Με διατάξεις-σκάνδαλο επαναφέρουν πανεπιστημιακό

Με δύο αριστοτεχνικά γραμμένες διατάξεις η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει στα καθήκοντά τους πανεπιστημιακούς οι οποίοι απέχουν από το διδακτικό και ερευνητικό έργο

Με δύο αριστοτεχνικά γραμμένες διατάξεις η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει στα καθήκοντά τους πανεπιστημιακούς οι οποίοι απέχουν από το διδακτικό και ερευνητικό έργο λόγω αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης με ποινή φυλάκισης. Πρόκειται για διατάξεις με οσμή σκανδάλου, καθώς φέρεται να φωτογραφίζουν συγκεκριμένο πανεπιστημιακό που έχει ήδη καταδικαστεί για αδικήματα περί την υπηρεσία από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών με ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε και από το Α’ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών. Η τελευταία κατέστη οριστική και αμετάκλητη με απόφαση του Αρείου Πάγου περίπου έξι μήνες μετά. Παράλληλα αναμένεται η εκδίκαση άλλης υπόθεσης με κατηγορούμενο τον ίδιο τον πανεπιστημιακό για ενέργειες στις οποίες προχώρησε την περίοδο που κρατούσε το τιμόνι μεγάλου οργανισμού του υπουργείου Υγείας.
Με βάση τις ανωτέρω καταδικαστικές αποφάσεις ο εν λόγω πανεπιστημιακός θα έπρεπε, βάσει νόμου, να είχε απολέσει το αξίωμα του καθηγητή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε πρύτανης δεν ασχολήθηκε με τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις και δεν τον έθεσε εκτός πανεπιστημίου, παρότι η δεύτερη είχε καταστεί αμετάκλητη από τον Αρειο Πάγο. Το μόνο που έκανε ήταν να τον θέσει σε απλή αποχή από τα καθήκοντά του.
Εν συνεχεία, τον Φεβρουάριο του 2016, η κυβέρνηση τροποποιεί διάταξη του νόμου του 2008 (άρθρο 26) και από το «έγκλημα σχετικά με την υπηρεσία» παραμένει η «απιστία σχετική με την υπηρεσία», τη στιγμή όμως που ο συγκεκριμένος πανεπιστημιακός έχει καταδικαστεί για «έγκλημα σχετικά με την υπηρεσία». Στο δε δικαστήριο το οποίο έχει οριστεί για το τέλος του μήνα ο καθηγητής δικάζεται για απιστία η οποία στοιχειοθετείται ως κακούργημα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου όταν έχει επέλθει ζημία σε βάρος του Οργανισμού για ποσό άνω των 100.000 ευρώ. Εν προκειμένω, ο συγκεκριμένος δικάζεται για ζημία άνω των 6 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες ο καθηγητής επιχείρησε να επανέλθει στο πανεπιστήμιο, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος.
Ετσι χρειάστηκε και δεύτερη πολιτική παρέμβαση προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.
Πριν από μία εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4415 σχετικά με τις «ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». Το άρθρο 67 του νόμου συντάχθηκε ουσιαστικά για να συμπληρώσει το προηγούμενο του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα αναφέρει ότι πλέον οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για «έγκλημα σχετικά με την υπηρεσία» και απέχουν από τα καθήκοντά τους μπορούν να επανέλθουν σε αυτά αυτοδικαίως. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη βρίσκει εφαρμογή σε πανεπιστημιακούς που νομίμως απέχουν από τα καθήκοντά τους, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τον συγκεκριμένο καθηγητή που με βάση τα προβλεπόμενα έπρεπε να έχει ήδη απολυθεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.