Μπορεί η κυβέρνηση να απέσυρε το «παράλληλο πρόγραμμα» αλλά τουλάχιστον προχώρησε σε μια καινοτόμο πρωτοβουλία: επιτέλους «θεσμοθετείται η οικονομία από τα κάτω» ανακοίνωσε η προχθεσινή «Αυγή».
Ομολογώ ότι αγνοούσα (όπως και οι περισσότεροι άλλωστε) τι είναι «η οικονομία από τα κάτω». Αλλά για να την παρουσιάσει ομάδα πέντε υπουργών (Κατρούγκαλος, Σταθάκης, Αποστόλου, Αντωνοπούλου και Χαρίτσης) σε ειδική εκδήλωση υπέθεσα ότι είναι κάτι σοβαρό.
Από την εκδήλωση προέκυψε (σύμφωνα με το ρεπορτάζ) ότι η «οικονομία από τα κάτω» που θεσμοθετήθηκε είναι τελικά η «Κοινωνική Οικονομία» –αγνώστων λοιπών στοιχείων και αυτή…
Σε τι συνίσταται η «Κοινωνική Οικονομία»; Σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά είναι «παραγωγικά εγχειρήματα αυτοοργάνωσης και αυτοελέγχου».
Μάλιστα! Αλλά επειδή ουδείς κατάλαβε τι εννοεί ο ποιητής, διευκρινίζεται επιπροσθέτως ότι αφορά τη «μεταβίβαση εγκαταλελειμμένων και πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς εργαζομένων».
Για να μη νομίσετε μάλιστα ότι κάνω πλάκα, ανακοινώθηκε αρμοδίως πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης συναντήθηκε με τους εργαζομένους μιας κλειστής επιχείρησης (τα ΕΝ.ΚΛΩ.) και τους διαβεβαίωσε ότι θα λειτουργήσει ξανά την κλειστή επιχείρηση με… τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή!
Προφανώς όμως οι τροπολογίες δεν αρκούν –τώρα μάλιστα που πήρε ανάποδες και η τρόικα…
Ετσι οι «πέντε υπουργοί» που θεσμοθέτησαν την «οικονομία από τα κάτω» εξήγγειλαν επιπροσθέτως:
  • Τη δημιουργία Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας.
  • Τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας.
  • Τη δημιουργία μητρώου εκπαιδευτών και συμβούλων για την Κοινωνική Οικονομία.
  • Τη δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας.
Δεν ξέρω αν θα τονωθεί έτσι η οικονομία, αλλά με τόσες προσλήψεις σε ταμεία, ινστιτούτα, μητρώα και κέντρα κάπως θα αντιμετωπιστεί η ανεργία.
Ασε που όταν ανοίξουν οι κλειστές επιχειρήσεις υπάρχουν ελπίδες να προσληφθούν και μερικοί εργαζόμενοι.
Με τι λεφτά θα γίνουν όλα αυτά; Αγνωστο. Αλλά μάλλον γι’ αυτό ονομάζεται «οικονομία από τα κάτω». Είναι δωρεάν.
Και αυτό αποτελεί την ουσιαστική καινοτομία των «πέντε υπουργών»: επινόησαν και θεσμοθέτησαν τη δωρεάν οικονομία.
Ευλόγως η «Αυγή» έγραφε τις προάλλες ότι σύμφωνα με τον Τσακαλώτο «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κεϋνσιανό κόμμα». Βεβαίως την επομένη η εφημερίδα επανήλθε για να διευκρινίσει πως σύμφωνα πάντα με τον Τσακαλώτο «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεϋνσιανό κόμμα».
Δεν γνωρίζω αν παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του Τσακαλώτου ή αν αυτό που ακουγόταν στο ενδιάμεσο ήταν τα κόκαλα του Κέυνς!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