Χίλαρι Κλίντον, οι πολιτικές παρενέργειες μιας πνευμονίας

Μια πνευμονία θεραπεύεται εύκολα σήμερα με αντιβιοτικά και ξεκούραση. Αλλά οι πολιτικές παρενέργειες της ασθένειας θα μπορούσαν να γίνουν μοιραίες

Μια πνευμονία θεραπεύεται εύκολα σήμερα με αντιβιοτικά και ξεκούραση. Αλλά οι πολιτικές παρενέργειες της ασθένειας θα μπορούσαν να γίνουν μοιραίες για μια υποψήφια που πάσχει από τον ιό της χρόνιας μυστικοπάθειας και αντιμετωπίζει επιπλοκές από την έλλειψη εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων.
Να γιατί το βίντεο που τη δείχνει, ξανά και ξανά, να καταρρέει στα χέρια της φρουράς της προτού φυγαδευτεί εσπευσμένα από τελετή στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου βλάπτει σοβαρά την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.
Επικοινωνιακά, το επεισόδιο ήταν Βατερλό. Στην αρχή η εκστρατεία ανακοίνωσε ότι η Χίλαρι ένιωσε αδιαθεσία «από τη ζέστη». Μετά ότι «είχε αφυδατωθεί» και ήταν «στα πρόθυρα λιποθυμίας». Τελικά, δύο 24ωρα αργότερα, η επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για διεγνωσμένη πνευμονία, που «η υποψήφια την είχε κρατήσει μυστική». Το πρόβλημα της υγείας της φαίνεται πως το ήξεραν μόνο η οικογένεια και δυο-τρεις στενοί συνεργάτες.
Οπως με τα e-mail και με τα μαύρα ταμεία
Αλλο ένα κρούσμα νοσηρής αποστροφής για τη διαφάνεια εκ μέρους της Χίλαρι που έχει υποφέρει από θέματα που κρατάει μυστικά: τον ιδιωτικό server από τον οποίο έβλεπε στο σπίτι της απόρρητα e-mail όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, υπόθεση που ερευνά το FBI. Και τον κατάλογο με τους επίσης κρυφούς χρηματοδότες του Ιδρύματος Κλίντον, που έχουν δώσει εκατομμύρια μαύρα δολάρια στην εκστρατεία της.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ιδίως τώρα που κλείνει η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις. Κράτησε τα προσχήματα ευχόμενος ταχεία ανάρρωση, αλλά έσπευσε να προσθέσει όλο υπονοούμενα. «Λένε πνευμονία… Πραγματικά δεν ξέρω. Εβηχε πολύ, πολύ άσχημα την περασμένη εβδομάδα, και προηγουμένως, αν θυμάστε. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Κάτι τρέχει. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει πραγματικά» είπε ο απερίγραπτος μεγιστάνας στο CNBC.
Θεωρίες συνωμοσίας για το ότι η 68χρονη Κλίντον πάσχει από κάτι πολύ σοβαρό ως ανίατο κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, από το 2012 όταν η τότε υπουργός Εξωτερικών λιποθύμησε ξαφνικά και έπαθε διάσειση. Τις αβαντάρει συνεχώς ο 70χρονος κροίσος, που έχει κατ’ επανάληψη πει ότι η Κλίντον δεν έχει «το σθένος» για να γίνει πρόεδρος. Και αυτό, παρ’ όλο που αν εκλεγεί ο Τραμπ θα είναι ο πιο ηλικιωμένος ηγέτης των ΗΠΑ σε πρώτη θητεία. Και παρ’ όλο που ούτε εκείνος έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία για την υγεία του και για τη φορολογική του δήλωση.
Το ιατρικό απόρρητο δεν ισχύει για τους προέδρους των ΗΠΑ. Η κατάσταση της υγείας του αρχηγού της υπερδύναμης θεωρείται κρίσιμο θέμα εθνικής ασφαλείας και οφείλει να είναι γνωστή στους ψηφοφόρους. Με τον απερχόμενο Μπαράκ Ομπάμα δεν υπήρξε πρόβλημα. Εμφανώς ακμαίος και αθλητικός, ορκίστηκε πρόεδρος σε ηλικία 47 ετών.
Ενας από τους στενούς πρώην συμβούλους του Ομπάμα, ο Ντέιβιντ Αξελροντ, συνόψισε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χίλαρι ως εξής: «Η πνευμονία περνάει με λίγα χάπια. Αλλά ποια είναι η θεραπεία για την παθολογική μυστικοπάθεια, που δημιουργεί συνεχώς μη αναγκαία προβλήματα;».
Το 46% πιστεύει ότι «κάτι σκοτεινό κρύβεται»
Ακόμη χειρότερα. Η διάγνωση για ήπια πνευμονία φαίνεται να μην πείθει έναν στους δύο Αμερικανούς. Το 46% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι κάτι πιο σκοτεινό κρύβεται στις ακτινογραφίες της υποψήφιας προέδρου. Και πολλοί λένε ότι η γυναίκα που εμφανίστηκε ευδιάθετη και χαμογελαστή λίγες ώρες μετά την κατάρρευση, έξω από το διαμέρισμα της Τσέλσι Κλίντον, όπου μεταφέρθηκε η Χίλαρι για να ξεκουραστεί, ήταν… σωσίας. Το χάσταγκ #hillarysdouble (η σωσίας της Χίλαρι) κάνει θραύση στο Twitter. Αν και δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα, την περασμένη Πέμπτη, λεπτομερές και καθησυχαστικό ιατρικό ανακοινωθέν, η πνευμονία σημαίνει ότι η Χίλαρι θα μειώσει τις δημόσιες εμφανίσεις σε αμφίρροπες Πολιτείες, σε μια κρίσιμη στιγμή, πριν από το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ και ενώ τα γκάλοπ δείχνουν τη διαφορά της με τον Τραμπ να έχει μειωθεί σε 2-5 μονάδες, από 8-10 τον Ιούλιο-Αύγουστο.

