Διαστάσεις πήρε σήμερα, Τρίτη, το θέμα της φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων και της κατάληψης φοιτητών σε χώρους του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τις ακαδημαϊκές συγκρούσεις ακολούθησαν οξείες πολιτικές συγκρούσεις και η δικαστική παρέμβαση.
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε το απόγευμα της Τρίτης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος για να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα (πλημμέλημα) της διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο εισαγγελέας ζητάει να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η κατάληψη καθώς έγιναν καταγγελίες για βίαιη απώθηση των υπαλλήλων που φρουρούσαν τις πόρτες του. Από την πλευρά της πρυτανείας του ιδρύματος καταγγέλθηκε, όπως είναι γνωστό, ότι οι φοιτητές μπήκαν στο ίδρυμα με «πολιορκητικό κριό» τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως ο πρύτανης, με τον οποίο επικοινώνησε «Το Βήμα», διέψευσε κατηγορηματικά ότι έκανε μήνυση, λέγοντας ότι δεν έχει ζητήσει να διωχθεί κανένας από όσους βρίσκονται στο εσωτερικό του ιδρύματος.
Σε κάθε περίπτωση ο εισαγγελέας κινήθηκε έπειτα από κατάθεση που είχε δώσει νωρίτερα ο κ. Φορτσάκης στις αστυνομικές αρχές. Σε αυτή τόνισε ότι αδυνατεί να φυλάξει πλέον το ίδρυμα εξαιτίας της παρουσίας των καταληψιών στο εσωτερικό του.
Εν ενεργεία δικαστικοί με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του πρύτανη. Επισημαίνουν ωστόσο ότι η Δικαιοσύνη θεώρησε έγκληση την κατάθεση που έδωσε στην Κρατική Ασφάλεια αναφέροντας ότι παρακωλύεται η λειτουργία δημόσιου χώρου και ως εκ τούτου κίνησε τις διαδικασίες της κατεπείγουσες προκαταρκτικής εξέτασης. Μάλιστα για την υπόθεση έχουν ήδη ληφθεί καταθέσεις.
Στην Επιτροπή της Βουλής
Στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και έκανε έκκληση για ένα ακαδημαϊκό έτος χωρίς εντάσεις. «Μου διαμαρτυρήθηκε ο πρύτανης ότι έγινε παραβίαση του χώρου της πρυτανείας από συναδέλφους από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων» είπε ο υπουργός Παιδείας. «Υπάρχει αυτοδιοίκητο στα πανεπιστήμια και αυτό αφορά την καθαριότητα και την ασφάλεια. Αυτό που κάνει ο πρύτανης αφορά την πρυτανεία, δηλαδή το διοικητήριο όχι το κάμπους, όχι τους χώρους όπου γίνεται το μάθημα. Μπορώ να μπω στους χώρους ενός κόμματος χωρίς άδεια;» αναρωτήθηκε.
«Τουλάχιστον στις πρυτανείες ουδείς δικαιούται να εισέρχεται και να μη δίνει λογαριασμό. Η δική μας παρέμβαση έχει μορφή έκκλησης να προχωρήσουμε το ακαδημαϊκό έτος χωρίς τέτοια θέματα εν μέσω κρίσης. Μίλησα με τον πρύτανη, τον κ. Φορτσάκη. Δεν κλειδώνουν τους υπάλληλους μέσα στα γραφεία. Κύριοι συνάδελφοι, δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι στο πανεπιστήμιο. Είστε σοβαροί άνθρωποι εσείς, είστε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι πάει να πει ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε; Για τους χώρους όπου καταστρέφονταν η περιουσία του πανεπιστημίου στις κινητοποιήσεις του 2011, σωστά πήρε τα μέτρα ο πρύτανης χωρίς να του υποδείξουμε τίποτε» κατέληξε.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
κυρία Θεανώ Φωτίου και οι κκ.
