Φίλης: Την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει το κράτος

Στην προσπάθεια καταλλαγής στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης στην Βουλή, την επομένη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, η οποία βοήθησε στην εκτόνωση του κλίματος αντιπαράθεσης.

Στην προσπάθεια καταλλαγής στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης στην Βουλή, την επομένη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, η οποία βοήθησε στην εκτόνωση του κλίματος αντιπαράθεσης.

Πάντως φρόντισε να διαμηνύσει ότι την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει το κράτος, ενώ σημείωσε ότι η Εκκλησία μπορεί να διατυπώνει την άποψή της και η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει υπόψη τον διάλογο μαζί της. Δεν έλειψαν πάντως οι αιχμές εκ μέρους του για την στάση της Εκκλησίας, λέγοντας ότι «ίσως ο διάλογος να μην έφτανε για την εκκλησία» και ότι «το Σύνταγμα δεν μιλάει για χριστιανική και ορθόδοξη διαπαιδαγώγηση ως αποστολή του σχολείου».

«Το σχολείο δεν προετοιμάζει πιστούς αλλά πολίτες και καμιά φορά στο διάλογο ξεχνιέται θελημένα ή άθελα αυτή η πτυχή του Συντάγματος», ανέφερε. Κατά τα λοιπά, είπε ότι «η χθεσινή συνάντηση βοήθησε στην καταλλαγή». «Εξηγήθηκαν ζητήματα και ήρθησαν οι παρεξηγήσεις. Συμφωνήσαμε όλοι ότι την ευθύνη για την εκπαίδευση στη χώρα μας έχει το κράτος. Βεβαίως η εκκλησία μπορεί να διατυπώνει την άποψή της κι οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη το διάλογο που γίνεται. Αυτό κάναμε για μακρό χρονικό διάστημα. Ίσως δεν έφτανε αυτός ο διάλογος για την εκκλησία. Ο διάλογος ποτέ δεν τελειώνει», σημείωσε.

Όσον αφορά το επίδικο ζήτημα, την διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, είπε ότι θα εφαρμοστούν τα προγράμματα σπουδών που αποφάσισε η πολιτεία φέτος με το υλικό που έχει διανεμηθεί ήδη με τα περσινά βιβλία και του χρόνου θα γραφτούν τα νέα. «Θα γίνει η αξιολόγηση φέτος και πριν βγουν τα νέα βιβλία του χρόνου θα υπάρξει ένας διάλογος για εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών», διευκρίνισε, ενώ σημείωσε με νόημα ότι «τα βιβλία που ισχύουν είχαν συναντήσει και όταν πρωτοεκδόθηκαν την ισχυρή αντίδραση της Ιεραρχίας, αλλά διδάχτηκαν τόσα χρόνια γιατί η απόφαση είναι της Πολιτείας με σεβασμό στην άποψη της Εκκλησίας».

Σχετικά, δε, με τις αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας στο μάθημα των θρησκευτικών, είπε ότι η αναμόρφωσή του έχει ως στόχο την μετατροπή του σε «μάθημα γνώσης όλων των θρησκειών με ιδιαίτερη έμφαση στην ορθόδοξη, που αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για τη νεοελληνική συνείδηση». «Πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά το ακριβές μήνυμα των θρησκειών και όχι την διαστροφή των θρησκειών. Αυτά και άλλα πολλά είναι αντικείμενα του διαλόγου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρά το κλίμα εκτόνωσης που επικράτησε στην συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου, ο υπουργός Παιδείας δεν παρέλειψε να επισημάνει: «Συμφωνώ ότι πρέπει να σεβόμαστε το θρησκευτικό συναίσθημα πολιτών και να αναγνωρίζουμε το σύνθετο ρόλο της Εκκλησίας και η κυβέρνησή μας με την πολιτική της αποδεικνύει ότι το σέβεται. Εδώ όμως μιλάμε για τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των νέων και το Σύνταγμα δεν μιλάει για χριστιανική και ορθόδοξη διαπαιδαγώγηση ως αποστολή του σχολείου. Το σχολείο δεν προετοιμάζει πιστούς αλλά πολίτες και καμιά φορά στο διάλογο ξεχνιέται θελημένα ή άθελα αυτή η πτυχή του Συντάγματος».

Πάντως σε σχέση με την κρίση που ανέκυψε στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας εξαιτίας και των εμπρηστικών δηλώσεών του, ο κ. Φίλης είπε ότι «δεν πρόκειται περί σύγκρουσης Πολιτείας – Εκκλησίας», ενώ έσπευσε να εξάρει τον ρόλο της κατά την περίοδο της κρίσης κυρίως με το φιλανθρωπικό της έργο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.