«Δουλειές και επενδύσεις» η Χίλαρι, «νόμο και τάξη» ο Τραμπ
Τα συνθήματα και οι στρατηγικές των δύο μονομάχων εν όψει της σύγκρουσης μπροστά στις κάμερες

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου, οι δύο μονομάχοι ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους μπροστά στις κάμερες και σε εκατομμύρια αμερικανούς τηλεθεατές. Στα τρία ντιμπέιτ, που αρχίζουν στις 26 Σεπτεμβρίου, στόχος τους να αποδομήσουν τον αντίπαλο και να κερδίσουν, πάση θυσία, τη μεσαία τάξη που δίνει τη νίκη.

Σύμφωνα με τους «New York Times», στρατηγική της Κλίντον στα ντιμπέιτ θα είναι να πάρει με το μέρος της κομμάτι της λευκής εργατικής τάξης, η οποία φαίνεται να προτιμάει τον Τραμπ. Θα επιχειρήσει να γκρεμίσει τον μύθο ότι ο Τραμπ θα επιτεθεί στους πλούσιους και τους δυνατούς, επειδή η καρδιά του είναι με τους «μικρούς» (little guys), λέγοντας πως το φορολογικό πρόγραμμα του Τραμπ είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε «να δώσει τρισεκατομμύρια σε ανθρώπους σαν τον ίδιο».
Πηγές του επιτελείου της λένε στους «NYT» πως η Δημοκρατική υποψήφια θα τονίσει ότι πρόκειται να κάνει τις μεγαλύτερες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επενδύσεις στις υποδομές της χώρας, αξίας $275 δισεκατομμυρίων, και θα επαναλάβει τα σχέδιά της να είναι δωρεάν οι σπουδές στα πανεπιστήμια και στα κολέγια για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης.
Υπέρ του εθνικού κατώτατου μισθού
Η Χίλαρι θέλει να αποδείξει ότι «μπορεί να υπερασπιστεί μια ισχυρή Δημοκρατική ατζέντα, παρότι συχνά επικρίνεται από τους πιο προοδευτικούς. Κατά τη διάρκεια των προκριματικών, άκουσε και είδε την αυξανόμενη αναταραχή στο Δημοκρατικό εκλογικό σώμα και το αίτημα για πιο κοινωνικές επιλογές. Θα ταχθεί τώρα υπέρ ενός εθνικού κατώτατου μισθού και ενός ισχυρότερου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης» γράφει η εφημερίδα.
Και φυσικά η Χίλαρι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναδείξει τα μειονεκτήματα του Τραμπ. Είναι πολλά και γνωστά: ρατσισμός, αυταρχισμός, λαϊκισμός, επιθετική άγνοια και θρίαμβος της απρέπειας. Στοχεύοντας στους αναποφάσιστους του μεσαίου χώρου, θα επιχειρήσει να τον παρουσιάσει ως μισογύνη, εχθρό της εργατικής τάξης, εντελώς άπειρο και πολύ επικίνδυνο για τη χώρα.
Στο αντι-συστημικό μήνυμα θα ποντάρει, σύμφωνα με πληροφορίες του CBS, o Τραμπ, που κέρδισε το χρίσμα πηγαίνοντας ενάντια σε βασικές αρχές της ορθοδοξίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος: αντιτίθεται στις περικοπές επιδομάτων, είναι κατά του ελεύθερου εμπορίου και φαίνεται αρκετά υποστηρικτικός προς την καθολική υγειονομική περίθαλψη, την ώρα που κατακεραυνώνει το ΕΣΥ του Ομπάμα, αντιφάσεις που φαίνεται να μην ταράζουν τους 10 εκατ. Αμερικανούς που τον ψήφισαν στις προκριματικές.

