μειώνονται. Σήμερα είναι στα επίπεδα της άνοιξης του 2014 στο δεύτερο δηλαδή, χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του προγράμματος το Μάιο του 2010 και η προοπτική είναι, με την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση, να μειωθούν σημαντικά περαιτέρω», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Χουλιαράκηςκάλεσε τους βουλευτές όλων των πτερύγων να στηρίξουν τον προϋπολογισμό για το 2017 καθώς έτσι θα στηρίξουν «την προοπτική εξόδου από το πρόγραμμα με κοινωνική δικαιοσύνη». Τόνισε δε ότι μέσα σε ένα πλαίσιο δύσκολο δημοσιονομικά και μακροοικονομικά, αλλά και σε ένα πλαίσιο γενικής ισορροπίας, ο προϋπολογισμός θέτει τους εξής στόχους:την περαιτέρω εμπέδωση και την πλήρη ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο η χώρα να είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη, αφού όπως είπε, ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει 760 εκ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και άλλα 300 εκ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και Παιδείας και ακόμα 250 εκ. ευρώ για την στήριξη των δημοσίων επενδύσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι ακόμα, μεσοπρόθεσμα στη διάρκεια του 2017, η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου εκεί που δεν υπάρχει, με την ολοκλήρωση της επισκόπησης των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω μιας σειράς δράσεων ώστε το 2018 να είναι ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιος και ακόμα πιο αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός.

Τόνισε δε ότι «κανείς δεν πανηγυρίζει και δεν έχει δικαίωμα να πανηγυρίζει όταν η οικονομία ξέφυγε από την ύφεση δύο τρίμηνα πριν, το δεύτερο τρίμηνο του 2016, και οι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν είναι αυτοί που θέλουμε να είναι αν και προσδοκία είναι ότι το 2017 θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί», υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας είναι ακόμα σε πρόγραμμα προσαρμογής και δεν έχει περιθώρια να δανειστεί από τις αγορές, δεν έχει κατά συνέπεια τα περιθώρια να κάνει την αντικυκλική πολιτική που θα ήθελε σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα αβέβαιο και ευμετάβλητο, όπου οι αρνητικές επισφάλειες- και δεν είναι λίγες- είναι πολύ πιο ισχυρές από τα θετικά ενδεχόμενα».