Κάντε υπομονή, τα οφέλη της χώρας από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα (φωτογραφία) θα είναι μεγαλύτερα από την ταλαιπωρία, λένε στην κυβέρνηση, συνιστώντας στους πάντες να δείξουν ψυχραιμία, σύνεση και καρτερικότητα για τη διαβολοβδομάδα που άρχισε με την επίσκεψη Ομπάμα και η οποία τελειώνει με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για το Πολυτεχνείο. Ποια όμως είναι τα οφέλη από την επίσκεψη του απερχόμενου πλανητάρχη δεν διευκρινίζονται, εκτός εάν εννοούν τα καλά λόγια που αναμένεται να πει ο κ. Ομπάμα για τις προσπάθειες των Ελλήνων να επιβιώσουν στα έξι (σχεδόν επτά) χρόνια της κρίσης. Υπάρχει όμως ένας υπουργός που τρίβει τα χέρια του από την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου. Ποιος; Μα, ο Πάνος Καμμένος. Και ξέρετε γιατί;
nnn
Επειδή λέει ότι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να περάσει χαμένη. Και για να μην πάει η ευκαιρία χαμένη λέγεται ότι έπεισε τον Αλ. Τσίπρα να βάλει στην ατζέντα των συζητήσεων και την αγορά (με leasing) των F-35 (με πρόφαση να μη διαταραχθεί η ισορροπία στο Αιγαίο), τη χρησιμοποίηση των κατασκοπευτικών (πλην όμως φονικότατων) drones από τους Αμερικανούς στη βάση της Σούδας, την παραχώρηση βάσης στην Κάρπαθο για την εκπαίδευση των φοβερών Seals του αμερικανικού Ναυτικού και την επανενεργοποίηση των αμερικανικών δανείων FMS (χαμηλότοκα δάνεια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού).
nnn
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Καμμένος (που καμαρώνει ότι διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Ντόναλντ Τραμπ ή το με το επιτελείο του) υπολογίζει ότι από την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα θα προκύψει και οικονομικό όφελος περί τα 5 δισ. ευρώ. Δεν γνωρίζω πώς τα υπολογίζει. Εκείνο που ξέρω είναι ότι αν τελικά συμπεριληφθούν στην ατζέντα τέτοια θέματα δεν είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί θα δεχθούν να τα συζητήσουν. Το ερώτημα είναι: Θα δεχθεί ο κ. Τσίπρας να θέσει τέτοια θέματα που κατά έναν τρόπο επαναφέρουν τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα;


Αποκλεισμένοι και προνομιούχοι

Ποτέ μου δεν τα πήγαινα καλά με τις διαπιστεύσεις σε επισκέψεις προσωπικοτήτων. Οχι επειδή απαιτούνται ένα σωρό δικαιολογητικά για να σου υπογράψουν μια διαπίστευση, αλλά επειδή οι διαπιστεύσεις αυτές στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτε, εκτός βεβαίως εάν είσαι κρατικό μέσο ενημέρωσης. Και με τον απερχόμενο πρόεδρο Ομπάμα περίπου το ίδιο γίνεται. Ζήτησαν λεπτομερή δικαιολογητικά για τη διαπίστευση και τελικά να πώς έχει το ζήτημα: Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα πρέπει να συγκεντρωθούν στο Ζάππειο περίπου μία ώρα πριν από την άφιξη του αμερικανού προέδρου. Εν συνεχεία θα κατευθυνθούν ομαδικά (με συνοδεία) στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή του κ. Ομπάμα και οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Αν νομίζετε ότι οι έλληνες δημοσιογράφοι (και όχι οι εκδότες ή έστω διευθυντές εφημερίδων) θα έχουν επαφή με τον κ. Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο πλανάσθε πλάνην οικτράν. Θα κλειστούν σε ένα δωμάτιο του δευτέρου ορόφου και θα παρακολουθήσουν και την υποδοχή και τη συνάντηση με τον ΠτΔ από την… τηλεόραση. Ποιος ο λόγος συνεπώς να πάει κάποιος στο Προεδρικό; Το ίδιο θα συμβεί και στο δείπνο. Με μία εξαίρεση. Στο δείπνο θα έχουν είσοδο μόνον η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αλλά και οι αμερικανοί δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τον πρόεδρο Ομπάμα. Το μόνο προνόμιο που θα έχουν όσοι εξασφαλίσουν διαπίστευση είναι ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας. Αφήστε που κάτι άκουσα για κλήρωση ποιοι θα εισέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
nnn
Είδα με μεγάλη χαρά την αναπαραγωγή του μενού το οποίο θα προσφερθεί στο κ. Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Το αναπαρήγαγαν άπειρα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παλαιά και νέα. Ελάχιστα ανέφεραν την πηγή, ορισμένα μάλιστα, τα πιο θρασεία, το παρουσίασαν ως δικό τους. Αλήθεια, έως πότε θα συνεχίζεται αυτή η λεηλασία εναντίον του ΒΗΜΑτοδότη;
nnn
Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανοήτων που επιχειρούν (μη έχοντας κάτι άλλο παραγωγικότερο να ασχοληθούν) να κάνουν ρεπορτάζ από τον ΒΗΜΑτοδότη με σκοπό (άκουσον-άκουσον) να το διαψεύσουν! Ματαιοπονούν. Τα γεγονότα είναι γεγονότα.


