Υπάρχει μια παροιμία: «Η απάντηση του τρελού είναι σιωπή». Κάπως έτσι θα σκέφθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας και δεν θέλησε να απαντήσει στις απίστευτες κατηγορίες εναντίον του που εκτόξευσε από τηλεοράσεως ο υπουργός-καναλάρχης Ν. Παππάς. Οτι δηλαδή ήταν ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών, ότι μαζί με τον Αντ. Σαμαρά τα έκαναν μούσκεμα και ότι ως κεντρικός τραπεζίτης δεν πρέπει να πολιτεύεται θέλοντας να δικαιώσει την πολιτική του ως υπουργός Οικονομικών. Ποια ήταν η αντίδραση του κεντρικού τραπεζίτη; «Δεν ασχολούμαι»! Αλλά πώς γίνεται να μην ασχοληθεί τη στιγμή που ο κ. Παππάς θέλησε να του δώσει και συμβουλές του τύπου ότι «έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης» ως το τέλος της θητείας του. «Δεν ασχολούμαι» επιμένει ο κ. Στουρνάρας, τη στιγμή που, όπως εξηγεί, «δεν είναι στις αρμοδιότητες του κεντρικού τραπεζίτη να σχολιάζει προσωπικές απόψεις και αξιολογικές κρίσεις του οιουδήποτε». Ο χαρακτηρισμός «οιουδήποτε» αποδίδεται, όπως καταλάβατε, στον κ. Παππά!
nnn
Αλλά μη νομίζετε ότι ο πόλεμος ανάμεσά τους εξαντλείται σε μερικές δηλώσεις ή φραστικά πυροτεχνήματα. Μου λένε ότι εκείνο που θέλουν να εξασφαλίσουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην πολιτευθεί ο κ. Στουρνάρας. Αυτό μαθαίνω ότι φοβούνται. Και τούτο είναι εμφανές από δύο σημεία. Πρώτον, από τις τηλεοπτικές δηλώσεις του κ. Παππά ότι «ο κ. Στουρνάρας ως κεντρικός τραπεζίτης δεν θα πρέπει να πολιτεύεται θέλοντας να δικαιώσει την πολιτική του σαν υπουργός Οικονομικών» και, δεύτερον, από τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που παρουσίασε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας: «…την υποχρέωση Πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από τον λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία βουλευτής». Τη διάταξη αυτή οι συνεργάτες του τη θεωρούν καθαρά «φωτογραφική», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική, πως δεν θέλει να δημιουργήσει κόμμα και προέχει για εκείνον μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος.
nnn
Ολα αυτά όμως μην αμφιβάλλετε ότι έχουν ενοχλήσει τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος μπορεί εκ της θέσεώς του να σιωπά αλλά δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Μαθαίνω ότι εντός των ημερών θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, με τον οποίο έχει συνεργαστεί άριστα την εποχή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Το ραντεβού κλείστηκε την περασμένη Κυριακή στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και ο κεντρικός τραπεζίτης είναι αποφασισμένος, εκτός από την ενημέρωση που θα κάνει για την οικονομία, τις τράπεζες, τη διεθνή οικονομική κατάσταση, να μιλήσει ανοιχτά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανασχηματισμού προεόρτια
Σε άλλες στήλες θα διαβάσετε για την προετοιμαζόμενη στροφή του κ. Τσίπρα και τον επερχόμενο, τον Οκτώβριο, ριζικό ανασχηματισμό. Αυτά που έμαθα είναι τα εξής: Πρώτον, άρχισε να σχεδιάζεται το σπάσιμο των υπερυπουργείων, τα οποία θεωρήθηκαν δυσλειτουργικά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που τα δημιούργησε. Δεύτερον, ορισμένοι υπουργοί άρχισαν από τώρα, καλοκαιριάτικα, να νιώθουν… ασταθείς στην καρέκλα τους και να προσπαθούν είτε μέσω συνεργατών του Πρωθυπουργού είτε σε επαφή απευθείας με τον κ. Τσίπρα να διατηρήσουν τη θέση τους προβάλλοντας σαν δικαιολογία ότι έχουν έργο ακόμη να ολοκληρώσουν. Ο υπουργός-καναλάρχης Ν. Παππάς μάλλον θα χάσει την αρμοδιότητα επί των ΜΜΕ. Διεκδικεί, μαθαίνω, παραγωγικό υπουργείο, και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να δείξει τις ικανότητές του, τις οποίες θεωρεί αναξιοποίητες λόγω της ενασχόλησής του με τα ΜΜΕ.
nnn
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πει για τον ανασχηματισμό σε κανέναν τίποτε. Ούτε καν στους στενούς συνεργάτες του. Μαθαίνω όμως ότι δέχεται προτάσεις και για σπάσιμο υπουργείων και για τη δημιουργία δύο νέων (το ένα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι για το Προσφυγικό). Βεβαίως, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός της αλλαγής της ακολουθούμενης πολιτικής του κ. Τσίπρα που θα εκφραστεί στο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο και κυρίως η ομάδα των «53» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αυτοί ήδη έχουν ζητήσει οι αποφάσεις που αφορούν το κυβερνητικό έργο να λαμβάνονται από κοινού με το κόμμα.