Λιγότεροι φόροι στους πλούσιους
Ο Τραμπ εκμεταλλεύεται τον φόβο και την οργή πολλών, ιδίως των λευκών, Αμερικανών που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται μετά την κρίση του 2008. «Θα υποσχεθεί πως θα γίνει ο πρόεδρος της οικονομικής ανάκαμψης και του «νόμου και της τάξης». Οτι θα απαλλάξει την Αμερική από τη φτώχεια και από τους παράνομους μετανάστες, τα ναρκωτικά και τους τρομοκράτες. Θα επιμείνει στην ανέγερση ενός «μεγάλου τείχους» κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ενδέχεται επίσης να πει ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα μερικών –όσων προέρχονται από χώρες που υποθάλπουν ακούσια ή εκούσια τρομοκράτες –ή και όλων των μουσουλμάνων, και να επαναλάβει τα περί απέλασης 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ» ισχυρίζεται το CNN.
Οσον αφορά την οικονομία και το διεθνές εμπόριο, θα επιμείνει υπέρ της δραστικής μείωσης της φορολογίας ( κυρίως των εύπορων Αμερικανών), ενώ θέλει αποδέσμευση των ΗΠΑ από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που «κλέβουν» θέσεις εργασίας από τους Αμερικανούς και τον πλούτο της χώρας.

«Ως προς την εξωτερική πολιτική και τον ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή, ο Τραμπ θα πει ότι σκοπεύει να εστιάσει περισσότερο στα αμερικανικά συμφέροντα και να περιορίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε διεθνή ζητήματα»
λέει το ρεπορτάζ του CBS. Λογικό αν σκεφθεί κανείς ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει απειλήσει και προσβάλει πλήθος χωρών, ενώ έχει επίσης δηλώσει πως η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγικό εταίρο του. Κατά τον Τραμπ η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ οφείλει να είναι «απρόβλεπτη», ώστε να επικρατεί σύγχυση μεταξύ των αντιπάλων.
Πάνω απ’ όλα, θα εστιάσει βεβαίως στα «ζητήματα προσωπικότητας» από τα οποία πάσχει η αντίπαλός του. Θα κατηγορήσει την Κλίντον για ψέματα και υποκρισία και θα την παρουσιάσει σαν άμετρα διψασμένη για εξουσία και ύποπτα εξαρτημένη από συμφέροντα εντός και εκτός των ΗΠΑ, εικόνα και ομοίωση του κατεστημένου, σε μια στιγμή που ο αμερικανικός λαός είναι οργισμένος με το σύστημα.

Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πρίνστον

«Ούτε τα ντιμπέιτ ούτε μια πιθανή κρίση μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της Χίλαρι»

«Πόσο κακό μπορεί να κάνει το επεισόδιο με την κρυφή πνευμονία στην Κλίντον; Και πόσο εύκολο θα είναι για τον Τραμπ να κάνει την έκπληξη και να πάρει το προβάδισμα στις τελευταίες εβδομάδες της κούρσας;»

