Η Χίλαρι παίζει το χαρτί «Εγώ ή χάος»

Πιο διχαστική δεν γίνεται. Ακόμη και μέσα στο κόμμα της, για κάθε δύο οπαδούς που τη στηρίζουν υπάρχει ένας που λέει ότι δεν τη συμπαθεί και δεν την εμπιστεύεται.

Πιο διχαστική δεν γίνεται. Ακόμη και μέσα στο κόμμα της, για κάθε δύο οπαδούς που τη στηρίζουν υπάρχει ένας που λέει ότι δεν τη συμπαθεί και δεν την εμπιστεύεται. Εικόνα και ομοίωση του κατεστημένου σε μια στιγμή που ο αμερικανικός λαός είναι οργισμένος με το σύστημα, η Χίλαρι Κλίντον έχει ένα και μοναδικό μεγάλο όπλο: τον αντίπαλό της. Μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνει ηγέτης της υπερδύναμης ο ανεκδιήγητος Ντόναλντ Τραμπ, το δίλημμα «Χίλαρι ή χάος» αποκτά πολύ πραγματικές και δυσοίωνες διαστάσεις. Και γίνεται ο καλύτερος λόγος υπέρ της εκλογής της πρώτης γυναίκας προέδρου των ΗΠΑ.
Ετσι, παρά το σκάνδαλο με τα κομματικά e-mails, το Δημοκρατικό Κόμμα (του Μπέρνι Σάντερς συμπεριλαμβανομένου) συντάχθηκε πίσω από την Κλίντον προβάλλοντάς την ως τη «μοναδική λύση» απέναντι στον επικίνδυνο, χαοτικό, μισότρελο κ.λπ. Τραμπ. Αλλά το Συνέδριο δεν ήταν ακριβώς η πανηγυρική στιγμή της στέψης που ονειρευόταν η υποψήφια. Η ενότητα δοκιμάστηκε από την αποκάλυψη των υποκλοπών χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Από τα οποία συνάγεται ότι γινόταν συστηματικά προσπάθεια ευνοϊκής μεταχείρισης της Χίλαρι σε βάρος του Σοσιαλιστή εσωκομματικού αντιπάλου Μπέρνι Σάντερς. Οι οπαδοί του εξαγριώθηκαν από την ευνοιοκρατία –και έφτασαν στο σημείο να γιουχάρουν ηχηρά τη Χίλαρι όταν ο Σάντερς τούς ζήτησε να την ψηφίσουν. «Υστερα από αυτό η Κλίντον έχει μόνο μία δουλειά: πρέπει πάση θυσία να συσπειρώσει, παρουσιάζοντας τις προεδρικές σαν επιλογή μεταξύ της ίδιας και του χάους» γράφει το κύριο άρθρο των «Los Angeles Times» σχολιάζοντας το ηλεκτρισμένο κλίμα στο Συνέδριο.
Αποδομώντας τον αντίπαλο


Πέραν της ανάδειξης του πόσο ιστορική είναι η στιγμή που μια γυναίκα γίνεται υποψήφια πρόεδρος 227 χρόνια μετά τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, η επικοινωνιακή μηχανή των Δημοκρατικών δουλεύει στο φουλ για να αποδομήσει τον Τραμπ. «Ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας της Κλίντον ως πολιτικού γίνεται πιο ελκυστικός κάθε φορά που οι Αμερικανοί βλέπουν και ακούν τον Τραμπ» μας λέει ο Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πρίνστον και σχολιαστής στο CNN.
Πράγματι, το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο 70χρονος λαϊκιστής κροίσος με πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από ρατσισμό, αυταρχισμό, επιθετική άγνοια και θρίαμβο της απρέπειας προκαλεί ανατριχίλα στους περισσότερους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, αυτούς που δίνουν τη νίκη στις προεδρικές.
Ο Τραμπ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια με όσα χυδαία λέει για μετανάστες, γυναίκες, μουσουλμάνους, αναπήρους και γκέι. Η λάσπη, η χολή, οι προτάσεις του για τεράστιο τείχος γύρω από τις ΗΠΑ και απαγόρευση εισόδου για όλους τους μουσουλμάνους έχουν σοκάρει το 65% του εκλογικού σώματος. Οι «New York Times» γράφουν ότι το επιτελείο της Κλίντον ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για να χτυπήσει αλύπητα τον Τραμπ με καταιγισμό από τηλεοπτικά σποτ που θα τον παρουσιάζουν ως μισογύνη, εχθρό της εργατικής τάξης, εντελώς άπειρο και πολύ επικίνδυνο για τη χώρα.
Απόρριψη και για τους δύο


