Ιερώνυμος: Τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε – Το καράβι βουλιάζει για όλους

Μηνύματα με ισχυρούς συμβολισμούς απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα στον αγιασμό της νέας συνόδου της Βουλής.

Μηνύματα με ισχυρούς συμβολισμούς απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα στον αγιασμό της νέας συνόδου της Βουλής.

Πριν την καθιερωμένη τελετή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ενώ προέβη σε δηλώσεις και μάλιστα χρησιμοποίησε και την αρχαία ελληνική γλώσσα σε ένδειξη προφανούς ενόχλησης για τις αποφάσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη: «Τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε», είπε ο κ. Ιερώνυμος πρώτα στα αρχαία και κατόπιν στα νέα ελληνικά, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «το καράβι βουλιάζει και βουλιάζει για όλους μας». «Υπάρχει μεγάλη αγωνία σε όλους», πρόσθεσε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Δηλώσεις έκανε και ο κ. Βούτσης επισημαίνοντας ότι: «Βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο κλαρί και συναποτελούμε ένα δέντρο με μεγάλες και βαθιές ρίζες. Είμαστε έκθετοι στις διεθνείς συγκυρίες και τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζήσουν με μικρότερες προσδοκίες».

Αλλά και η ευχή του αρχιεπισκόπου προς τους βουλευτές μετά την τέλεση του αγιασμού ήχησε δυνατά: «Καλή δύναμη, πολύ φρόνηση και πολύ σύνεση σε ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε», είπε. Ενώ εξερχόμενος της Βουλής όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι εννοούσε όταν έλεγε «τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε», απάντησε: «Εσείς ξέρετε», ενώ όταν ρωτήθηκε αν εκφράζει πικρία με τα λόγια αυτά, κούνησε καταφατικά το κεφάλι. Πάντως, είπε ότι «πάντα υπάρχει έδαφος για συνεννόηση».

Στην αίθουσα της Ολομέλειας υπήρχε κλίμα κατήφειας. Η εικόνα που κυριάρχησε ήταν η απόσταση ασφαλείας που τήρησε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης από τον αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ήταν μαζί του. Ο κ. Φίλης κάθισε τέσσερις θέσεις μετά τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενώ δεν πλησίασε ούτε την ώρα που εισήλθαν οι ιεράρχες ούτε την ώρα που αποχώρησαν από την αίθουσα. Ωστόσο, την ώρα που ο κ. Ιερώνυμος έψαλλε το «Σώσον Κύριε τον λαόν σου …», ο υπουργός Παιδείας εθεάθη να ψέλνει χαμηλόφωνα, προκαλώντας την έκπληξη του παρακαθήμενού του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά. Πάντως απέφυγε να σταυροκοπηθεί, σε αντίθεση με άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, που επίσης έψαλλε, ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, ο υπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και από τα βουλευτικά έδρανα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου περιορίστηκαν στις χειραψίες και λίγες κουβέντες με τον πρωθυπουργό ο οποίος έδειχνε ιδιαίτερα θερμός προς τους εκπροσώπους της Ελλαδικής Εκκλησίας. Μάλιστα, εισερχόμενος ο κ. Ιερώνυμος, πιάστηκε το άμφιό του στο κάθισμα του πρωθυπουργού και ο κ. Τσίπρας έσπευσε να τον βοηθήσει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.