Γολγοθά ανεβαίνουν καθημερινά οι άνθρωποι που χρήζουν επείγουσας νευροχειρουργικής επέμβασης. Οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν ελλείψει ειδικευμένων γιατρών αλλά και νοσηλευτών και οι λίστες αναμονής σε περιστατικά που μπορούν να προγραμματιστούν φθάνουν ακόμη και τους τρεις μήνες. Οταν μάλιστα πρόκειται για πολύ ειδική περίπτωση, όπως αυτή της εμφύτευσης ηλεκτροδίων σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, η αναμονή ξεπερνά το έτος. Στις περιπτώσεις αυτές η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στο κόστος των ηλεκτροδίων, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 30.000 ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ανθρώπου που πάσχει από νεανικό Πάρκινσον και αναμένει από τον Σεπτέμβριο του 2015 να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η ατυχία του ήταν ότι η γνωμάτευση του γιατρού τον προηγούμενο Ιούνιο και η έγκριση της δαπάνης από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους συνέπεσαν με την επιβολή των capital controls, τις βουλευτικές εκλογές και τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
«Περιμένετε να σας φωνάξουμε»


Ο ασθενής πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον από την ηλικία των 40 ετών. Τη δεκαετία που πέρασε η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους ο γιατρός τού έδωσε γνωμάτευση για εμφύτευση ηλεκτροδίων καθώς τα περιθώρια ελέγχου της νόσου με φάρμακα είχαν εξαντληθεί. Η αρμόδια επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) συνεδρίασε τον Σεπτέμβριο του 2015 και ενέκρινε τη σχετική δαπάνη. «Για να φθάσει η επιτροπή του ΚΕΣΥ να εγκρίνει τη σχετική δαπάνη σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να πάρει άλλη φαρμακευτική αγωγή και ότι η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί δραματικά. Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε με αυτή τη μέθοδο είναι να βελτιωθεί έστω και λίγο η κατάσταση του ασθενούς» αναφέρει συγγενής του.
Με τη γνωμάτευση του γιατρού του και την απόφαση του ΚΕΣΥ ο ασθενής επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου επρόκειτο να κάνει τη χειρουργική επέμβαση. «Περιμένετε να σας φωνάξουμε» του είπαν. Αυτή η αναμονή έληξε στα μέσα της εβδομάδας. Ακριβώς έναν χρόνο μετά. Οι αρμόδιοι του νοσοκομείου τον κάλεσαν και τον ενημέρωσαν ότι βρέθηκαν τα χρήματα για την αγορά της συσκευής και ότι θα υποβληθεί σε επέμβαση για την εμφύτευση των ηλεκτροδίων σε περίπου δέκα μέρες.

«Η χαρά μας είναι μεγάλη, αλλά πρέπει να πω δύο πράγματα: πρώτον, ότι το πρόβλημα για τους άλλους ασθενείς εξακολουθεί να υφίσταται και, δεύτερον, ότι τον τελευταίο χρόνο προκλήθηκαν στον δικό μου άνθρωπο βλάβες εξαιρετικά σοβαρές, μη αναστρέψιμες, οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί αν η Πολιτεία επέσπευδε τις διαδικασίες και δεν σημειωνόταν αυτή η μεγάλη καθυστέρηση»
προσθέτει.
Η ίδια καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να είναι πιο ευαίσθητη» με τέτοια σοβαρά ζητήματα. Οπως λέει, «είναι κοινό μυστικό ότι το σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει. Δέχομαι, και το έχω κάνει στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις, να πάω στο φαρμακείο να αγοράσω γάζα για άνθρωπο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Αυτές όμως είναι βαριές περιπτώσεις. Δεν ξέρω τι να πω. Αυτό που ξέρω είναι ότι στην Υγεία δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις».Να σημειωθεί ότι δεκάδες ασθενείς περιμένουν σε λίστα αναμονής από το 2014 και το 2015, είτε για εμφύτευση ηλεκτροδίων είτε για αλλαγή μπαταρίας σε ήδη τοποθετημένα ηλεκτρόδια.
Πρόταση για συγχώνευση κλινικών


Συζητήσεις για συγχώνευση των νευροχειρουργικών κλινικών στην Αττική έγιναν προσφάτως μεταξύ εκπροσώπων της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας και εργαζομένων νοσοκομείων. «Το θέμα φαίνεται ότι πάγωσε, όμως οι συζητήσεις έγιναν» σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Μιχάλης Γιαννακός.
Οπως λέει, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα νοσοκομεία με συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και τμημάτων αφού δεν προχωρεί σε προσλήψεις προσωπικού. «Εχουμε αναδείξει με στοιχεία τη διάλυση των νοσοκομείων εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Το προσωπικό μειώθηκε από 1.1.2015 ως 31.5.2016 κατά 7.695 άτομα. Οι μόνες προσλήψεις που έγιναν ήταν 450 από 950 που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα δε νοσοκομεία θα λάβουν 350 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2015, ενώ οι δημόσιες δαπάνες Υγείας έχουν κατρακυλήσει στο 5% του ΑΕΠ».

Υγεία στην Εντατική
Καταγγέλλουν «τεράστιο έλλειμμα σε γιατρούς»

Με ελλιπέστατο προσωπικό λειτουργούν οι νευροχειρουργικές κλινικές τουλάχιστον τεσσάρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» η νευροχειρουργική κλινική λειτουργεί με έναν πανεπιστημιακό γιατρό και τρεις επικουρικούς, στο ΚΑΤ με τρεις ειδικευμένους και άλλους τόσους επικουρικούς, στο Κρατικό «Γ. Γεννηματάς» επίσης με τρεις ειδικευμένους και με δύο στον «Ερυθρό».

«Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σε γιατρούς. Είναι καλυμμένες οι τρεις θέσεις από έξι-επτά που ήταν παλαιότερα. Η δε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας δεν λειτουργεί ελλείψει προσωπικού»
αναφέρει ο γενικός γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων του Κρατικού «Γ. Γεννηματάς» κ. Σπύρος Αδαμόπουλος. Μόνο έναν γιατρό διαθέτει αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ για τους εμβολισμούς ανευρυσμάτων. Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό και γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Πάνο Παπανικολάου, το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί στο Νοσοκομείο «Ερυθρός». «Ευτυχώς άλλα δύο τμήματα που λειτουργούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία, στο 401 ΓΣΝΑ και στο ΓΝΑ, εξυπηρετούν τον κόσμο» αναφέρει και συνεχίζει: «Εχουμε ζητήσει από πέρυσι από το υπουργείο Υγείας, πρώτον, να ενισχύσει το τμήμα του «Ερυθρού» και, δεύτερον, να λειτουργήσει ανάλογο τμήμα στον Ευαγγελισμό. Εκεί οι γιατροί έχουν ξεκινήσει με δική τους πρωτοβουλία εμβολισμούς εγκεφαλικών επεισοδίων».

ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ
Οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν ελλείψει ειδικευμένων γιατρών αλλά και νοσηλευτών και οι λίστες αναμονής σε περιστατικά που μπορούν να προγραμματιστούν φθάνουν ακόμη και τους τρεις μήνες.

«Τον τελευταίο χρόνο προκλήθηκαν στον δικό μου άνθρωπο βλάβες εξαιρετικά σοβαρές, μη αναστρέψιμες, οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί αν η Πολιτεία επέσπευδε τις διαδικασίες και δεν σημειωνόταν αυτή η μεγάλη καθυστέρηση» λέει συγγενής ασθενούς.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα νοσοκομεία με συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και τμημάτων αφού δεν προχωρεί σε προσλήψεις προσωπικού, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννακός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