Ε, λοιπόν, οργίζεται καμιά φορά και ο Πρωθυπουργός. Τα περίφημα e-mail του Μαξίμου άφησαν να διαρρεύσει ότι ο Αλ. Τσίπρας μόλις έμαθε ότι «ψέκασαν» παππούδες με δακρυγόνα (φωτογραφία από τα επεισόδια) και τους πέταξαν και δύο χειροβομβίδες λάμψης-κρότου εξοργίστηκε και έδωσε εντολή να μη χρησιμοποιούν δακρυγόνα σε συνταξιούχους και εργάτες. Για τους άλλους (φοιτητές, οργανώσεις, πανεπιστημιακούς, ενστόλους, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.τ.λ.) που θα διαδηλώνουν ούτε κουβέντα; Γι’ αυτούς δεν υπάρχει πρωθυπουργική προστασία; Αλλά ποια προστασία; Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση διαμαρτυρόταν για τους ψεκασμούς των συνταξιούχων. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε για πρώτη φορά κυβέρνηση θέλησε να αφοπλίσει τα ΜΑΤ διώχνοντας τις κλούβες από τη Βουλή, από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και από την οδό Ηρώδου Αττικού. Λόγια (και υποσχέσεις) του αέρα. Δεν πέρασαν ούτε λίγες εβδομάδες και οι κλούβες επανεμφανίστηκαν στην οδό Ηρώδου Αττικού. Και δεν δίστασαν τη Δευτέρα να «ψεκάσουν» με δακρυγόνα συνταξιούχους.
***
Οργίστηκε, λένε, ο Πρωθυπουργός και τηλεφώνησε στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα για να του πει «όχι άλλη φορά δακρυγόνα σε συνταξιούχους και εργάτες». Και πού νομίζετε ότι βρισκόταν ο κ. Τόσκας που δέχθηκε το οργισμένο πρωθυπουργικό τηλεφώνημα; Λίγα μόλις μέτρα από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή (στο καφενείο) συνομιλώντας με κάποιους Συριζαίους για άσχετα θέματα. Ενώ ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή. Εντόπισα τον υπουργό στο καφενείο της Βουλής (και παρότι ακόμα τα δακρυγόνα δεν είχαν απομακρυνθεί από την ατμόσφαιρα) τον ενημέρωσα τι ακριβώς γίνεται λίγα μέτρα έξω από τη Βουλή, λέγοντάς του: «Οι δικοί σου έξω ρίχνουν δακρυγόνα στους συνταξιούχους. Ψεκάζουν τους παππούδες». Στην αρχή δεν το πίστεψε. «Αλήθεια;» είπε κάπως ανήσυχα. Και για να πειστεί του έδειξα φωτογραφία από τα επεισόδια. Τότε έκανε μεταβολή και χάθηκε στους κυβερνητικούς θαλάμους. Δεν γνωρίζω με ποιον μίλησε. Αργότερα προέβη σε βαρυσήμαντη δήλωση ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για ό,τι συνέβη. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
***
Ποιον περιμένουν να τους σώσει;