Και εισιτήρια για τον Ομπάμα

Εισιτήρια εκδίδει η αμερικανική πρεσβεία για την ομιλία του κ. Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ισχύουν μόνο για ένα άτομο, αλλά: Δεν μπορείς να το… πουλήσεις. Το εισιτήριο είναι απαραίτητο αλλά δεν εγγυάται την είσοδο! Ολοι οι προσκεκλημένοι θα περάσουν στο έλεγχο ασφαλείας και απαγορεύεται με φέρουν μαζί τους αιχμηρά αντικείμενα, ομπρέλες, υγρά και… πανό.


Συγχώνευση ΝΔ – ΠαΣοΚ στο ΤΕΕ

Μπορεί η πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού συναγερμού με τη σύμπραξη όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων να μην προχωρεί, ωστόσο στις επαγγελματικές ενώσεις η ένωση έγινε πραγματικότητα από… σπόντα. Οπως μαθαίνω, κάποια στελέχη από τη Χαριλάου Τρικούπη στηρίζουν άλλο ψηφοδέλτιο και όχι την «πράσινη» Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών. Το νέο «ερμαφρόδιτο», κατά κάποιους, ψηφοδέλτιο με το όνομα «Πρόοδος και Αναβάθμιση ΤΕΕ» δημιουργήθηκε από πρώην «πράσινα» και «μπλε» μέλη. Οσοι δηλαδή πρόδωσαν τη γαλάζια παράταξη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών ενώθηκαν με όσους «αποβλήθηκαν» (εξαιτίας της σχέσης που είχαν με την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής) από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών .

Η Λούκα και ο Ντάνιελ Μπλέικ

Χρόνο για τον εαυτό της έχει βρει η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μετά την αποχώρηση της από την ηγεσία του πιστωτικού ιδρύματος. Πράκτορας μου την εντόπισε σε κινηματογράφο να παρακολουθεί την εξαιρετική ταινία «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» (I, Daniel Blake). Η αγγλική ταινία, σκηνοθεσίας Κεν Λόουτς διηγείται την ιστορία του 59χρονου ξυλουργού Ντάνιελ Μπλέικ που έπειτα από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο δεν μπορεί να δουλέψει και περιμένει το κρατικό επίδομα για να ζήσει. Η ιστορία προκαλεί μεγάλα φορτία συγκίνησης δεδομένου ότι ο Ντάνιελ Μπλέικ έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή γραφειοκρατία που του δημιουργεί διαρκώς προσκόμματα και τον οδηγεί σε αδιέξοδα. Η Λούκα βρήκε αφορμή να παραληρήσει την Οδύσσεια του Ντάνιελ Μπλέικ με αυτή που περνούν χιλιάδες συμπολίτες μας, λόγω των κατακρεουργημένων από το Μνημόνιο ( τοποίο να σημειώσω έχει και αυτή ψηφίσει) δομών κοινωνικής στήριξης και περίθαλψης. «Η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία», ακούστηκε να λέει.

