Βουλή: Στην σκιά της προώθησης συζύγου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπερταμείο, η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Στην σκιά της προώθησης εκ μέρους της κυβέρνησης για το πενταμελές εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων της συζύγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδόπουλου και πρώην πρωθυπουργικού

Στην σκιά της προώθησης εκ μέρους της κυβέρνησης για το πενταμελές εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων της συζύγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδόπουλου και πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου Όλγας Χαρίτου, ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή επί των προαπαιτούμενων, παράλληλα με τις ενστάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τον επείγοντα χαρακτήρα συζήτησης και ψήφισης των μέτρων, αλλά και τις προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση να μην φέρει τροπολογίες «από το παράθυρο». Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος αιτιολόγησε την fast-truck διαδικασία λέγοντας ότι «τα όρια είναι πάρα πολύ ασφυκτικά για τους στόχους που έχουμε βάλει για να τελειώσει η δεύτερη δόση» (των 2,8 δισ. ευρώ) μέχρι το Eurogroup». « Όλοι καταλαβαίνετε γιατί χρειάζεται η διαδικασία του επείγοντος», είπε.

Η ΝΔ αντέδρασε για την διαδικασία του επείγοντος: «Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πάλι ερχόμαστε να ψηφίσουμε με αυτή την διαδικασία. Οι περισσότερες διατάξεις θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο ενός άλλου νομοσχεδίου εδώ και καιρό (ενέργεια, Τραινοσέ)», σημείωσε ο εισηγητής του κόμματος Μ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία λογική, αλλά μόνο ανοργανωσιά της κυβέρνησης». Τόσο ο κ. Βαρβιτσιώτης όσο και άλλοι ομιλητές έθεσαν με έμφαση το θέμα τυχόν τροπολογιών, ζητώντας από τον κ. Τσακαλώτο να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα. «Κλείνουμε με αυτά; Ή θα έρθει αύριο μια μεγάλη τροπολογία και αδιάβαστοι βουλευτές θα κληθούν να πουν πάλι ένα ναι», ρώτησε ο εισηγητής της ΝΔ, ενώ διερωτήθηκε και αν υπάρχει περίπτωση να έρθουν επείγουσες ρυθμίσεις για τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Το θέμα έθεσε και ο ειδικός αγορητής του ΠαΣοΚ Ι. Μανιάτης, ο οποίος είπε ότι «γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο της ιλαροτραγωδίας» και ρώτησε τον κ. Τσακαλώτο αν προτίθεται να φέρει τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες και αν προτίθεται εν όψει της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων να φέρει τροπολογία της νύχτας για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το μόνο κομμάτι που δεν προλάβαμε, που δεν θα έρθει ως τροπολογία αλλά ως ξεχωριστός νόμος, θα είναι η ΥΠΑ». Επίσης διευκρίνισε ότι υπάρχει μόνο μια εκκρεμότητα που θα έρθει ως τροπολογία είτε σε αυτό το νομοσχέδιο είτε σε εκείνο για την ΥΠΑ, που αφορά θέμα ενέργειας και συγκεκριμένα το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Ένταση προκλήθηκε όταν ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει, παρά τις αρχικές αντιδράσεις των Θεσμών, για το εποπτικό συμβούλιο την σύζυγο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Δώσατε το υπερταμείο στη σύζυγο του βουλευτή σας και σας λύθηκαν τα χέρια, θα ψηφίζετε τώρα τα πάντα», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης προκαλώντας την αντίδραση του κ. Τσακαλώτου ο οποίος τον αποκάλεσε «χυδαίο». «Εσείς που εμπαίζετε τον λαό μιλάτε για χυδαιότητα;», του απάντησε έντονα ο βουλευτής της ΝΔ. «Δεν ντρέπεστε;», επανήλθε ο υπουργός Οικονομικών ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης του είπε: «Αντί να σωπαίνετε είστε θρασείς». Λίγο αργότερα ο κ. Τσακαλώτος πήρε τον λόγο για να πει στον εισηγητή της ΝΔ για την αναφορά του στην σύζυγο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Παραφέρθηκα όταν είπα ότι είστε χυδαίος. Χυδαία είναι όσα είπατε», καταγγέλλοντάς τον ότι μετά από εκατό χρόνια φεμινιστικού κινήματος δεν έχει καταλάβει πως «οι γυναίκες έχουν δική τους υπόσταση και δεν ανήκουν ούτε στον σύζυγο ούτε στον πατέρα». «Όταν λέτε αυτά που λέτε ξεφτιλίζετε τις γυναίκες του κόμματός σας», του είπε ο κ. Τσακαλώτος προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των γυναικών βουλευτών της ΝΔ. Απαντώντας ο κ. Βαρβιτσιώτης του είπε: «Με αποστόμωσε. Άξιες συζύγους έχουν μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Αργότερα μάλιστα η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι ο κ. Τσακαλώτος «εθίγη για λογαριασμό των γυναικών, εθίγη διότι λέει προσβάλαμε το φεμινιστικό συναίσθημα των γυναικών». Και συμπλήρωσε: «Η ευαισθησία σας όμως δεν φαίνεται στην υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας, για τον οποίο καταθέσαμε διακομματική ερώτηση γυναίκες και άντρες, αλλά δεν απαντήθηκε». «Η υποκρισία σας περισσεύει», σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης είχε φέρει «φωτογραφική» διάταξη για σύζυγο βουλευτή της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί να είναι σύζυγοι βουλευτών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού». Και μάλιστα «ο κ. Σταθάκης είπε ότι αυτό πρέπει να γίνεται παντού», πρόσθεσε η κυρία Ασημακοπούλου.

Το θέμα όμως δεν έληξε εκεί. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μανιάτης τόνισε ότι «η χυδαιότητα βρίσκεται στην ωμή κυνική διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση για να βάλει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο πενταμελές εποπτικό συμβούλιο». «Η χυδαιότητα βρίσκεται στην διαπραγμάτευση ΄΄δέξου τον δικό μου και θα αποδεχθώ τον δικό σου΄΄ που όπως όλα δείχνουν θα είναι και πρόεδρος του Ταμείου», είπε αναφερόμενος στον γάλλο πρώην συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ, Ζακ Λε Παπ, που προορίζεται για επικεφαλής του υπερταμείου.

Όσον αφορά την ουσία του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Βαρβιτσιώητς είπε ότι «αν κάποιος μας έλεγε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα χειροκροτούσε την αποκρατικοποίηση της ενέργειας, του νερού, του μετρό κ.ά., δεν θα το πίστευα, ότι οι μισοί από σας θα ήσασταν εδώ και θα χειροκροτούσατε και θα ψηφίζατε με δυο χέρια χωρίς καμία αντίδραση».

To μεσημέρι της Δευτέρας υπερψηφίστηκε στις επιτροπές το νομοσχέδιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.