Η καθύβριση της Δικαιοσύνης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης έκανε μια απαράδεκτη δήλωση. Δήλωσε, δηλαδή, ότι «πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη των παραδικαστικών κυκλωμάτων»!..

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης έκανε μια απαράδεκτη δήλωση. Δήλωσε, δηλαδή, ότι «πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη των παραδικαστικών κυκλωμάτων»!..
Σε σχέση με αυτή την αντικοινοβουλευτική δήλωση ενός υπουργού μιας δυτικής δημοκρατίας θα ήθελα να διατυπώσω τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
1. «Κατασκευή εσωτερικών εχθρών». Τι εννοώ; Ο κ. Πολάκης και γενικότερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν βδελυρά την αντιδημοκρατική φιλοσοφία των πιο σκοτεινών χρόνων της σταλινικής περιόδου. Τι λέει αυτή η φιλοσοφία; Αν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία πάνω στα πλήθη, τότε θα πρέπει να παρουσιάσει την απλοποιημένη εικόνα ενός «μεγάλου εχθρού» στον οποίο να αποδίδεται όλο το φταίξιμο (Ζίζεκ, «Μίλησε κανείς για τον ολοκληρωτισμό;»).
Και η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορεί στοιχειωδώς να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και τους «εικονικούς παραδείσους» που είχε τάξει σε κάθε κοινωνική ομάδα.
Ετσι οι υποδομές της δημόσιας υγείας καταρρέουν και ο κ. Πολάκης για να υπερβεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα βρίσκει ως «εσωτερικό εχθρό» όλους τους δικαστές! Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι πριν από λίγο καιρό παρόμοιοι «εχθροί» ήταν οι γραβατωμένοι νέοι δικηγόροι κ.τ.λ.
Αυτή η φιλοσοφία όμως πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα γιατί οδηγεί σε έναν «πόλεμο όλων εναντίον όλων» (bellum omnium contra omnes), όπως έλεγε ο Τόμας Χομπς, και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας!
2. «Η γλώσσα των πολιτικών και το πραγματικό πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη». Υπό αυτή την έννοια η πολιτική γλώσσα του κ. Πολάκη είναι εξόχως παραπλανητική γιατί είναι αδύνατον οι περισσότεροι δικαστές να είναι μέλη κάποιων παραδικαστικών κυκλωμάτων.
Φαίνεται εξάλλου ότι ο κ. Πολάκης δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα αφού από την πολιτική της κυβέρνησης εθίγησαν περισσότερο τα πιο φτωχά στρώματα (με την περικοπή του ΕΚΑΣ) και όχι οι «αστοί», όπως πιστεύει αφελώς ο υπουργός !
Βεβαίως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη και αυτό αφορά την άμεση τροποποίηση της συνταγματικής διάταξης που δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης!
Ο υπουργός όμως περί άλλα τυρβάζει και θέλει απλώς να βλέπει «εσωτερικούς εχθρούς»!


Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Kalfelis@law.auth.gr


.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.