Μία ακόμη αρνητική πρωτιά στον χώρο της Υγείας έχει η Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον τομέα των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι ειδικές μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων που λειτουργούν στη χώρα μετριούνται στα… δάκτυλα του ενός χεριού, ενώ υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες εφημερεύουν νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ανάλογες δομές. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων (έχει καθιερωθεί η 29η Οκτωβρίου), οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν την ανάγκη δημιουργίας δικτύου για την αντιμετώπιση της πάθησης.
«Εχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων έχουν καλύτερη έκβαση σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Ωστόσο στην Ελλάδα οι δομές αυτές δεν επαρκούν» δηλώνει η κυρία Σοφία Βασιλοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας, γιατρός στη Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων του νοσοκομείου «Αιγινήτειο». Οπως αναφέρει, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για τη δημιουργία ανάλογων μονάδων σε οργανωμένη βάση.
Σύμφωνα με την κυρία Βασιλοπούλου, τα ισχαιμικά εγκεφαλικά αφορούν το 80% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων (20% είναι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά). Σημαντικό ρόλο παίζουν ο χρόνος προσέλευσης του περιστατικού στο νοσοκομείο και η σωστή αντιμετώπισή του. «Οταν το περιστατικό προσέρχεται στο νοσοκομείο εντός ευλόγου χρόνου έχει καλύτερη πρόγνωση. Και εύλογος χρόνος σημαίνει το πολύ εντός τεσσερισήμισι ωρών. Αυτό είναι το μάξιμουμ. Είναι κατανοητό βεβαίως ότι αν ένα περιστατικό προσέλθει νωρίτερα, δηλαδή μέσα στην πρώτη ώρα, θα έχει ακόμη καλύτερη πρόγνωση, αφού υποβάλλεται άμεσα σε θρομβόλυση (σ.σ. διάλυση των θρόμβων του αίματος). Το μυστικό βρίσκεται στον χρόνο» διευκρινίζει.
Η κυρία Βασιλοπούλου σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω των συνθηκών διαβίωσης (κακή διατροφή, στρες).
Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων δείχνουν ότι:
- Ενας στους έξι ανθρώπους θα πάθει κάποια στιγμή στη ζωή του εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξαρτήτως ηλικίας.
- Κάθε έξι δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου.
- Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εγκεφαλικό κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα νοσηλεύονται 40.000 άτομα ετησίως.
- Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες άνω των 60 ετών και τη σημαντικότερη αιτία μόνιμης αναπηρίας.
- Το 70% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να αξιολογήσει σωστά τα συμπτώματα με συνέπεια να μην αντιμετωπίζεται άμεσα και με τον κατάλληλο τρόπο.
- Στα επόμενα χρόνια αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Μπορεί να προληφθεί
Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί αρκεί:
- Ολοι να γνωρίζουν και να ρυθμίζουν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, δηλαδή την υπέρταση, τον διαβήτη, την υπερχοληστεριναιμία, το κάπνισμα, την παχυσαρκία.
- Αν νιώσουν αιφνίδια αδυναμία ή μούδιασμα να κάνουν το εξής τεστ: να χαμογελάσουν, να σηκώσουν τα δύο χέρια και να πουν μία απλή πρόταση. Οποιος δεν καταφέρει να ολοκληρώσει το τεστ θα πρέπει να καλέσει το ΕΚΑΒ και να μεταφερθεί όσο γίνεται πιο σύντομα σε νοσοκομείο.
Τα συμπτώματα
- Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, του χεριού ή του ποδιού, ιδιαίτερα στη μία πλευρά του σώματος.
- Ξαφνική σύγχυση ή δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση.
- Ξαφνική δυσκολία στην όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια.
- Ξαφνικό πρόβλημα ζάλης, απώλεια της ισορροπίας ή του συντονισμού των κινήσεων.
HeliosPlus