Καλά λένε ότι ορισμένοι αποδεικνύονται φθονεροί και κακεντρεχείς. Και αυτό φαίνεται στην περίπτωση του νέου υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου (φωτογραφία). Προτού ακόμη κάτσει καλά-καλά στη θέση του, προτού στεγνώσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το μελάνι για την τοποθέτησή του, καλοθελητές προσέτρεξαν να με πληροφορήσουν πως ο Παπαδημητρίου αποχώρησε από την προεδρία του αμερικανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Levy όχι από φιλοπατρία αλλά από… υστεροβουλία.
nnn
Οπως μου λένε οι ίδιοι φαρμακόγλωσσοι, το Levy Economics Institute του Bard College είναι μια μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης που ιδρύθηκε το 1986 και χρηματοδοτήθηκε από την περιουσία του Λέοντος Λεβί (Leon Levy), ο οποίος πέθανε το 2003. Ο Levy, πρωτοπόρος των hedge funds, υποστήριξε το Levy Institute ως φόρο τιμής στον πατέρα του και συνέβαλε αφάνταστα στην ανάπτυξή του από την ίδρυσή του το 1986. Ωστόσο, στα 30 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του Levy Economics Institute και ειδικά μετά το 2003 που απεβίωσε ο Λέων Λεβί, τα οικονομικά της δεξαμενής σκέψης – η οποία πλασάρει τον εαυτό της ως «ακομμάτιστη», αλλά εμφορείται από σοσιαλιστικές ριζοσπαστικές και μαρξιστικές αντιλήψεις – περιήλθαν σε παρακμή. «Ο Παπαδημητρίου έψαχνε “exit strategy” από το Levy και του την προσέφερε ο Αλέξης» μου ανέφερε άτομο που κινείται στο περιβάλλον του νέου υπουργού. Εγώ πάντως αμφισβητώ τις κακές γλώσσες και πιστεύω πως ο νέος υπουργός Οικονομίας θα καταστήσει την Ελλάδα Φλώρινα της Ευρώπης. Συγγνώμη. Φλόριντα, εννοούσα…
Ο Αλέξης και ο made in USA υπουργός

Αλλά πώς γνώρισε ο κ. Παπαδημητρίου τον Αλέξη; Υπάρχουν πολλές εκδοχές, ότι δήθεν του τον γνώρισε ο περιβόητος Γιάνης Βαρουφάκης ή ακόμα ότι ο Πρωθυπουργός τον γνώρισε μέσω της συζύγου του κ. Παπαδημητρίου, αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία είναι και αυτή καθηγήτρια στο Bard College και διευθύντρια του Ινστιτούτου Levy. Είναι πολύ πιθανόν, αφού η κυρία Αντωνοπούλου παραμένει αμετακίνητη στη θέση της, όσες εκλογές ή δημοψηφίσματα κι αν υπάρξουν, όσους ανασχηματισμούς τολμήσει να κάνει ο κ. Τσίπρας. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή. Το ζεύγος Δ. Παπαδημητρίου και Ράνιας Αντωνοπούλου είναι φίλοι από παλιά με τη Λούκα Κατσέλη. Λένε λοιπόν ότι και η Λούκα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κάθοδο του κ. Παπαδημητρίου στην Ελλάδα και στη γνωριμία του με τον Αλέξη.
}Κολλημένη με τις τράπεζες

Και μια και ο λόγος για τη Λούκα Κατσέλη, προσπάθησα να μάθω τι κάνει τώρα που αποχώρησε από την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας και που το όνομά της «έπαιξε» στον ανασχηματισμό. Σας πληροφορώ ότι η Λούκα παραμένει «κολλημένη» στα τραπεζικά. Θέλετε απόδειξη; Την Τρίτη το πρωί βρισκόταν σε πολυτελές κομμωτήριο στο Κολωνάκι. Και τι περιοδικά νομίζετε ότι διαθέτουν τα περισσότερα κομμωτήρια για να περνούν την ώρα τους οι κυρίες στο… πιστολάκι; Ναι, αυτά που φαντάζεστε. Αλλά η Λούκα μόλις κάθισε μπροστά στο καθρέφτη, έβγαλε από την τσάντα της το περιοδικό «Banking News» και άρχισε να το διαβάζει αδιαφορώντας τι γίνεται γύρω της. Μαθαίνω επίσης ότι συζητεί θέση εκτός Ελλάδος, ίσως και εκτός Ευρώπης.
Ο αχάριστος κ. Φίλης

