στη μπούκα

Τελικά ο χώρος του θεάτρου μόνο στατικός δεν είναι.

Τελικά ο χώρος του θεάτρου μόνο στατικός δεν είναι.
***
Οχι μόνο επάνω στη σκηνή ή κάτω από αυτήν αλλά και πίσω…
***
Κόσμος πάει κι έρχεται, οι χώροι αλλάζουν χέρια, άλλοτε προσωρινά και άλλοτε μόνιμα, νέα πρόσωπα εισβάλλουν στο θεατρικό τοπίο, κάποια άλλα αποχωρούν.
***
Τους παραδοσιακούς θεατρικούς παραγωγούς, μια που ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν απομείνει από τις παλιότερες γενιές, όπως ο Κάρολος Παυλάκης του Αθηνών, του Βρετάνια και του Μουσούρη, διαδέχθηκαν οι θεατρικές εταιρείες.
Από τη Γενική Θεαμάτων περάσαμε στην Ελληνική Θεαμάτων και ύστερα στα Αθηναϊκά Θέατρα του Διονύση Παναγιωτάκη και της Ελένης Κούρκουλα.
***
Ενδιαμέσως, το 2011, ένας νέος θεατρικός επιχειρηματίας εμφανίστηκε: ήταν ο Φάνης Κιρκινέζος που τελικά δεν έμεινε στον χώρο πάνω από μία τριετία.
***
Εφέτος στον αθηναϊκό χάρτη ήρθαν να προστεθούν οι Θεατρικές Σκηνές.
Με μεγάλες (και μικρότερες) παραγωγές στο Παλλάς, στο Αλμα και στο Πάνθεον, αυτή η καινούργια θεατρική εταιρεία εκπροσωπείται από τον γενικό διευθυντή της Πάνο Κατσαρίδη. Ηγετική μορφή του όλου εγχειρήματος είναι ένας επιχειρηματίας που προέρχεται κυρίως από τον χώρο του τουρισμού. Και θέλει να επενδύσει στον χώρο του θεάτρου.
***
Για να δούμε…
***
Το θέατρο, η τέχνη του θεάματος, ήταν και παραμένει γεμάτο από διάττοντες αστέρες, από καλλιτέχνες της μιας επιτυχίας, από ξαφνικούς σταρ.
***
Ενας αιώνας…
***
Eκατό χρόνια από τη γέννησή του συμπληρώθηκαν την περασμένη άνοιξη και ως τώρα οι εκθέσεις, οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις καλά κρατούν, με την Αίγινα να αποτελεί το επίκεντρο.
***
Γιατί ο Γιάννης Μόραλης (φωτογραφία από την τελευταία έκθεσή του) ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη και ανθρώπου.
***
«Δεν μου αρέσει να πουλάω τα έργα μου. Ούτε τώρα ούτε παλιότερα. Ξεκίνησα να το κάνω μόνο από ανάγκη» είχε πει σε μια κουβέντα του στο «Βήμα».
***
Από την Αρτα στην Πρέβεζα και από εκεί στην Αθήνα και μετά στην Ευρώπη, ο Μόραλης ξεχώρισε με το ταλέντο και με την ποιότητά του.
***
Την Τετάρτη εγκαινιάζεται μία ακόμη έκθεση, στην Αθήνα αυτή τη φορά.
***
«Γιάννης Μόραλης –Χρήστος Καπράλος. Μια φιλία ζωής και τέχνης» στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη. Δεκαοκτώ χάλκινα έργα του Καπράλου παρουσιάζονται πλάι σε μια μικρή αναδρομική με έργα του Μόραλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.