Η μάχη της κάλπης στις 18 Μαΐου για τις τοπικές εκλογές θα δοθεί από 1.438 δημοτικούς συνδυασμούς και 105 περιφερειακούς συνδυασμούς σε όλη τη χώρα. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε, με βάση τις αποφάσεις των Πρωτοδικείων, τους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων, σε όλη την Ελλάδα, και των υποψηφίων περιφερειαρχών, που κατέρχονται στις εκλογές.
Στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών, οι εκλογείς είναι 9.890.854, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Ο βασικός κορμός των εκλογέων είναι 9.871.733 (4.779.471 άντρες και 5.092.262 γυναίκες) ενώ μετέχουν και 19.121 πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ (7.429 άνδρες και 11.692 γυναίκες) οι οποίοι ψηφίζουν μόνο στις δημοτικές εκλογές (όχι στις περιφερειακές).
Οι βασικοί εκλογείς (9.871.733) έχουν καταγραφεί από το υπουργείο Εσωτερικών ανά περιφερειακή ενότητα και ανά δήμο. Οι άνω των 18 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά είναι 108.691, εκ των οποίων οι 55.186 είναι νεαροί και 53.505 είναι νεαρές.
Η κατανομή των εκλογέων ανά φύλο κατά δήμους και περιφερειακή ενότητα
Αναλυτικά οι συνδυασμοί και οι επικεφαλής τους ανά περιφέρεια και δήμο:
Το υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε συχνές απορίες
Πλήθος είναι εν τω μεταξύ οι απορίες που εκφράζουν συχνά οι ψηφοφόροι για την εκλογική διαδικασία. Ιδού πώς απαντά το υπουργείο Εσωτερικών, δίνοντας γενικές πληροφορίες για την ψηφοφορία.
Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους.
Επισκεφθείτε τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις» και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
- Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτό όπου είμαι δημότης… Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ…
Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτισθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2014 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 14 Μαρτίου 2014 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στον δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.
- Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;
Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2014, οφείλετε να ψηφίσετε στον δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠΕΣ και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.
Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
- Είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία και αν ναι, μέχρι ποια ηλικία;
Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τους διατάξεις τους ισχύουσας νομοθεσίας. Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ. από το εκλογικό τους τμήμα.
- Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ψηφοφορία;
Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωί και λήγει στις 7 το απόγευμα.
- Είμαι έλληνας πολίτης και στις εκλογές θα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί που βρίσκομαι;
Όσοι από τους έλληνες πολίτες διαμένουν στο εξωτερικό ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα. Για τις Ευρωεκλογές ωστόσο μπορούν να ψηφίσουν στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής προξενικής αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 4 Απριλίου 2014.
- Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα; Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, θα υπάρξει πρόβλημα;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.
- Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους; Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τι πρέπει να κάνω;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
- Είμαι τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ, ποιον θα ενημερώσω;
Στο ενημερωτικό που έχετε λάβει, αναφέρει αν θα ενημερώσετε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ή τον δήμο, στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα.
Ποιοι ονομάζονται κοινοτικοί εκλογείς και πότε ψηφίζουν;
Οι κοινοτικοί εκλογείς, ως πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν μόνο στις δημοτικές εκλογές (όχι περιφερειακές) και ευρωεκλογές. Οι πολίτες αυτοί έχουν τις παρακάτω υπηκοότητες: αυστριακή, βρετανική, βελγική, βουλγαρική, γαλλική, γερμανική, δανική, εσθονική, ιρλανδική, ισπανική, ιταλική, κροατική, κυπριακή, λετονική, λιθουανική, Λουξεμβούργου, Μάλτας, ολλανδική, ουγγρική, πολωνική, πορτογαλική, ρουμανική, σλοβακική, σουηδική, τσεχική, φινλανδική.
Είμαι ετεροδημότης, ψηφίζω;
Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.