Κάτω τα χέρια από το κρασί

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να ξεφύγει η χώρα από τη δινή θέση που βρίσκεται, να ανακάμψει η οικονομία και να ανασάνει η κοινωνία, θα πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η γεωργική παραγωγή, όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να ξεφύγει η χώρα από τη δινή θέση που βρίσκεται, να ανακάμψει η οικονομία και να ανασάνει η κοινωνία, θα πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η γεωργική παραγωγή, όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε, δημιουργώντας διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία θα μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στην παγκόσμια αγορά.
Και φωτεινό παράδειγμα είναι το ελληνικό κρασί, το οποίο πωλείται σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα μέχρι τις Ην. Πολιτείες χάρη στις προσπάθειες των ελληνών παραγωγών.
Ελληνικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, το Αγιωργήτικο ή το Ξινόμαυρο, πωλείται πλέον με το ποτήρι στα μπαρ και τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και αλλού.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να στηρίξει τις προσπάθεις αυτές, έρχεται να τιμωρήσει τους έλληνες παραγωγούς που έχουν να επιδείξουν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις.
Αντιδρώντας (υποχώρησε κατά πολλούς) στην επιβολή αυξημένου ΦΠΑ 23% (από 13%) στο μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο είναι κατά 80% εισαγώμενο από Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία, επιχείρησε αρχικά θα φορολογήσει την εγχώρια μπύρα που κερδίζει σταθερά μερίδια από τις πολυεθνικές και στη συνέχεια το κρασί που ενισχύει τη θέση του στις διεθνείς αγορές.
Διότι πως μπορεί να σταθεί ο έλληνας οινοποιός αλλά και παραγωγός όταν έρχεται η κυβέρνηση και επιβάλει 40 λεπτά φόρο στο λίτρο κρασί ή 30 λεπτά στο μπουκάλι.
Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό στο διεθνή ανταγωνισμό, ο έλληνας παραγωγός θα πρέπει να πεί στο πελάτη του στις Ην. Πολιτείες, την Ευρώπη και αλλού ότι αντί π.χ. για 2,70 ευρώ που σου πουλάω το λίτρο, τώρα θα μου δώσεις 3,10 ευρώ.
Ποιος θα δεχθεί; Κανείς και θα χαθούν οι αγορές που με τόσο κόπο και πολυετή προσπάθεια πέτυχαν να ανοίξουν οι έλληνες οινοποιοί.
Και δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι και οι παραγωγοί σταφυλιού, οι οποίοι πουλάνε το κιλό το σταφύλι στα οινοποιεία 30-35 λεπτά, όσο περίπου ελιναι ο φόρος που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο μπουκάλι.
Και για ένα μπουκάλι κρασί χρειάζεται περίπου ένα κιλό σταφύλι.
Τέτοιου είδους αποφάσεις κάνουν τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς ανταγωνιστές μας να τρίβουν τα χέρια τους. Είναι βλάκες αυτοί που δεν βάζουν φόρο στα κρασιά τους;
Οσοι στην κυβέρνηση κατεβάζουν τέτοιου είδους ιδέες είναι ερασιτέχνες και επικίνδυνοι για το επιχειρείν, την οικονομία και τη χώρα και θα πρέπει να απομακρυνθούν πάραυτα από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Διότι ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει η χώρα είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών όπως των ελλήνων οινοποιών, οι οποίοι με ανταγωνιστικά προϊόντα στέκονται στις διεθνείς αγορές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.