Τους τα «έψαλε» για τα καλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Β’ Συνόδου της Βουλής, στη σκιά της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Εκκλησία και στην κυβέρνηση: «Το καράβι βουλιάζει για όλους μας» τους είπε ο Μακαριότατος και δεν σταμάτησε εκεί: «Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε» ανέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής. Του είπε ακόμα ότι ήταν προσφάτως στη Νέα Ιωνία και ο κόσμος τον ρωτούσε τι γίνεται, πού πάει η κατάσταση. Ενα ερώτημα (και μια αγωνία) προφανώς που δεν έχουν μόνο οι κάτοικοι της Νέα Ιωνίας αλλά ολόκληρη η χώρα. Και τι του απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής; Οτι είμαστε όλοι στο ίδιο κλαρί, συναποτελούμε ένα δέντρο με βαθιές ρίζες, ότι είμαστε έκθετοι στις διεθνείς συγκυρίες και ότι τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζήσουν με λιγότερες προσδοκίες. Αυτά είπε ο Ν. Βούτσης. Ο Πρωθυπουργός, θα πείτε, τι απάντησε; Τίποτα.
***
Ηταν κάπως στενόχωρο το κλίμα για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την τελετή του αγιασμού. Να σκεφτείτε, λίγο προτού εισέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας ο κ. Τσίπρας είχε μια συνομιλία στο πόδι σε ένα πηγαδάκι που είχαν σχηματίσει υπουργοί και βουλευτές. Σε κάποια στιγμή έρχεται ένας από τους βουλευτές (γνωστός «κλακαδόρος» του κόμματος, που τελευταίως κάθεται και στις πρώτες σειρές) και του λέει: «Εντάξει με την Εκκλησία, τα λύσαμε όλα τα προβλήματα, δεν πρέπει να ανησυχείς». Ο κ. Τσίπρας τον κοίταξε, τον ξανακοίταξε και στράφηκε προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη λέγοντας: «Μόνον αυτός μπορεί να μας σώσει», γνωρίζοντας αν μην τι άλλο ότι και γραβάτα φοράει και πάει σε εσπερινούς και είναι πολύτεκνος και κάνει συνεχώς τελευταίως και τον σταυρό του (μάλλον γιατί αποχώρησε από το ΠαΣοΚ για να γλιτώσει τα μνημόνια και υπέγραψε σκληρότερο μνημόνιο –αλλά έγινε υπουργός).
***
Κοινωνική αναλγησία
Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2017 (το προσχέδιό του κατατέθηκε ήδη στη Βουλή) στο σκέλος των δαπανών να προβλέπει για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ, ωστόσο όπως πληροφορούμαι η κυβέρνηση είτε έχει αυταπάτες είτε γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουμε εμείς. Και τούτο επειδή βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους θεσμούς. Για να δώσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και το 2018 θα πρέπει να βρει 900 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχει. Οπότε η σχετική παροχή μάλλον ακούγεται προεκλογική και λιγότερο πείθει ως μια μόνιμη παρέμβαση στήριξης των αδυνάμων. Και κάτι ακόμα. Το προσχέδιο προβλέπει φοροκαταιγίδα για το 2017. Θα πληρώσουμε 1,8 δισ. ευρώ στην Εφορία.
***
Κουίζ
Ποιο από τα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη πρότεινε στους κύπριους αδελφούς να παραχωρήσουν τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου στους… Αμερικανούς; Για να μην έχουν ανάγκη οι Αμερικανοί του Τούρκους στη βάση Ιντσιρλίκ. Την πρότασή του αυτή υπέβαλε σε ομόλογό του υπουργό της κυπριακής κυβέρνησης για να τη μεταφέρει πάραυτα στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, δεν θα έφερναν αντίρρηση εάν η Κύπρος παραχωρούσε μια βάση στην Τουρκία, αντί εγγυήσεων. Πήξαμε από βάσεις.

Για την ταμπακέρα ούτε κουβέντα

Αντί να δώσει κάποια εξήγηση γιατί τις «περίεργες παρέες» του (βόλτες με την Porsche, δείπνα κτλ) και ειδικότερα με τον υπόδικο καναλάρχη, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος μου έστειλε πάλι την ίδια επιστολή, την οποία έστειλε, τον περασμένο Ιούλιο όταν πιάστηκε να κάνει βόλτες στην Πάτρα με την Porsche του καναλάρχη- εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη. Τι να απαντήσω; Οτι στην επιστολή δεν λέει κουβέντα ότι ο φίλος του καναλάρχης συνελήφθη μετά από ένταλμα των ολλανδικών αρχών για απάτες; Ή για τις παρέες που κάνει με καναλάρχη ενώ είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων; Και το μόνον που κάνει είναι να επαναλαμβάνει ότι πηγαινοέρχεται από την Αθήνα στην Πάτρα με το… ΚΤΕΛ Αχαΐας και ότι καμιά φορά γίνεται και συνεπιβάτης σε Porsche.

HeliosPlus