ρωτήσαμε τον Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητή Ιστορίας στο Πρίνστον και σχολιαστή στο CNN.
«Oι υποστηρικτές της Κλίντον ορθώς ισχυρίζονται ότι είναι άδικο να δίνεται τέτοια έμφαση στο περιστατικό. Οι υποψήφιοι εξαντλούνται, αρρωσταίνουν, μπορεί ακόμη και να σωριαστούν κάτω. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε για τη γενική υγεία τους ή για την εκστρατεία τους. Είναι επίσης άδικο να απομονώνεις μια στιγμή, όπως αυτή, και να τη μετατρέπεις σε είδηση 24 ωρών, προκαλώντας ανησυχίες ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Δεν υπάρχει απόδειξη για τέτοιους ισχυρισμούς. Αλλά δικαίως ή όχι, τέτοιες στιγμές μπορεί να έχουν σημασία σε μια προεδρική κούρσα. Από ορισμένες απόψεις, το βίντεο με την Κλίντον να καταρρέει θα μπορούσε να αποβεί προβληματικό, καθώς η 24ωρη κάλυψη στο Internet δημιουργεί τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζονται για να βλέπει ο κόσμος αυτή τη στιγμή, ξανά και ξανά. Συμβαίνει επίσης στο τέλος μιας εκστρατείας όπου Ρεπουμπλικανοί, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, έχουν κυκλοφορήσει ατελείωτες φήμες για την υγεία της και για το ότι η εκστρατεία της κρύβει τα γεγονότα. Ο Τραμπ έχει επίσης κάνει σεξιστικά σχόλια για το ότι μια γυναίκα δεν έχει την «αντοχή» να γίνει πρόεδρος –και το βίντεο δίνει τροφή σε νέες θεωρίες συνωμοσίας».


Πώς μπορεί να περιορίσει τη ζημιά η Κλίντον;
«Πρέπει να το αντιμετωπίσει ανοιχτά, με διαφάνεια και ειλικρίνεια. Θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα
του Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος, αφού φάνηκε γέρος και σε σύγχυση στο πρώτο ντιμπέιτ απέναντι στον Γουόλτερ
Μοντέιλ, επέστρεψε στο δεύτερο ντιμπέιτ λέγοντας στην Αμερική: “Δεν θα κάνω την ηλικία θέμα σε αυτή την εκ-
στρατεία. Δεν πρόκειται να εκμεταλλευθώ, για πολιτικούς λόγους, τη νεαρή ηλικία και την απειρία του αντιπάλου
μου”. Αντί να αποφύγει το θέμα, ο Ρίγκαν βγήκε μπροστά και χρησιμοποίησε το χιούμορ για να στρέψει ολόκληρη
την ιστορία ενάντια στον αντίπαλό του. Θα είναι σημαντικό για την Κλίντον να βρει έναν τρόπο να κάνει το ίδιο».


Μπορούν τα ντιμπέιτ ή κάποιο γεγονός, μια εθνική κρίση ας πούμε, να αλλάξουν τη δυναμική υπέρ του Τραμπ;
«Πιστεύω πως όχι. Τα ντιμπέιτ θα έχουν σημασία, δεδομένου ότι και οι δύο εκστρατείες επικεντρώνονται στη δολοφονία της προσωπικότητας του αντιπάλου. Για την Κλίντον στόχος είναι να αποδείξει στους ψηφοφόρους ότι ο Τραμπ είναι ανίκανος για το αξίωμα του προέδρου. Οτι είναι ασταθής, αναξιόπιστος, επικίνδυνα αδαής, ουσιαστικά ένας κίνδυνος για τη Δημοκρατία. Για τον Τραμπ στόχος είναι να αποδείξει ότι η Κλίντον λέει μονίμως ψέματα και ενσαρκώνει όλα τα κακά του κατεστημένου. Αλλά αυτή τη στιγμή ο Τραμπ μοιάζει να οδεύει προς μια πραγματική εκλογική καταστροφή για τους Ρεπουμπλικανούς. Οταν Πολιτείες όπως η Γιούτα και η Τζόρτζια δεν έχουν κλειδώσει με σιγουριά υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, το κόμμα έχει ολέθριο πρόβλημα. Το όλο και πιο στενό μονοπάτι του Τραμπ προς την προεδρία θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τη νίκη στο Οχάιο, στη Φλόριδα, στην Πενσιλβάνια και στη Βόρεια Καρολίνα. Η Κλίντον έχει το προβάδισμα στις περισσότερες από τις βασικές αμφίρροπες Πολιτείες, αυτές που δίνουν ουσιαστικά τη νίκη στις προεδρικές. Και ο Τραμπ δεν φαίνεται ικανός να τις «γυρίσει» υπέρ του από εδώ και πέρα. Ακόμη και αν υπάρξει μια κρίση εθνικής ασφάλειας τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, δεν είναι σαφές ότι η κοινή γνώμη θα μετατοπιζόταν δραματικά, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρά επίπεδα εμπιστοσύνης στη Χίλαρι Κλίντον σε μια σειρά από βασικά ζητήματα. Είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς, για παράδειγμα, ότι σε μια ανησυχητική κατάσταση οι ψηφοφόροι θα ένιωθαν πιο άνετα με το είδος της εμπειρίας που διαθέτει η Κλίντον, και της οποίας στερείται ολοσχερώς ο Τραμπ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.