Εως τώρα όλοι στη Βουλή γνώριζαν ότι όταν επρόκειτο να μιλήσει ο Ευ. Βενιζέλος άδειαζε το καφενείο και το Περιστύλιο του Περικλέους και οι βουλευτές πήγαιναν στην αίθουσα της Ολομέλειας για να τον ακούσουν. Αλλά ουδείς περίμενε ότι μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο με ομιλητή τον Αδωνι Γεωργιάδη (φωτογραφία). Οταν ανέβηκε στο βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, η αίθουσα ξαφνικά γέμισε. Ορισμένοι μάλιστα από τους γαλάζιους βουλευτές κρατούσαν και… σημειώσεις σε αυτά που έλεγε, προφανώς επειδή θεώρησαν ότι τα λεγόμενά του αποτελούν και την κομματική γραμμή. Και αυτός με άνεση, φρεσκοχτενισμένος και φρεσκοκουρεμένος και με καινούργια κουστουμιά μίλησε για το ΕΣΡ χωρίς χειρόγραφο ατενίζοντας συνεχώς προς τα υπουργικά έδρανα όπου καθόταν ο Νίκος Παππάς. Ηταν ωσάν να απευθυνόταν μόνο σε αυτόν και του έκανε μάλιστα και παρατήρηση για τις… εκφράσεις του προσώπου του: «Μη μου κουνάς εμένα το κεφάλι, εντάξει;» του είπε όταν ο επίδοξος υπουργός-καναλάρχης τόλμησε να κουνήσει το κεφάλι του. Και όταν σε κάποια στιγμή ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον κοίταξε κάπως παράξενα, του επιτέθηκε και εκείνου λέγοντάς του κάτι για τη… φάτσα του.
Ο Βούτσης, ο Μανιός και η πατάτα
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη σε έναν από τους διαδρόμους της Βουλής. Ηταν ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος έπιασε κουβέντα στο πόδι με τον Στ. Κοντονή (υφυπουργός Αθλητισμού). Ξαφνικά εμφανίζεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός (γιατρός το επάγγελμα, πρώην συνδικαλιστής με την ΕΙΝΑΠ). Φαινόταν ανήσυχος και χωρίς να ζητήσει συγγνώμη που διέκοπτε μια συζήτηση, ρώτησε αγχωμένος τον Πρόεδρο της Βουλής: «Πρόεδρε, άκουσες την ομιλία μου; Ημουν καλός;». Ο κ. Βούτσης τον διαβεβαίωσε ότι ήταν καλός. Αλλά ο κ. Μανιός θέλησε να δώσει εξηγήσεις για αυτή τη διακοπή: «Ξέρεις, Πρόεδρε, πριν από λίγο μου έδωσε συγχαρητήρια για την ομιλία μου ο Λοβέρδος και νόμισα ότι έκανα κάποια… πατάτα».

Ο Γκάντι και ο Ευκλείδης

Τον Μαχάτμα Γκάντι επικαλέστηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να απαντήσει σε σχόλιο του Ευάγγελου Βενιζέλου περί πλουραλισμού στα ΜΜΕ. Θέλοντας να δείξει το παράπονό του για τον τρόπο που τα ΜΜΕ διαχειρίζονται την κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Οταν ρώτησαν τον Μαχάτμα Γκάντι τι άποψη έχει για τον δυτικό πολιτισμό, απάντησε ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα να υπάρχει». Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός εννόησε πως δεν υπάρχει πλουραλισμός σε σχέση με την προβολή του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Φανταστείτε δηλαδή και να το πίστευε τι ρητά θα είχε αραδιάσει. Φίλος μου πάντως μου υπενθύμισε άλλο απόφθεγμα του Γκάντι που θα ταίριαζε στον αγαπητό Ευκλείδη: «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, έπειτα σε πολεμούν, ύστερα τους νικάς». Απλώς το εν λόγω γνωμικό έχει πολλές χρήσεις.
Αστυνομικίνες εν δράσει

Θυμάστε που τα ΜΑΤ ψέκασαν τους συνταξιούχους προκαλώντας πολιτικό σάλο. Και που ανέλαβε την ευθύνη κοτζάμ υπουργός (ο Νίκος Τόσκας), πλην όμως έμεινε με την… ευθύνη. Αυτή τη φορά όμως στη δυναμική πορεία των συνταξιούχων (σε αυτήν που έκαιγαν τις επιστολές Κατρούγκαλου και φώναζαν ότι τους εξαπάτησαν) η Αστυνομία περίμενε η πορεία να φθάσει στη Βουλή (που δεν έφτασε) και χρησιμοποίησε ένα κόλπο και μάλιστα… γυναικείο για να μην έχει τα ίδια μπλεξίματα. Τοποθέτησε νεαρές αστυνομικίνες μπροστά στη Βουλή. Αοπλες, με εντολή να έχουν τα χέρια πίσω από την πλάτη, αλλά να φράξουν την είσοδο. Οι ανώτεροί τους θεώρησαν ότι οι αστυνομικίνες είναι πιο ψύχραιμες από τους ΜΑΤαζήδες και ότι στη θέα τους οι όποιοι διαδηλωτές δεν θα έκαναν επίθεση. Αλλά και αυτή η προσπάθεια της Αστυνομίας ήταν στο πλαίσιο της εικονικής πραγματικότητας. Γιατί, πίσω από τις αστυνομικίνες, κρυμμένους στο γκαράζ της Βουλής, είχαν τοποθετήσει άνδρες των ΜΑΤ (πάνοπλους, με τα ψεκαστικά ανά χείρας). Στην οδό Βασ. Σοφίας και στην οδό Ακαδημίας είχαν παρκάρει τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ (αριθμός-ρεκόρ που παρέπεμπε στην εποχή των λεγόμενων αγανακτισμένων). Αφήστε που είχαν άλλες δύο κλούβες στην Ηρώδου Αττικού και μία άλλη στην πλατεία Ρηγίλλης, έτοιμες και αυτές να επέμβουν εάν οι συνταξιούχοι όδευαν προς το Μαξίμου ή τη Βουλή.
Παραλήρημα ιερέα

Στην Αρχιεπισκοπή ακόμη ψάχνουν τον ιερέα που έψαλε (σε μνημόσυνο δολοφονηθέντων χρυσαυγιτών) δέηση υπέρ του «φυρερίσκου» Νίκου Μιχαλολιάκου. Μαθαίνω ότι πολύ ενόχλησε τους εκκλησιαστικούς κύκλους τα παραλήρημα αυτό του ιερέα, που ήλθε μόλις ένα 24ωρο μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είπε ότι στους κόλπους της Εκκλησίας δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία. Εως ότου ανακαλύψουν ποιος είναι αυτός ο ιερέας κύκλοι της Εκκλησίας πιθανολογούσαν ότι είναι… παλαιοημερολογίτης, αφού συνήθως αυτούς χρησιμοποιεί ο Μιχαλολιάκος. Ο εν λόγω ιερέας δεν έμεινε όμως στη δέηση υπέρ του Μιχαλολιάκου, αλλά με «δική του ευθύνη», όπως είπε, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο: Αναθεμάτισε τους αντιπάλους της Χρυσής Αυγής που «καλλιεργούν το μίσος ενάντια σε όσους υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια της φυλής». Η ενόχληση των εκκλησιαστικών κύκλων προήλθε και από το γεγονός ότι γνώριζαν τις γραφές των χρυσαυγιτών και για τον Εωσφόρο, αλλά και για τους δωδεκαθεϊστές.

HeliosPlus