Υπάρχουν πάντως και πολλοί που λένε ότι ο Τραμπ έχει καταφέρει να μετατρέψει την άγνοια σε πλήθος ζητημάτων σε ικανότητα κατανόησης των ανησυχιών των απλών ανθρώπων. Και ότι αν κάνει την περιώνυμη στροφή προς το Κέντρο, θα είναι πολύ σοβαρός αντίπαλος για τους Δημοκρατικούς στη μάχη για τον Λευκό Οίκο, τον Νοέμβριο.Στο μεταξύ η τελευταία δημοσκόπηση των NBC/«Wall Street Journal» δείχνει βαθιά απόρριψη και για τους δύο υποψηφίους. Το 65% των Αμερικανών λέει ότι αποκλείεται να ψηφίσει Τραμπ και το 53% αρνείται εξίσου κάθετα να στηρίξει την Κλίντον.
Μάθιου Μπάουμ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Χάρβαρντ
«Θα χάσει μόνο αν ο Τραμπ στραφεί στο Κέντρο»
Νίκη της Χίλαρι, παρά τα προβλήματα, προβλέπει μιλώντας στο «Βήμα» ο Μάθιου Μπάουμ (φωτογραφία), καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Χάρβαρντ. «Η επιτυχία του Τραμπ σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι η πιο μεγάλη έκπληξη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία μας. Εκ των υστέρων μπορούμε να δούμε πώς προέκυψε: κυρίως από τον θυμό των λευκών Αμερικανών της εργατικής τάξης και από τη δυσαρέσκεια πολύ κόσμου για το «σύστημα», με την επιδείνωση της οικονομικής και της κοινωνικής κατάστασης μετά το Κραχ του 2008» λέει.

«Αλλά έχοντας απέναντί της τον Τραμπ, νομίζω ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι το ισχυρό εθνικό φαβορί για την προεδρία –αυτός ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει κάνει περισσότερα για να αποξενώσει κρίσιμες εκλογικές ομάδες (Αφροαμερικανούς, ισπανόφωνους, γυναίκες) από κάθε άλλον που μπορώ να θυμηθώ. Ηδη υπάρχει ένα τεράστιο «χάσμα φύλου», με τον Τραμπ να χάνει τις γυναίκες ψηφοφόρους σε σημαντικούς αριθμούς»
τονίζει ο συνομιλητής μας.
Και καταλήγει: «Από την άλλη πλευρά, η Κλίντον απέχει πολύ από το να είναι η τέλεια υποψήφια. Αν σκοντάψει ή αν ο Τραμπ πετύχει να κάνει το άνοιγμα προς το Κέντρο τους τελευταίους τρεις μήνες της εκστρατείας, δεν αποκλείεται να κερδίσει εκείνος την προεδρία. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα».
ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Πακτωλός χρημάτων και κακή κρίση

Φαίνεται πως η Χίλαρι έκανε περιουσία με ομιλίες σε εταιρείες της Wall Street, κύριο στόχο της λαϊκής οργής για την πρόκληση της Μεγάλης Υφεσης του 2008. Ιδανικό «σκάνδαλο» τα 675.000 δολάρια που έβγαλε για μόλις τρεις ομιλίες στην Goldman Sachs. Είναι και το ζήτημα του ιδιωτικού διακομιστή που εγκατέστησε στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη για τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της, πολλά από τα οποία απόρρητα, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Το θέμα του server, που ερευνήθηκε από το FBI, τη στοιχειώνει προκαλώντας μοιραία ερωτήματα για
την κρίση της.
Δεν είναι ζευγάρι, είναι «συμμορία»
Ενας στους δύο Αμερικανούς τη θεωρεί αντιπαθητική, πολωτική, αλαζονική, υποκρίτρια. Αμετρα διψασμένη για εξουσία και ύποπτα εξαρτημένη από συμφέροντα. Πολλοί και πολλές τη μισούν μόνο και μόνο επειδή λέγεται Κλίντον. Πιστεύουν ότι Χίλαρι και Μπιλ δεν είναι ζευγάρι αλλά «συμμορία» πρόθυμη να θυσιάσει τα πάντα στον βωμό της εξουσίας. Ακόμη χειρότερα: η 68χρονη Χίλαρι είναι η πιο βαθιά εδραιωμένη πολιτικός στο Δημοκρατικό Κόμμα και στη χώρα. Ενσαρκώνει δηλαδή το πολιτικό κατεστημένο σε μια εποχή που ο αμερικανικός λαός είναι πολύ θυμωμένος με το σύστημα.
Γυναίκες, μαύροι και ισπανόφωνοι

Φαβορί στις δημοσκοπήσεις από την αρχή, η Χίλαρι διατηρεί προβάδισμα έναντι του Τραμπ σε όλα τα εθνικά γκάλοπ: 44,6% έναντι 42,8% στο τελευταίο για το CBC. Προηγείται επίσης σε όλες τις κρίσιμες αμφίρροπες Πολιτείες (Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Φλόριδα, Πενσιλβάνια), αλλά με διαφορά εντός του στατιστικού λάθους. Ο Τραμπ κερδίζει άνετα την ψήφο της λευκής εργατικής τάξης και η Χίλαρι των μαύρων, των ισπανόφωνων και των γυναικών. Σύμφωνα με την Gallup, το 53% των Αμερικανών έχει αρνητική άποψη για την Κλίντον και το 63% για τον Τραμπ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.