Η απόσταση από την οδό Ζαλοκώστα 10, όπου εδρεύει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, έως το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ μικρή. Οπως άλλωστε και από την οδό Νίκης, όπου βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Η απόσταση, ωστόσο, που χωρίζει τις ρητές διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ ότι στο μείζον θέμα του χρέους βρισκόμαστε πιο κοντά σε λύση από ποτέ και τη θέση που διατύπωσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης ότι δεν είναι εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους μόνο για την Ελλάδα, είναι μεγάλη.
Αποδόμηση εκ των ένδον
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι δεν υφίσταται θέμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ευτυχείς με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου, τόσο για το timing στο οποίο έγιναν όσο και για το περιεχόμενό τους, καθώς επί της ουσίας αποδόμησαν το αισιόδοξο «αφήγημα» του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Οσοι γνωρίζουν τον κ. Δραγασάκη ξέρουν ότι είναι από τους τελευταίους που θα επιχειρούσαν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στον κ. Τσίπρα, τον οποίο στήριξε πλήρως σε κρίσιμες φάσεις στην πορεία ανέλιξής του στην εξουσία. Γνωρίζουν όμως και κάτι ακόμη: ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης –και παλιά καραβάνα στην πολιτική –έχει άποψη, επιστημονική προσέγγιση στα οικονομικά θέματα, γνωρίζει το ευρωπαϊκό πεδίο και σίγουρα δεν είναι άκριτος παρατηρητής των όσων λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη την κρίσιμη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα ανήκει, σύμφωνα με εσωκομματικές πηγές, στην οικτρή εκείνη μειοψηφία εντός του κόμματος η οποία διατηρούσε τις επιφυλάξεις της ως προς την επιλογή του κ. Τσίπρα να δυναμιτίσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (με υποψήφιο τον Στ. Δήμα) τον Δεκέμβριο του 2014, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αλλά και για όσα ακολούθησαν την περίοδο της «βίαιης ωρίμασης», κατά δήλωσή του, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι ο έμπειρος πολιτικός διατηρούσε τους δικούς του προβληματισμούς και τις απόψεις του για πρόσωπα –ακόμη και πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό –και πράγματα, για κρίσιμες επιλογές και χειρισμούς που γίνονταν, χωρίς, ωστόσο, να ωθεί σε συγκρούσεις και αναταράξεις και σε κάθε περίπτωση λειτουργώντας εντός του κυβερνητικού πλαισίου.
Πάντως, οι επίμαχες δηλώσεις του περί του χρέους προκάλεσαν μια σχετική αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, έως ενόχληση, καθώς θεωρήθηκε ότι αποδυνάμωσαν έναν κεντρικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού, που ήταν να μεταδώσει μια αισιοδοξία όσον αφορά τις εξελίξεις στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, και μάλιστα με τον αποφασιστικό τρόπο που επιχείρησε να το κάνει αυτό, δηλώνοντας ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ» στο θέμα αυτό και ότι σήμερα οι περισσότεροι απ’ όσους βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πιέζουν για μια οριστική λύση και μια οριστική υπέρβαση του αδιεξόδου.
Δύο 24ωρα αργότερα, ο κ. Δραγασάκης σημείωνε στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος: «Σε πολλά θέματα το να αλλάζει κανείς άποψη είναι πολλές φορές και αναγκαίο, στα θέματα όμως του χρέους διατηρώ τις απόψεις που είχα». Για να εξηγήσει ότι: «Ακόμη και την καλύτερη λύση να πετύχουμε σήμερα, έχουμε την εξής ιδιομορφία, ότι πιστωτές μας είναι και αυτοί υπερδανεισμένοι. Εμείς χρωστάμε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Δεν θεωρώ, λοιπόν, εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς να απομειωθεί και το δικό τους χρέος». Βεβαίως, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα, πρέπει να κερδίσουμε, να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε, να διεκδικήσουμε τώρα να έρθουμε, ει δυνατόν, έστω και στο ίδιο επίπεδο, μακάρι και καλύτερο, από τους άλλους, ούτως ώστε από κοινού και με άλλες χώρες να διεκδικήσουμε την ιδέα αυτή, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους, η οποία να είναι ριζική και να είναι και για όλους, και για εμάς και για τις άλλες χώρες».
Δυσφορία και διαρροές
Λέγεται ότι υπήρξε επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τον κ. Δραγασάκη επ’ αυτού και η επίσημη εικόνα που δόθηκε ήταν πως αυτές είναι και οι απόψεις της κυβέρνησης συνολικά και ως εκ τούτου δεν υπάρχει «θέμα Δραγασάκη». Ομως κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι μια δυσφορία και ενόχληση υπήρξε, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από την πλευρά της αντιπροεδρίας. Πολύ περισσότερο μετά και τις διαρροές που υπήρξαν εκ μέρους της, σύμφωνα με τις οποίες «δεν υπηρετούν την κυβέρνηση όσοι απογειώνονται από την πραγματικότητα», όπως βεβαίως και «όσοι επιχειρούν να ανακαλύψουν αντιθέσεις και αντιπαλότητες εντός της κυβέρνησης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