Ο Ν. Βούτσης σε ρόλο «πυροσβέστη»

Εναν δυσάρεστο ρόλο έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης - αυτόν του «πυροσβέστη», ο οποίος προσπαθεί να σβήσει τις διαρκώς αναζωπυρούμενες «φωτιές» που προκαλούν οι χειρισμοί του Μεγάρου Μαξίμου

Εναν δυσάρεστο ρόλο έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης –αυτόν του «πυροσβέστη», ο οποίος προσπαθεί να σβήσει τις διαρκώς αναζωπυρούμενες «φωτιές» που προκαλούν οι χειρισμοί του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά υπό το βάρος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι τακτικισμοί, οι παλινωδίες και οι αιφνιδιασμοί, όπως στην περίπτωση του «τελεσιγράφου» Παππά υπό μορφή τροπολογίας για το κλείσιμο εντός πέντε ημερών των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν, την οποία «φρέναρε» ο ίδιος ο κ. Βούτσης, αλλά και στην περίπτωση της άδοξης υποψηφιότητας του Β. Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ, και μάλιστα με τη «σφραγίδα» του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, έχουν δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές των θεσμικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος βάσει Συντάγματος είναι επιφορτισμένος εκείνος να προτείνει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως και τις υπόλοιπες συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές, και όχι ο Πρωθυπουργός –τουλάχιστον με τον απροκάλυπτο τρόπο που το έπραξε στην περίπτωση Πολύδωρα, «αδειάζοντας» θεσμικά τον κ. Βούτση.
Αστοχίες και ισορροπίες


Παρά ταύτα, μπροστά στα αδιέξοδα που το ίδιο δημιούργησε, το Μέγαρο Μαξίμου εξέλαβε με ανακούφιση τους χειρισμούς του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος, μπροστά στις καθολικές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υποψηφιότητα Πολύδωρα, με γρήγορους ελιγμούς κατόρθωσε να «ξελασπώσει» την κατάσταση και να ξεμπερδέψει με τις αστοχίες που έγιναν, ενώ οι ισορροπίες τις οποίες διατήρησε στη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου της περασμένης Δευτέρας έδωσαν το περιθώριο να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι να διαχωρίζουν τη θέση τους από την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που επιβεβαιώθηκε εν πολλοίς και κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη για τις τροπολογίες της κυβέρνησης σχετικά με το «ξήλωμα» των αρμοδιοτήτων επί του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών και επί του τρόπου διενέργειας του διαγωνισμού από τον υπουργό Επικρατείας και την επιστροφή τους στο ΕΣΡ, καθώς θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του.
Οριακή η Διάσκεψη


Το επόμενο δύσκολο «τεστ» για τον κ. Βούτση είναι η αυριανή Διάσκεψη και το «μήνυμα» που έχει λάβει από την αντιπολίτευση είναι να προχωρήσει στις απαραίτητες διαβουλεύσεις ώστε να συνθέσει μια νέα πρόταση ικανή να δώσει λύση στον «γόρδιο δεσμό» της συγκρότησης του ΕΣΡ. Ωστόσο έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι η όποια προσπάθεια συγκλίσεων και συναινέσεων δεν περιλαμβάνει τον κ. Παππά και τις θέσεις τις οποίες διατυπώνει δημοσίως: «Η συναίνεση που είναι εφικτή στη Διάσκεψη Προέδρων δεν αφορά και δεν περιλαμβάνει τον υπουργό» έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους. Αν και τα περιθώρια διασφάλισης της απαραίτητης πλειοψηφίας των 4/5 για να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή δεν είναι αρκετά με δεδομένη τη μέχρι τώρα θέση της ΝΔ, η οποία ζητεί την πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά ή αναβολή κάθε απόπειρας ώσπου να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής και αν οι παρεμβάσεις του θα σταθούν ικανές να κάμψουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τις οποίες διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.
Ωστόσο το κλίμα το οποίο προδιαγράφεται για εξεύρεση λύσης είναι οριακό. Στη ΝΔ άλλωστε θεωρούν ότι η κυβέρνηση αυτό που επιδιώκει είναι ένα κομματικά ελεγχόμενο ΕΣΡ ώστε να επαναφέρει από το «παράθυρο» τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, αριθμό στον οποίο εμμένει ο κ. Παππάς. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν προεξοφλημένη την αρνητική στάση του κόμματος παρά την όποια πρόταση κατατεθεί. Πάντως όσοι άκουσαν στη Βουλή τον κ. Βούτση να ομιλεί περί τριών αδειών με βάση τη διαφημιστική πίτα εξέλαβαν ότι αυτό που ήθελε να υπογραμμίσει ο κ. Βούτσης ήταν πως δεν θα πρέπει να προσχωρήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στην άποψη περί «ξεχειλώματος» του ψηφιακού φάσματος «κλείνοντας το μάτι» προς την πληθώρα ενδιαφερομένων που προσδοκούν να γίνουν «καναλάρχες». Στο πνεύμα αυτό ορισμένοι θεωρούν ότι ο αριθμός των αδειών, ο οποίος θα προσδιοριστεί από το ΕΣΡ όταν συγκροτηθεί, ενδεχομένως να κινείται μεταξύ έξι-επτά τηλεοπτικών αδειών.
Συνεκτικός κρίκος