Υπερθεματιστές, ενωθείτε

Τι είναι αυτό που ενώνει σήμερα τους υπερθεματιστές μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το νόμο Παππά; Η προσπάθεια που καταβάλλουν από κοινού (και ο καθένας ξεχωριστά) να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν για την πρώτη δόση, σ΄αυτόν τον ανεκδιήγητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.. Για παράδειγμα ο Γιάννης Αλαφούζος (Σκαϊ) ζητεί να του επιστραφούν τα 14.5333.333,33 ευρώ (ακριβώς) που κατέβαλε ως πρώτη δόση. Αλλά η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Μάλλον τους διαμηνύει ότι θα τους επιστρέψει τα χρήματα μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ή, να υποθέσω, πώς δεν έχει τα χρήματα και ψάχνει να τα βρει; Πάντως επέστρεψε σε όλους τα τρία εκατομμύρια της εγγύησης, πράγμα που σημαίνει ότι και ο κ. Καλογρίτσας (αυτός με τα βοσκοτόπια) πήρε τα χρήματά του πίσω.


Βραδιά Καραμανλή για την Μαριέττα


Ηταν μια βραδιά για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή η εκδήλωση που έγινε στη Λαμία για την Μαριέττα Γιαννάκου στην οποία παρέστησαν περί τα 1.500 άτομα. Κατά τον περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη «ο Καραμανλής έτυχε θερμότατης υποδοχής, τον αποθέωσαν» όταν εισήλθε στην εκδήλωση. Είπε μάλιστα ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρουσία Καραμανλή, τονίζοντας την ανάγκη συναίνεσης υπερβάσεων των πολιτικών διαφορών σε κρίσιμες τομείς. Ο Νικήτας Κακλαμάνης έκανε μια συγκινητική ομιλία για την Μαριέττα Γιαννάκου σκιαγραφώντας την πολιτική της διαδρομή σημειώνοντας παράλληλα ότι «τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν αυταπάτη και η αυταπάτη τελικά πολιτική απάτη. Για την Μαριέττα Γιαννάκου μίλησαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης ο βουλευτής πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα Θανάσης Μιχελής. Παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Καραναστάσης και Γιάννης Σαρακιώτης όπως επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Κώστας Πάσχος που χρημάτισε επί χρόνια στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή για θέματα Εκπαίδευσης και Νεότητας και οι πρώην βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος, Ανδρέας Κουτσούμπας, Σπύρος Ταλιαδούρος κ.α

Ποιοι θα φάνε με τον Ομπάμα

Το κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό, αλλά αργά το βράδυ της Δευτέρας άφησαν από την Προεδρία της Δημοκρατίας να διαρρεύσει ποίοι τελικά θα είναι οι συνδαιτυμόνες του Προέδρου Ομπάμα στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος: Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης και ουδείς άλλος πολιτικός αρχηγός, με τον Β. Λεβέντη να διαμαρτύρεται που δεν τον κάλεσαν. Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης , αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης και οι υπουργοί: Π. Καμμένος, Νίκος Κοτζιάς, Ευ. Τσακαλώτος, Ι. Μουζάλας, και Δ. Τζανακόπουλος. Εχει προσκληθεί επίσης ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ακαδημίας, Πρόεδροι των ΑΕΙ, πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και 50- 60 αμερικανοί που συνοδεύουν τον κ. Ομπάμα. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας επιβεβαιώθηκε πως δεν κλήθηκε κανένας δημοσιογράφος ή εκδότης. Το μόνο τώρα που απομένει να μάθουμε είναι τι δώρο θα προσφέρει ο Πρ. Παυλόπουλος στον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο.

HeliosPlus