Σε «βάσιμες ελπίδες» στηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος μια λύση για το χρέος έως το τέλος του τρέχοντος έτους, η οποία κρίνεται επιτακτικά αναγκαία ώστε να διαμορφωθεί ένας «καθαρός διάδρομος» διευθέτησης (του χρέους) και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, αν οι εταίροι δεν προσφέρουν αυτή την λύση, τότε αυτό θα είναι «κακό και για την κυβέρνηση και για την χώρα». Αυτό ήταν το δια ταύτα της τοποθέτηση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε μια λύση για το χρέος που θα δημιουργήσει τον καθαρό διάδρομο».

«Το χειρότερο είναι να μην δημιουργηθεί αυτός ο καθαρός διάδρομος», τόνισε εξηγώντας ότι «εμείς ζητάμε έναν καθαρό διάδρομο που οι επενδυτές θα ξέρουν ότι για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα είναι άνετη με τις επενδυτικές της ανάγκες». «Στην πρώτη αξιολόγηση δεν το καταφέραμε. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιμο το χρέος και υπάρχει ένας καθαρός διάδρομος», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας παράλληλα ότι «αν δεν υπάρξει η πολιτική απόφαση (από τους εταίρους) και κλωτσήσουν τον τενεκέ για δυο χρόνια», δηλαδή για το 2018, στο οποίο παραπέμπει η γερμανική πλευρά με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, τότε οι επενδυτές δεν θα δείξουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη.

Ο κίνδυνος για την κυβέρνηση

«Οι αγορές πρέπει να ξέρουν ότι έχουν ένα καθαρό διάδρομο για τα 10 χρόνια», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, δείχνοντας ανάγλυφα την αγωνία που υπάρχει στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ότι στο θέμα του χρέους θα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου θετικές ειδήσεις. «Ο στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να αποφασίσουμε τα μέτρα που θα είναι ο καθαρός διάδρομος. Αν κλωτσήσουν την απόφαση για πιο κάτω αυτό θα είναι κακό και για την κυβέρνηση και για την χώρα», διευκρίνισε ο κ. Τσακαλώτος παραδεχόμενος ότι τυχόν αρνητική στάση των εταίρων δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Ο Στουρνάρας, το ΚΚΕ και ο «Ρήγας»

Κατά τα λοιπά, αρνήθηκε ότι η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» του πρώτου εξαμήνου κόστισε 86 δισ. ευρώ στην χώρα επιχειρώντας να διαψεύσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα, για τον οποίο είπε ότι διαφωνούν από την εποχή που ήταν και οι δυο φοιτητές στο Λονδίνο, ο μεν κ. Στουρνάραςκοντά στο ΚΚΕ, ο δε κ. Τσακαλώτοςστον «Ρήγα». «Σοβαρή απάντηση δεν έχω δει ούτε επιστημονική ούτε δημοσιογραφική», είπε για το κόστος των 86 δισ. ευρώ.Ενώ σχετικά με τις απόψεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη για την διευθέτηση του εγχώριου χρέους σε σχέση με το ευρωπαϊκό, δεν έδειξε να απέχει πολύ. «Η Ευρωζώνη είναι συμβατή με τόσο μεγάλα χρέη; Πώς θα αλλάξουμε το ευρωπαϊκό χρέος για να είναι συμβατό με μια ευρωζώνη; Να το συζητήσουμε και στο εθνικό επίπεδο και στο ευρωπαϊκό. Χρειαζόμαστε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για την ευρωζώνη», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως είπε σχετικά «είμαστε σε καλό δρόμο πώς θα γίνει το χρέος βιώσιμο, αλλά στα πρώτα στάδια μιας συζήτησης να γίνει το ευρωπαϊκό χρέος βιώσιμο στα πλαίσια της ευρωζώνης».

«Μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει στην Ευρωζώνη;»

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η αναφορά του στην θέση της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης. «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα. Και αυτό, το Κοινοβούλιο δεν το έχει συζητήσει. Ποιές είναι οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη, για το πώς πρέπει να βελτιωθεί, για το αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη, και αν δεν μπορεί, τί χρειάζεται να γίνει; Δεν έχω ακούσει τίποτα, ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Ισως, νομίζω, ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση», είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Το ΔΝΤ και ο ΠΑΟΚ…

Όσον αφορά την στάση του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο «θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό δεν μπορεί να το κάνει αν δεν ξέρει τι μέτρα θα πάρουν οι ευρωπαίοι». «Δεν μπορεί να προβεί σε μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και δεν μπορεί να συμμετέχει». Όσον αφορά την δική του θέση έναντι του ΔΝΤ στην παρούσα φάση συζήτησης για το χρέος, είπε χαριτολογώντας ότι «άμα το ΔΝΤ πει ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα τότε θα πω ότι συμφωνώ με το ΔΝΤ». «Διατηρώ την διακριτική ευχέρεια να συμφωνώ σε κάποια πράγματα με το ΔΝΤ και να μην συμφωνώ σε άλλα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Διάψευση Δημοσιευμάτων

«Σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Eυκλείδης Τσακαλώτος, στη σημερινή συζήτηση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του, υπεννόησε ότι τίθεται θέμα για την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνονται τα εξής:

Ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν προβληματίστηκε για το «αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σ’ αυτή την Ευρωζώνη». Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης –δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ.

Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του».