Καθαρό και έντιμο χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο ο διαγραφείς βουλευτής του Ποταμιού Ι. Φωτήλας είχε θέσει εξ αρχής τις απόψεις του σχετικά με τον ρόλο της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη στην παρούσα συγκυρία, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπ. Λυκούδης. Ο βουλευτής του Ποταμιού δήλωσε ότι «ο κ. Φωτήλας από την πρώτη μέρα εκλογής του κ. Μητσοτάκη, με έναν πολύ καθαρό τρόπο, άσχετα αν συμφωνώ ή όχι, και με έναν πάρα πολύ έντιμο τρόπο, είπε ότι απέναντι στον εφιάλτη που κατά τη γνώμη του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να φύγει, ο μόνος που μπορεί να τον κερδίσει είναι ο κ. Μητσοτάκης, άρα όλοι πρέπει να συνδράμουμε τη δική του προσπάθεια». «Υπήρξε εξαρχής καθαρός στην άποψη του και νομίζω ότι τώρα την σχηματοποιεί κιόλας, για να μην πω κάτι περισσότερο», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την δική του στάση, ο κ. Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι «εγώ δεν έχω καμία πρόθεση να μετακινηθώ προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα». «Η συνάντηση που είχα με τους καλούς φίλους από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν για να κουβεντιάσουμε κατά πόσο είναι ρεαλιστικό ένα σχέδιο συγκρότησης εξαρχής του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς», πρόσθεσε, ενώ δήλωσε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω στην Δημοκρατική Συμπαράταξη γιατί πιστεύω ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με όλον τον σεβασμό που της έχω, δεν είναι κάτι περισσότερο από μια διεύρυνση του ΠαΣοΚ και εγώ δεν προσχωρώ σε τέτοια σχήματα». Ενώ διευκρίνισε: «Παλεύω για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς και επομένως ξεκαθαρίζω όσον αφορά τη δική μου θέση για να δούμε μετά τα υπόλοιπα».

Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε και στο Ποτάμι, λέγοντας ότι «ένας πολιτικός σχηματισμός εάν δεν αποκτήσει πολιτικό άξονα, ταυτότητα, λειτουργίες, φυσιογνωμία και στρατηγική ή αν δεν τις αποσαφηνίσει, για να είμαι πιο διακριτικός, νομίζω ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ και σε αυτό το επίπεδο το Ποτάμι δεν τα κατάφερε». «Ελπίζω και εύχομαι να ανακάμψει, είναι όμως δύσκολο, το βλέπω, δεν θέλω να κρύβομαι», είπε.

Όσον αφορά το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς τόνισε πως «όταν ξεκινάμε ψάχνοντας να βρούμε ποιος θα είναι ο ηγέτης ενός χώρου που δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί, ποιος θα είναι δηλαδή ο αρχηγός ενός ανύπαρκτου κόμματος, πριν ακόμα φτιαχτεί αυτό και αρχίζει η εσωτερική διαμάχη του ποιος είναι από εδώ και ποιος από εκεί, κλπ. αυτό δεν μπορούσε να οδηγήσει πουθενά, όπως και δεν οδήγησε». «Βαθύτατες πολιτικές αστοχίες στα επίπεδα των ηγεσιών δημιούργησαν για την ώρα, ελπίζω να είναι για την ώρα, αδιέξοδα γύρω από αυτό το ζήτημα. Αν υπήρχε σε αυτόν τον χώρο ένας σαρωτικά αδιαμφισβήτητος πολιτικός ηγέτης ο οποίος θα είχε εμφανισθεί για να πάρει το χώρο απάνω του, θα είχαν λυθεί αυτά τα προβλήματα. Από την ώρα που μια τέτοια πολιτική φυσιογνωμία δεν έχει διαφανεί, το κυριότερο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι μια προσπάθεια όλων μας να διαμορφώσουμε ένα χώρο ώσμωσης, συνάντησης, αλληλεγγύης, συνεργασίας και αφού δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα από εκεί και πέρα να επιχειρήσουμε να δούμε ποιος θα ηγηθεί σε αυτό. Εμείς πήγαμε ακριβώς ανάποδα και δεν βγήκε πουθενά», επισήμανε ο κ. Λυκούδης.