Αν και είναι σοφή η ρήση «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» και δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με τον ταλαντούχο Νίκο Φίλη (καρατομηθέντα υπουργό Παιδείας) και τα καμώματά του, ο ίδιος δεν με αφήνει να… αγιάσω. Και ξέρετε γιατί; Επειδή εκτός μικροφώνου και τηλεοπτικών καμερών βρίζει. Και βρίζει δημοσιογράφους και ΜΜΕ κατατάσσοντάς τα σε… «νεκρά και πεθαμένα» και «μη ζωντανά». Κατά τον κ. Φίλη «πεθαμένα ΜΜΕ» είναι αυτά που του άσκησαν κριτική και αρνείται να μιλήσει σε αυτά. Απλώς τα βρίζει. Σαν δεν ντρέπεται, και χρημάτισε και υπουργός Παιδείας και εργαζόμενος αυτών των «πεθαμένων» ΜΜΕ.
Τα τυφέκια του Ιτον

Το Eton College (Κολέγιο του Ιτον) είναι ένα διάσημο αγγλικό σχολείο που θεωρείται η επιτομή των προνομιούχων ελίτ της Βρετανίας. Είναι γνωστό πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φοίτησε στο Ιτον το διάστημα 1972-1978. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως αγαπημένο τραγούδι του Ευκλείδη είναι το «The Eton Rifles», το διάσημο άσμα του βρετανικού συγκροτήματος The Jam. Το παράδοξο είναι πως το τραγούδι αυτό είναι βαθιά επικριτικό για όλα όσα πρεσβεύει το Ιτον. Γιατί; Αφηγείται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και χαμηλόμισθοι της εργατικής τάξης περιγράφοντας μια οδομαχία (με πρωταγωνιστές μαθητές του Κολεγίου) η οποία είχε λάβει χώρα στη γειτονική πόλη του Ιτον, το Slough, το 1978, έτος αποφοίτησης του Ευκλείδη από το Eton College. Το εάν ο Ευκλείδης μετείχε στην οδομαχία αυτή το ξέρει μόνο εκείνος, όπως και με το σε ποια πλευρά του δρόμου ήταν, με τους προλετάριους ή με τους αριστοκράτες. Απλώς να αναφέρω πως το «The Eton Rifles» είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Ντέιβιντ Κάμερον, του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο οποίος μπήκε στο Ιτον το 1979, έτος που ο Ευκλείδης είχε μπει στο πανεπιστήμιο. Μαθαίνω επίσης ότι και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ήταν θαυμαστής των Jam στα νιάτα του. Κάτι που σημαίνει πως με τον ομόσταβλό του Ευκλείδη τα βρίσκουν, όχι τόσο στα οικονομικά όσο στα μουσικά γούστα.

Κατρούγκαλος επί τω έργω

Είχαν ξεχάσει οι διπλωματικοί συντάκτες από πότε είχε να πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση με στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών εδώ και περίπου 1,5 χρόνο. Και κυρίως με τον Νίκο Κοτζιά, που απέφευγε τις ενημερώσεις δημοσιογράφων σαν ο διάολος το λιβάνι. Η απόφαση λοιπόν των Γιώργου Κατρούγκαλου και Τέρενς Κουίκ για μία πρώτη επαφή την Τρίτη 8 Νοεμβρίου ήταν θετικό σημάδι. Θετικότατο μπορώ να πω, τη στιγμή που διέκρινα πρόθεση του κ. Κατρούγκαλου να πάρει τα ηνία στο ΥΠΕΞ, αφού και ενημέρωση υποσχέθηκε μια φορά τον μήνα και το προσωπικό τηλέφωνο έδωσε και το e-mail του. Αλλά η ενημέρωση έμοιαζε και ολίγον παιδική χαρά. Ο κ. Κουίκ για παράδειγμα θυμήθηκε τις διαπιστεύσεις που έπαιρνε για να εισέλθει στο υπουργείο και ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως πιάνει δουλειά αμέσως και μεταβαίνει σε Βαρσοβία και Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του αλλά και τον «σκιώδη» ομόλογό των Εργατικών. Θα μιλήσει επίσης σε Οξφόρδη και London School of Economics. Την ίδια ώρα, ο κ. Κουικ δήλωσε ότι σχεδιάζει την αναμόρφωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού ενώ το πρώτο του ταξίδι θα είναι στην Κωνσταντινούπολη. Θα συναντηθεί με τους ομογενείς, θα επισκεφθεί ομογενειακά σχολεία και θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Τι γίνεται με το Θερινό Νταβός;

Ξέρετε τι ενθουσίασε περισσότερο απ΄όλα στα νέα καθήκοντά του τον κ. Κατρούγκαλο; Το…«Θερινό Νταβός» του Δ. Μάρδα, ο οποίος φρόντισε φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών να του αφήσει έναν ολόκληρο φάκελο. Ο κ. Κατρούγκαλος υποσχέθηκε πως θα το προχωρήσει ούτως ώστε η Ελλάδα να γίνει και Φλόριντα και Νταβός (το καλοκαίρι).