Ανασφαλείς υπουργοί
Η Ολγα Γεροβασίλη ήθελε να μετακινηθεί είτε στο υπουργείο Εσωτερικών είτε στο υπουργείο Υγείας, ωστόσο παραμένει στη θέση της με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών (δεν αντέχει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του Μνημονίου) και ετοιμάζεται ως αντικαταστάτης του ο Γιώργος Χουλιαράκης. Αγωνία αν θα κρατήσουν ή όχι το υπουργείο τους εκφράζεται και από τους Α. Ξανθό (αισθάνεται ότι τον έχει απορροφήσει πλήρως ο Π. Πολάκης), Π. Κουρουμπλή (λόγω των προτάσεων που έκανε για τον εκλογικό νόμο και δεν έγιναν δεκτές), Γ. Σταθάκη (αν δεν μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, θα πάει σπίτι του), Ν. Παρασκευόπουλο, ενώ μυστήριο καλύπτει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού έναντι των κ.κ. Δρίτσα και Κοτζιά. Αμετακίνητοι στις θέσεις τους μαθαίνω ότι παραμένουν οι Ν. Τόσκας, Αλ. Φλαμπουράρης. Αναμένεται μεγάλη «σφαγή» σε αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.
Συζήτηση για την αναθεώρηση


Μπορεί να παίζει κάποιος με το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς; Μπορεί να ανοίγει θέματα όπως η υποκατάσταση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, που προβλέπεται στο άρθρο 110, από δημοψήφισμα; Τι σημαίνουν για τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και η άμεση εκλογή του από το εκλογικό σώμα; Ποια επίπτωση θα έχει στο πολίτευμα και κυρίως στην κυβερνητική σταθερότητα η τυχόν εισαγωγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής χωρίς αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων που ρυθμίζουν τον διορισμό της εκάστοτε κυβέρνησης; Σε αυτά και πολλά άλλα συναφή ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν ο Ν. Αλιβιζάτος, ο Στ. Τσακυράκης και ο Ευ. Βενιζέλος σε δημόσια συζήτηση με τον τίτλο «Εν ου παικτοίς. Μια συζήτηση για το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία» που διοργάνωσε ο «Κύκλος ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση» στις 30 Ιουνίου 2016 με συντονιστή τον Ηλία Κανέλλη. Η συζήτηση αυτή κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Ποικίλη Στοά.
nnn
Το βιβλίο του Γιάννη Μανιάτη «Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός» (εκδόσεις Παπαζήση) αποτελεί μια σύνθεση άρθρων και ομιλιών που έγραψε ο κ. Μανιάτης στη διάρκεια πολλών χρόνων. Χωρίζεται σε δύο μέρη και στο πρώτο, που έχει γενικό τίτλο «Ενέργεια», αναλύει θέματα όπως οι υδρογονάνθρακες, ο ορυκτός πλούτος, η διεθνής κατάσταση σε σχέση με τα ενεργειακά, ο ρόλος του υγραερίου, οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα, οι συμβάσεις που υπογράφηκαν για Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα, επίσης οι θέσεις μιας σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας στον ενεργειακό τομέα. Υπερασπίζεται την επιλογή της μικρής ΔΕΗ (που αποσπούσε το 30% του συνόλου) και επικρίνει τη σημερινή κυβέρνηση που υπέγραψε, στο τρίτο Μνημόνιο, να έχει η ΔΕΗ σε λίγα χρόνια μόνο το 50% της παραγωγής και των εισαγωγών, και μόνο το 50% των πελατών που έχει σήμερα.
Καναλάρχες και κριτήρια
Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν «φάει» οκτώ χρόνια κρίσης στο κεφάλι με επίδοξους καναλάρχες που δεν προσκόμισαν τίποτ’ άλλο παρά μόνο μια εγγυητική επιστολή αμφιβόλου ποιότητος;
nnn
Μπορούν να επικαλούνται αυτό που λέει ο Νίκος Παππάς, ότι όποιος έχει λεφτά παίρνει κανάλι; Και ποια λεφτά; Τι είδους λεφτά; Από πού προέρχονται αυτά τα λεφτά; Αν ήταν έτσι, όλοι όσοι εμφανίζονται ότι έχουν λεφτά θα γίνονταν τραπεζίτες.
nnn
Δεν γίνονται όμως, επειδή υπάρχουν κι άλλα κριτήρια. Κριτήρια τα οποία ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Απαιτούνται πέραν των άλλων εμπειρία, ήθος, γνώση. Ακόμα και τα στελέχη των τραπεζών αξιολογούνται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