Ν. Φωτόπουλος και
Χρ. Μαντάς διέψευσαν ότι άσκησαν βία στον φύλακα της πύλης τη Δευτέρα για να μπουν στον χώρο του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, όπου όμως μπήκαν μαζί τους και οι φοιτητές οι οποίοι στη συνέχεια αρνήθηκαν να αποχωρήσουν. Οι τρεις βουλευτές δήλωσαν:
«Προσήλθαμε προκειμένου να ενημερωθούμε για την κινητοποίηση διοικητικών και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών».
Και ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ.
Δημήτρης Βίτσας τοποθετήθηκε μιλώντας στο Βήμα FM: «Βασικό είναι να λειτουργούν τα πανεπιστήμια, να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και να είναι ελεύθερος ο ακαδημαϊκός χώρος. Με face control, security και οτιδήποτε άλλο, όχι (δεν πρέπει να επιβάλλεται φύλαξη και έλεγχος πρόσβασης). Αλλά βανδαλισμοί και καταστροφές και όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά σε όλους τους δημόσιους χώρους είναι ανεπίτρεπτοι».
Στο θέμα παρενέβη και η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, επί ηγεσίας της οποίας και καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα από την Κίνα μέχρι την Αμερική και από τη Σουηδία μέχρι την Κύπρο που όσοι εισέρχονται στον πανεπιστημιακό χώρο δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν το πανεπιστημιακό πάσο ή να αφήσουν την ταυτότητά τους… και δεν εννοώ την κομματική» αναφέρει σε άρθρο της η κυρία Διαμαντοπούλου και ζητάει να τοποθετηθούν όλοι, «από τον υπουργό Παιδείας μέχρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τρόπο καθαρό».
Τι λένε οι υπάλληλοι
Από την πλευρά τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος δήλωσαν ότι στόχος τους ήταν να κρατήσουν το πανεπιστήμιο ανοικτό. Οι ίδιοι ωστόσο το καλοκαίρι πρωτοστάτησαν σε κινητοποιήσεις που έκλεισαν το ίδρυμα επί τετράμηνο, ενώ πέρυσι η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, κινδύνεψε να χαθεί και το εξάμηνο σε ορισμένες σχολές όταν απήργησαν διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη πολλών συναδέλφων τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Σε συνέντευξη που έδωσαν κατηγόρησαν τον πρύτανη του πανεπιστημίου, που κατήγγειλε τη βίαιη είσοδό τους στο πανεπιστήμιο, για γκεμπελισμό και αυταρχικές μεθόδους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ζαχαρίας Τριγάζης χαρακτήρισε τον κ. Φορτσάκη «κυβερνητικό εκπρόσωπο».
«Η πρυτανική Αρχή λέει στα κανάλια σκόπιμες ανακρίβειες. Είπε ότι ήρθαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και διευκόλυναν κάποιους να μπουν στο κτίριο. Δεν είναι αλήθεια ότι μπήκαν χωρίς άδεια. Ο κ. Φορτσάκης δεν συμπεριφέρθηκε σαν πρύτανης του πανεπιστημίου αλλά σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτό που θέλει είναι να εφαρμόσει στο πανεπιστήμιο τους νόμους της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου που θέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ιδιωτική εταιρεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριγάζης.
«Το δικαίωμα του προαυλισμού αναγνωρίζεται στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά όχι στο πανεπιστήμιο. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες. Αν χρειαστεί να παραμείνουμε εδώ θα το κάνουμε» σημείωσε η γραμματέας του συλλόγου κυρία Μαρλέν Λογοθέτη, ενώ σε υψηλούς τόνους ήταν οι δηλώσεις και των εκπροσώπων των φοιτητών.
Εκπροσωπώντας την ΑΔΕΔΥ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Γιώργος Παπαδόπουλος κάλεσε τον κ. Φορτσάκη να «αντιληφθεί ότι είναι πρύτανης και όχι σερίφης».