Με την ως τώρα στάση του ο κ. Βούτσης φαίνεται να έχει κερδίσει σε ικανό βαθμό την εμπιστοσύνη των κομμάτων που συμμετέχουν στη Διάσκεψη. Αυτό έχει διαφανεί ακόμη και από την πλευρά της ΝΔ παρά τη μη προσχώρησή της στο «μπλοκ» των δυνάμεων που επέδειξαν εμπράκτως συναινετικές διαθέσεις.
Αυτοί που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής προσεγγίζει το μείζον θέμα που ανέκυψε με τις τηλεοπτικές άδειες του αποδίδουν χαρακτηριστικά ρεαλιστή. «Η υπόθεση του ΣτΕ γύρισε τη σελίδα για εμάς και πλέον δεν μπορεί παρά να περάσουμε σε μιαν άλλη λογική» θεωρούν όσοι ενστερνίζονται τις απόψεις του κ. Βούτση, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι «να μετακινηθεί η ΝΔ από την εγκληματική στάση την οποία τηρεί και να προχωρήσουμε γρήγορα σε έναν νέο διαγωνισμό με τίμημα, για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών από το ΕΣΡ με όλες τις ελεγκτικές αρμοδιότητες που του παρέχει το Σύνταγμα». Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι και χωρίς τη ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτηθεί ΕΣΡ αν το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων προσετίθεντο σε όσους έχουν προστρέξει σε λογικές λύσης, κάτι όμως που στην περίπτωση του Περισσού φαντάζει μάλλον απίθανο.

Ρήξεις και συναινέσεις
Το «εμπόδιο» της αυξημένης πλειοψηφίας

Ο Νίκος Βούτσης θα επιχειρήσει να συνθέσει απόψεις και προτάσεις προκειμένου να βρεθεί διέξοδος. Μάλιστα, δεν έχει διστάσει να απορρίψει ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι εδώ και καιρό για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να αλλάξει η αριθμητική σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων και να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» της αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5.
Οι ιδέες αυτές επανήλθαν αρκετές φορές, ωστόσο απορρίφθηκαν κατηγορηματικά, καθώς θα οδηγούσαν σε έναν εκτρωματικό μετασχηματισμό της Διάσκεψης με δεκάδες μέλη που θα ξεπερνούσαν τα πενήντα! Με μακρά πολιτική διαδρομή από την εποχή που συμμετείχε στις φοιτητικές επιτροπές αγώνα του ΕΜΠ κατά της χούντας και κατόπιν στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ, έως και τη θητεία του στο τιμόνι της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (1980-85) και στην ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού και ακολούθως του ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά (1987-1991) και του Συνασπισμού (από το 1993), ο κ. Βούτσης έχει συσσωρεύσει την εμπειρία για να διαχειρίζεται λεπτά θέματα πολιτικών ισορροπιών. Γι’ αυτό, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, δεν έχει διστάσει να έρθει στο παρασκήνιο σε ρήξεις, όπου αυτό απαιτούνταν, ή να λάβει αποστάσεις από τη «σκληρή γραμμή» του κ. Παππά στο θέμα των αδειών. «Αυτό που κρίνεται είναι να κερδηθούν συναινέσεις και ενδιάμεσες συμμαχίες και όχι οι μετωπικές συγκρούσεις» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΔΙΕΞΟΔΟ
Οι ισορροπίες που διατήρησε ο κ. Βούτσης στη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου της περασμένης Δευτέρας έδωσαν το περιθώριο να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί συναίνεσης.

«Η συναίνεση που είναι εφικτή στη Διάσκεψη Προέδρων δεν αφορά και δεν περιλαμβάνει τον υπουργό» έχει διαμηνυθεί από την πλευρά του κ. Παππά σε όλους τους τόνους.

Αυτοί που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής προσεγγίζει το μείζον θέμα που ανέκυψε με τις τηλεοπτικές άδειες του αποδίδουν χαρακτηριστικά ρεαλιστή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.