Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση πλήρους ελέγχου της δικαστικής εξουσίας από την κυβέρνηση κάνει η Πολωνία, με το Κοινοβούλιο να συζητά νέο νομοσχέδιο που -μετά την πρόωρη «εκπαραθύρωση» ανώτατων δικαστικών και την παρέμβαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο- στοχεύει να βάλει «λουρί» στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ενώ αντιπολίτευση και διαδηλωτές διαμαρτύρονται, η ΕΕ καλείται από διάφορες πλευρές να παρέμβει και να διαφυλάξει το κοινοτικό κεκτημένο.
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ συγκυβερνούσαν αρμονικά με τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά όταν οι δεύτεροι διάλεξαν τον Μάρτιν Σουλτς για υποψήφιο, τα ποσοστά τους πήραν φτερά και οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν πλέον να έχουν εκτοξευθεί στο ίδιο επίπεδο με την Μέρκελ. Προφανώς και η προεκλογική περίοδος θα έφερνε αντιπαράθεση, αλλά οι τόνοι της σύγκρουσης έχουν ανέβει κιόλας στο κόκκινο με βαριά λόγια - και η Γερμανία βρίσκεται ακόμη επτά μήνες πριν την κάλπη...
Τις επόμενες ημέρες το in.gr, μετά από 18 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας
To πιο ασήμαντο όσων φάνηκαν τις πρώτες ημέρες Τραμπ στο Λευκό Οίκο ήταν πως ο νέος πρόεδρος θεωρεί εαυτόν σε πόλεμο με τα ΜΜΕ - σκοπεύει να παλέψει με νύχια και με δόντια, ήταν επί λέξει η πιο πρόσφατη αναφορά συνεργατών του. Το κυριότερο ήταν τα μέσα με τα οποία έδειξε πως πρόκειται να μιλάει: Με «εναλλακτικά γεγονότα», όπως τα χαρακτηρίζει το επιτελείο του.
Οι διασώστες στην ιταλική Φαριντόλα, η οποία επλήγη από τον σερί σεισμών άνω των 5 βαθμών την Τετάρτη, μιλούν για «αρκετούς νεκρούς» σε ξενοδοχείο που θάφτηκε στο χιόνι εξαιτίας χιονοστοιβάδας που προκάλεσε ο Εγκέλαδος. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποστηρίζουν πως στο ξενοδοχείο διέμεναν 22 πελάτες ενώ άλλες αναφορές ανεβάζουν σε 30 τα θύματα.
Από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν σαφής -και τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του, να πει ότι το ΝΑΤΟ, όσο κι αν παραμένει σημαντικό για τον ίδιο, είναι «παρωχημένο», και η ενότητα της Ευρώπης τού είναι ουσιαστικά αδιάφορη. Ο βαθμός στον οποίο οι θέσεις του θα μεταφραστούν σε αλλαγή της μεταπολεμικής τάξης στο δυτικό ημισφαίριο καλλιεργεί ανησυχία στους Ευρωπαίους, ορισμένοι εκ των οποίων ωστόσο (επιλέγουν να) ελπίζουν σε σύνεση βάσει των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται στην Ουάσινγκτον.
Η Μεγάλη Αίθουσα της νέας Φιλαρμονικής του Αμβούργου πάνω στον Έλβα «καθαγιάστηκε» με την πανηγυρική πρώτη συναυλία στα επίσημα εγκαίνια του επιβλητικού κτιρίου, που η πόλη κι ολόκληρη η χώρα πανηγυρίζουν υπερήφανα -παρά τα πολλά προβλήματα στην ολοκλήρωσή της- ως ένα έργο ταιριαστό του Αμβούργου και ταιριαστό του 21ου αιώνα. Δεν υστερούν ούτε οι φιλοδοξίες της Φιλαρμονικής: Σκοπεύει να φιλοξενεί από ορχήστες και όπερες μέχρι συναυλίες techno.
Η παραίτηση του Ρέντσι δεν εξέπληξε κανέναν στην Ρώμη, όμως τώρα όλα είναι ανοικτά -κανένα σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που είχαν ποντάρει πολλά στο «όχι» ζητούν να εξαργυρώσουν την επένδυσή τους: Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δηλώνει ότι καταρτίζει την «ομάδα του για τη μελλοντική κυβέρνηση του M5S» ενώ ο Σαλβίνι της ξενοφοβικής Λέγκας ζητά εκλογές αμέσως. Η μπερλουσκονική Δεξιά κρατά αποστάσεις ενώ τo κόμμα του Ρέντσι αναζητεί κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα.
Θα γίνει η Αυστρία η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ακροδεξιό πρόεδρο; Αυτό αποφασίζουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι που επιλέγουν πρόεδρο σε ένα μακρόσυρτο σίριαλ που εσχάτως πήρε από κάποιες απόψεις «αμερικανικό άρωμα».
Ο «μεσιέ νορμάλ» Φρανσουά Ολάντ, που κατάφερε να γίνει ο γάλλος πρόεδρος που έριξε σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα τη δημοτικότητά ενώ βρισκόταν στην ηγεσία, αποχαιρέτησε την πολιτική σκηνή στο Παρίσι με την απόφασή του να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα.
Στο τελευταίο ντιμπέιτ για το χρίσμα της γαλλικής Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές -μονομαχία που μπορεί να καταλήξει να βγάλει πρόεδρο- ο Φρανσουά Φιγιόν εμφανίστηκε να κράτα πιο επιθετική στάση, ενώ ο Ζιπέ εμφανίστηκε πιο «συμφιλωτικός». Κόντρα για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τη γαλλική ταυτότητα -«όχι, δεν είμαστε πολυπολιτισμική κοινωνία», λέει ο Φιγιόν- ενώ στη συζήτηση βάρυνε και το ζήτημα της Ρωσίας, με τον Ζιπέ να αφήνει να εννοηθεί πως ο Φιγιόν είναι ο «υποψήφιος του Πούτιν».