Τι παρέδωσε στους πιστωτές ο κ. Τσίπρας

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να καταργήσει το Μνημόνιο και τη λιτότητα.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να καταργήσει το Μνημόνιο και τη λιτότητα. Υστερα από έξι μήνες διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές έφερε σε δημοψήφισμα μια πρόταση των πιστωτών και ζήτησε από τον ελληνικό λαό να την καταψηφίσει για να φέρει καλύτερη.
Τελικά μία εβδομάδα αργότερα κατέληξε σε συμφωνία με τους εταίρους, η οποία ήταν χειρότερη από αυτή που απέρριψε ο ελληνικός λαός την 5η Ιουλίου και η οποία οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο με όρους και μέτρα λιτότητας πιο αυστηρά από αυτά που υποσχόταν να καταργήσει τον περασμένο Ιανουάριο.
Και τώρα προσφεύγει για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες στις κάλπες ζητώντας την ψήφο του ελληνικού λαού για να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές συνέπειες και να διορθώσει τις αδικίες του Μνημονίου που ο ίδιος υπέγραψε.
Δεν ξέρουμε πώς και τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Οι εταίροι όμως δεν τρώνε κουτόχορτο. Γνωρίζουν πλέον πολύ καλά το εγχώριο πολιτικό σύστημα, τα τερτίπια του, τα είπα-ξείπα, όπως και την κοντή μνήμη του ελληνικού λαού.
Επειδή και αυτοί λογοδοτούν στους δικούς τους ψηφοφόρους, οι οποίοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις και έχουν γίνει σοφότεροι ύστερα από δύο μνημόνια, στο τρίτο έχουν λάβει προβλέψεις που δένουν χειροπόδαρα την όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές. Δεν ξέρουμε αν ο κ. Τσίπρας το κατάλαβε ή όχι, αλλά με τη συμφωνία που υπέγραψε παρέδωσε στους πιστωτές σημαντικές εξουσίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Εχουμε και λέμε λοιπόν. Στην εισαγωγή του Μνημονίου αναφέρεται ρητά πως «η (ελληνική) κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους». Με άλλα λόγια, μονομερείς αποφάσεις χωρίς το ΟΚ των πιστωτών δεν μπορεί να πάρει πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί αν πάρει δεν έχει λεφτά. Πλέον τα λεφτά θα δίνονται με το σταγονόμετρο και υπό προϋποθέσεις. «Οι όροι (σ.σ.: της συμφωνίας) θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση λαμβανομένης υπόψη της επιτευχθείσας προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Σε κάθε επενεξέταση τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και τα λοιπά μέσα για την επίτευξη των ευρύτερων στόχων του Μνημονίου θα εξειδικεύονται πλήρως με λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα» αναφέρεται ξεκάθαρα. Και εφέτος θα χρειαστούμε λεφτά όχι μόνο για να πληρώσουμε τους πιστωτές αλλά και για μισθούς και συντάξεις, αφού πάει το πρωτογενές πλεόνασμα, πλέον έχουμε έλλειμμα.

Τους δρακόντειους αυτούς όρους επικαλέστηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να πείσει τους συντηρητικούς βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν τη συμφωνία. Αν και παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως το πρόγραμμα θα πετύχει, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία προς την ελληνική κυβέρνηση. «Θα παρακολουθούμε βήμα-βήμα» είπε και επέμενε στον τρίμηνο έλεγχο προόδου και εφαρμογής των μέτρων. Και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης για την οποία ο κ. Τσίπρας αισθάνεται περήφανος!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.