Αγριογούρουνο και κεντροαριστερά

Το μενού φάνταζε λαχταριστό. Λαγός κυνήγι και αγριογούρουνο! Η πρόσκληση όμως λαχτάρισε την ηγεσία του ΠαΣοΚ, καθώς το κάλεσμα του (ανεξάρτητου βουλευτή) Λεωνίδα Γρηγοράκου και του Σπύρου Λυκούδη στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, προκάλεσε πολιτικές και όχι γευστικές φαντασιώσεις. Η ιδέα ενοποίησης των δύο ΚΟ είναι παλιά και έχει υποστηριχθεί από διάφορους βουλευτές των δύο κομμάτων. Ομως η Χαρ. Τρικούπη από τότε που έβαλε οριστικό τέλος στον διάλογο με το Ποτάμι έχει δημιουργήσει ένα περίκλειστο περιβάλλον και τέτοιες πρωτοβουλίες, παρ΄όλο που επρόκειτο για δημόσιο γεύμα και όχι για μυστικό δείπνο, αντιμετωπίζονται με καχυποψία και εχθρότητα. Οι βουλευτές είχαν απαντήσει στην αρχή θετικά, πλην του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δεν ήθελε να χρεωθεί κατηγορίες για φραξιονισμό, και του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος με ανάλογο σκεπτικό προτίμησε να επισκεφθεί την Πάτρα. Το γεύμα, ωστόσο, ακυρώθηκε εξαιτίας της Φώφης Γεννηματά, η οποία θορυβήθηκε από αυτή την κινητικότητα και, όπως μου μεταφέρουν οι πηγές μου, έθεσε βέτο στους βουλευτές, οι οποίοι ακύρωναν ένας -ένας την παρουσία τους στέλνοντας sms με τις γνωστές δικαιολογίες, «έχω μια ίωση», «έχω μια κηδεία», «πρέπει να πάω σε εκδήλωση ψηφοφόρων μου», κλπ. Ο λαγός πάντως δεν πήγε χαμένος, επωφελήθηκαν άλλοι, μη πολιτικοί, από το εκλεκτό έδεσμα. Για την ιστορία σας αναφέρω ότι ο κ. Γρηγοράκος δραστηριοποιείται γενικώς τελευταίως. Πριν από μερικές ημέρες κάλεσε στο μεζεδοπωλείο «Κρήτη» στο κέντρο της Αθήνας στελέχη από τον χώρο της Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές κτλ και τους ανακοίνωσε την ίδρυση ενός φορέα με την ονομασία «Εξυγιαίνω». Είπε μάλιστα ότι εντός Δεκεμβρίου θα επισημοποιήσει αυτή την κίνησή του.

Η ελπίδα, τα όνειρα και το ψέμα

Αυτή τη φορά ο Συριζαίος προεδρεύων της Βουλής βρήκε τον δάσκαλό του. Εκανε συνεχώς παρατηρήσεις στον γαλάζιο βουλευτή Κ. Τζαβάρα ( τομεάρχη Δικαιοσύνης) επειδή έφερνε συνεχώς αντιρρήσεις σ΄αυτά που έλεγε. Ο κ. Τζαβάρας χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του φώναξε: «Το δικαίωμά μου να αντιστέκομαι και να αντιδρώ σ΄ότι αντιδημοκρατικό λέγεται ή γίνεται εντός κοινοβουλίου είναι αναφαίρετο». Εκείνο που έκανε εντύπωση πάντως είναι η εκδήλωση που έκανε στον Πύργο ο κ. Τζαβάρας στην οποία παρέστησαν περί τα 1000 άτομα σε μια περίοδο που ο κόσμος αποστρέφεται τους πολιτικούς και την πολιτική. Εκεί όπου χειροκροτήθηκε θερμά ήταν όταν είπε: «Στις επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι τα όνειρα που θα πάρουν εκδίκηση. Θα είναι η αλήθεια που θα πάρει εκδίκηση από το ψέμα και την υποκρισία της Αριστεράς».

HeliosPlus