Δεινή ήττα

Μια κορυφαία κωμωδία των Monty Python, «Η Ζωή του Μπράιαν», τελειώνει στον Γολγοθά με τους σταυρωμένους να τραγουδούν όλοι μαζί «Always look on the bright side of life» - σε ελεύθερη απόδοση: κοίτα πάντα την καλή πλευρά της ζωής!..

Μια κορυφαία κωμωδία των Monty Python, «Η Ζωή του Μπράιαν», τελειώνει στον Γολγοθά με τους σταυρωμένους να τραγουδούν όλοι μαζί «Always look on the bright side of life» –σε ελεύθερη απόδοση: κοίτα πάντα την καλή πλευρά της ζωής!..
Πώς το θυμήθηκα; Ακούγοντας τον Παππά να δηλώνει για τα τηλεοπτικά ότι «αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι».
Η μια εξήγηση είναι ότι δεν κατάλαβε τι συνέβη. Η δεύτερη ότι κατάλαβε και κάνει το κορόιδο. Η τρίτη πως ο Παππάς αποτελεί δημιούργημα των Monty Python.
Η πιο κολακευτική εξήγηση είναι η τρίτη. Τουλάχιστον θα του στείλουν πίσω τα εσώρουχα τώρα που πιάνουν τα κρύα.
Διότι το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση υπέστη μια δεινή ήττα και ότι ο Βούτσης προσπάθησε να μετατρέψει την ήττα σε αξιοπρεπή συνθηκολόγηση. Καλά έκανε. Ούτως ή άλλως, το αποτέλεσμα είναι υπέρ της δημοκρατίας.
Προφανώς δεν ηττήθηκε από τη λεγόμενη «διαπλοκή».
Η διαπλοκή είχε σπεύσει με τα βαλιτσάκια στο χέρι να πάρει μέρος στη μοιρασιά και η κυβέρνηση τραπεζωνόταν μαζί της από πρωίας μέχρι νυκτός.
Ηττήθηκε από μερικούς έντιμους δικαστές, από κάποιους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που τίμησαν τον ρόλο τους και από ορισμένους νομικούς, διανοούμενους και δημοσιογράφους που σε πείσμα ενός κλίματος εκφοβισμού και διαβολής υποστήριξαν ότι η υπόθεση δεν είχε καμία σχέση με τη διαπλοκή. Είχε μόνο με τη δημοκρατία.
Το σχέδιο ήταν αποκρουστικό και εφιαλτικό ταυτοχρόνως.
Τι επεδίωκαν; Οχι να ρυθμίσουν την υπάρχουσα αγορά αλλά να φτιάξουν μια καινούργια.
Να δημιουργήσουν δηλαδή ένα τηλεοπτικό ολιγοπώλιο, το οποίο θα περιερχόταν εκ των πραγμάτων σε αιμομικτική σχέση με την κυβέρνηση αφού μόνο με την προστασία της θα μπορούσε να διατηρηθεί.
Περισσότερο και από τον παραγκωνισμό του ΕΣΡ, η ολοκληρωτική αντίληψη της επιχείρησης κρυβόταν στον αριθμό των αδειών. Αυτόν πούλησε ο Παππάς στους επίδοξους καναλάρχες για να τους βάλει στο κόλπο.
Με τη λογική πως με τους λίγους μπορείς να τα βρεις ή να τους ελέγξεις. Με τους πολλούς αντιθέτως είναι δύσκολο και το ένα και το άλλο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παππάς πάλεψε μέχρι τέλους κυρίως για τον αριθμό των αδειών. Και έχασε μέχρι τέλους.
Αλλά αυτή, όπως τραγουδούσε κι ο Μπράιαν, είναι η καλή πλευρά της ζωής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.