Το πλεόνασμα και η ελεημοσύνη του κ. Τσίπρα

Η κυβέρνηση επαίρεται για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016...

Η κυβέρνηση επαίρεται για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερο από το στόχο του τρίτου Μνημονίου και θα ανέλθει σε 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 900 εκατ. ευρώ που ζητούσαν οι πιστωτές.
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους επιδόσεις.
Όμως, το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι τόσο υψηλότερο σημαίνει ότι η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τους πολίτες και αύξησε τις οφειλές της προς αυτούς, γονατίζοντας την ήδη εξαντλημένη οικονομία.
Διότι πήρε από την αγορά 1 δισ. ευρώ περισσότερους πόρους από όσους της χρειάζονταν για τη λειτουργία του κράτους και τη δημιουργία του συμφωνηθέντος πλεονάσματος.
Βεβαίως, τώρα λέει ότι θα μοιράζει μέρος του υπερβάλλοντος πλεονάσματος ως κοινωνικό μέρισμα στους οικονομικά ασθενέστερους. Δηλαδή θα δώσει περί τα 300 εκατ. ευρώ, αφού η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι προτεραιότητα έχει η μείωση του χρέους.
Η επιλογή αυτή εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη μικροπολιτική νοοτροπία της επικοινωνιακής διαχείρισης των πραγμάτων που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Αρχικά κάνει φασαρία – και πολύ καλά κάνει – για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που καταδικάζουν την οικονομία σε ύφεση.
Στη συνέχεια όμως πετυχαίνει υπερδιπλάσιο πλεόνασμα από αυτό που της ζητούν οι πιστωτές, επιβάλλοντας το 2016 2,1 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους θα φθάσουν το 2016 στο ύψος ρεκόρ του 26,2% του ΑΕΠ! Και θα παραμεινουν στο 25,9% το 2017.
Ποτέ δεν ήταν υψηλότερα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ακόμα και μέσα στην κρίση, δεν είχαν ξεπεράσει το 25% του ΑΕΠ.
Σε απόλυτους αριθμούς πέρυσι πληρώσαμε σε άμεσους και έμμεσους φόρους περίπου 46 δισ. ευρώ, όταν τα χρόνια των παχέων αγελάδων (2007-2009) πληρώναμε περί τα 50 δισ. ευρώ. Μόνο που τότε το ΑΕΠ ήταν 250 δισ. ευρώ, δηλαδή 75 δισ. ευρώ περισσότερα από σήμερα!
Και τώρα έρχεται ο κ. Τσίπρας και λέει ότι θα δώσει 300 εκατ. ευρώ κοινωνικό μέρισμα. Δηλαδή θα δώσει ένα χαρτζιλίκι σ΄αυτούς που τους αύξησε τον ΦΠΑ, τους φόρους σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, τηλεφωνία και τους έκοψε τις φοροαπαλλαγές.
Αντί να πετύχει πλεόνασμα 900 εκατ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία και το υπερβάλλον 1 δισ. ευρώ να το κατευθύνει στην οικονομία, είτε μέσω ελάφρυνσης φόρων, πληρωμής ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου ή αύξησης της εθνικής συμμετοχής σε προγράμματα δημοσίων επενδύσεων που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, επιλέγει τη φτωχοποίηση της χώρας για να στηρίξει στη συνέχεια τους ασθενέστερους, μοιράζοντάς τους ελεημοσύνη!
Έτσι, όμως δεν έρχεται ανάπτυξη…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.