H Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό δεν έχει καμία συνταγματική υπόσταση.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αναθεώρηση αποτελεί κοινοβουλευτική διαδικασία και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται καμία επιτροπή, παρέα ή θίασος να συντρέχει ή να βοηθάει τη Βουλή.
Η επιτροπή δεν διαθέτει ούτε πολιτική νομιμοποίηση. Αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση, στελεχώθηκε από την κυβέρνηση χωρίς καμία συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα, σε κοινοβουλευτικό ή άλλο επίπεδο.
Για μια δουλειά, σημειωτέον, που είναι εξ ορισμού υπερκομματική και ακομμάτιστη.
Ουσιαστικά αποτελεί μια επιτροπή «φίλων Τσίπρα», η οποία έχει τόση σημασία για την αναθεώρηση όσο η ΤΟ Πετραλώνων του ΣΥΡΙΖΑ –να διευκρινίσω, παρεμπιπτόντως, ότι εκτιμώ απείρως περισσότερο τους ακτιβιστές της γειτονιάς από τους τζιτζιφιόγκους διαφόρων επιτροπών.
Η επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Ούτε προβλέπεται να αναλάβει ούτε υπάρχει περίπτωση να προβλεφθούν διότι ουδείς τις έχει για να τις παραχωρήσει.
Με άλλα λόγια, τα μέλη της μπορούν να συνεδριάζουν και να λένε τον πόνο τους για τη ζωή αλλά δεν νομίζω ότι έχουν να κάνουν κάτι άλλο.
Η επιτροπή τελικά δεν έχει καμία χρησιμότητα. Στη σύνθεσή της δεν μετέχει ούτε ένας συνταγματολόγος, κανείς δεν δείχνει να γνωρίζει το αντικείμενο για το οποίο συγκροτήθηκε, ενώ ακόμη κι από την άποψη του χαβαλέ πιο πλάκα θα είχε ο Λαζόπουλος από τον Κιμούλη.
Στη χώρα του Αλιβιζάτου, του Μανιτάκη, του Τσακυράκη, του Βενιζέλου, του Κασιμάτη, του Λοβέρδου, του Χρυσόγονου και δεν μπορώ να τους αναφέρω όλους, στη χώρα της Ενωσης Συνταγματολόγων και της Ενωσης Δημοσιολόγων, ο διάλογος για το Σύνταγμα ανετέθη στον Μίχαλο και στη Δούρου.
Τούτων όλων δοθέντων (και τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν…), η επιτροπή είναι απλώς μια επιτροπή μούφα. Την έφτιαξε η κυβέρνηση για λόγους που αφορούν την κυβέρνηση –μούφα και παραλλαγή.

Ερώτηση κρίσεως:
Γιατί σοβαροί άνθρωποι να μετέχουν σε μια επιτροπή μούφα;

Απάντηση απλή:
Δεν μετέχουν. Πολλοί, από τον Σταθόπουλο ως τον Τζιτζικώστα, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους.
Από εκεί και πέρα άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων. Αλλοι είναι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ (δικαίωμά τους…), άλλοι είναι απλώς ματαιόδοξοι, ενώ κάποιοι εμπίπτουν στην κατηγορία των «χρήσιμων ηλίθιων» που έλεγε ο Λένιν.
Δυστυχώς στην Ελλάδα μπορεί να λιγοστεύουν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πάντα ευδοκιμούν οι ματαιόδοξοι (τα ψώνια, δηλαδή…) και οι χρήσιμοι ηλίθιοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