H νέα δήμαρχος Ρώμης, του «αδιάφθορου» Γκρίλο, αντιμέτωπη με το πρώτο σκάνδαλο

Το ιταλικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο είχε πάντοτε στο στόμα μία εύκολη λέξη κάθε φορά που οι πολιτικοί τόνοι ανέβαιναν: Dimettiti, Παραιτήσου

Το ιταλικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο είχε πάντοτε στο στόμα μία εύκολη λέξη κάθε φορά που οι πολιτικοί τόνοι ανέβαιναν: Dimettiti, Παραιτήσου. Τώρα, αυτήν τη λέξη ακούει η νέα δήμαρχος Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, που είναι η πρώτη από το κόμμα που εξελέγη σε θέση εξουσίας και, αναγκαστικά, έχει γίνει συμβολικά η δοκιμασία της δυνατότητας διακυβέρνησης του M5S -το κόμμα, που αντιλαμβάνεται το διακύβευμα, την υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις υπαινισσόμενο σκευωρία.

Η Βιρτζίνια Ράτζι, πρώτη γυναίκα στη δημαρχία της Ρώμης, συγκαταλέγεται στα σοβαρά στελέχη του M5S, σε βαθμό που η εκλογή της δεν έγινε δεκτή θετικά μόνο από την εκλογική βάση του Γκρίλο αλλά και από ευρύτερο τμήμα των ψηφοφόρων στην Αιώνια Πόλη.

Το πρόβλημά της ωστόσο ξεκίνησε από το επιτελείο της σε ένα από τα εντονότερα προβλήματα για την ιταλική πρωτεύουσα, εκείνο των σκουπιδιών. Το πρόβλημα έχει όνομα, και λέγεται Πάολα Μουράρο: Ήταν σύμβουλος των υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου πριν γίνει, στο σχήμα Ράτζι, η αρμόδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τα σκουπίδια.

Η Μουράρο όμως είχε βρεθεί στο στόχαστρο της εισαγγελίας για τα πεπραγμένα της. Ακόμη χειρότερα, διέψευδε ότι γνώριζε πως είχε ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της, και γνώση αρνείτο και η ίδια η Ράτζι -μέχρι που διαπιστώθηκε ότι, παρά τις διαψεύσεις, η δήμαρχος γνώριζε από τον Ιούλιο ότι η Μουράρο βρισκόταν υπό έρευνα.

Η Ράτζι στη συνέχεια μίλησε, με βίντεό της στο Διαδίκτυο, απευθείας στα μέλη του Κινήματος και καθησύχασε πως η δημοτική Αρχή θα ακολουθήσει τις όποιες αποφάσεις λάβει η Δικαιοσύνη, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας και θα καθαρίσουμε τη Ρώμη από την κακή διακυβέρνηση των τελευταίων 30 χρόνων».

Εδώ αξίζει να πέσει ένα βλέμμα στην άλλη άκρη του πολιτικού στρατοπέδου: «Δεν έχω ξανακούσει ποτέ τόσα πολλά ψέματα το ένα μετά το άλλο» είπε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο υπουργός Εσωτερικών Α.Αλφάνο διαπίστωσε πως το «Μ5S δεν πέρασε το κρας τεστ, δεν είχε αερόσακο και συγκρούστηκε».

Η συγκυρία είναι καίρια για το M5S: Έχοντας λάμψει στις δημοτικές εκλογές, με μεγαλύτερο τρόπαιο τον ίδιο το δήμο της πρωτεύουσας, και όντας ισχυρό στις δημοσκοπήσεις ψάχνει τον βασικό του υποψήφιο για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο οποίος θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Ενδιάμεσα, ετοιμάζεται επίσης για το δημοψήφισμα πριν το τέλος του χρόνου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τις συνταγματικές αλλαγές, θέλοντας να γίνει συνώνυμο της εκστρατείας του «όχι». Οι δύο αυτές διαδικασίες τέμνονται: τις τελευταίες ώρες αρχίζουν να ενισχύονται τα χαρτιά του Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, ο οποίος διέκοψε την «περιοδεία του με μηχανή» υπέρ του «όχι» για να βρεθεί στη Ρώμη εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κίνημα.

Ο ντι Μπατίστα βρέθηκε στη Ρώμη σε συγκέντρωση υποστηρικτών που είχε διοργανώσει ο Γκρίλο για να δείξει την στήριξη που συνεχίζει να έχει το M5S μεταξύ των πολιτών. Ακούστηκαν «συγγνώμες» από υψηλόβαθμα στελέχη για το ζήτημα της Μουράρο, αλλά ο ίδιος ο Γκρίλο απέδωσε το σκάνδαλο σε σκευωρία εναντίον του Κινήματος.

«Περίμενα πολύ χειρότερα, περίμενα να βρεθώ εγώ υπό έρευνα ή να βρουν στο αυτοκίνητό μου πέντε κιλά κοκαΐνη» είπε χαρακτηριστικά ο κωμικός, θέλοντας να παρουσιάσει το φάκελο Μουράρο ως υποκινούμενο.

Πίσω από την άνεση όμως που ήθελε να παρουσιάσει, ο Γκρίλο αναγνώρισε πως η δήμαρχος Ράτζι βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Κι αυτό επειδή (όπως αποδεικνύει και μία ματιά στα σχόλια των υποστηρικτών του Κινήματος στο blog του) ο καθένας στο M5S αντιλαμβάνεται το πλήγμα στην εικόνα μίας δύναμης που κατεβαίνει με τη σημαία του «νέου και άφθαρτου» από μία τέτοιου είδους σκιά στην πρώτη υποψήφιά του που κλήθηκε να περάσει από την κριτική στη διακυβέρνηση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.