«Μαραθωνοδρόμος» η πασχαλίτσα!

«Δεινός» πιλότος φαίνεται ότι είναι τελικά η μικροσκοπική πασχαλίτσα, καθώς σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, σε μια μόνο πτήση μπορεί να διανύσει μέχρι και 120 χλμ. με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα και σε ύψος που αγγίζει τα 1.100 μέτρα.

«Δεινός» πιλότος φαίνεται ότι είναι τελικά η μικροσκοπική πασχαλίτσα, καθώς σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, σε μια μόνο πτήση μπορεί να διανύσει μέχρι και 120 χλμ. με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα και σε ύψος που αγγίζει τα 1.100 μέτρα.

Το ακούραστο κόκκινο έντομο, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χαλ, διαθέτει εντυπωσιακή αντοχή καθώς μπορεί να παραμείνει εν πτήσει για περίπου δύο ολόκληρες ώρες.

Νέα «λιλιπούτεια» δεδομένα

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης του εργαστηρίου Rothamsted Research, στο Χερτφορντσάιρ, ενώ αναλύθηκαν δεδομένα που αφορούσαν δύο είδη πασχαλίτσας: την κοινή πασχαλίτσα με τις επτά χαρακτηριστικές κουκκίδες στην πλάτη της (Κοκκινέλλη η επτάστικτος – Coccinella septempunctata) και την απειλητική πασχαλίτσα-αρλεκίνο (Harmonia axyridis).

«Ενόσω τις μελετούσαμε και βρίσκονταν κλεισμένες στις ειδικές γυάλες, κυριολεκτικά δεν τις προλαβαίναμε. Οι πασχαλίτσες ήταν απίστευτα γρήγορες. Πρόκειται για υπερδραστήρια έντομα που είναι δεινοί «πιλότοι», καθώς είναι “κατασκευασμένες” για να πετούν καλά» εξηγεί η δρ Λόρι Λόσον Χάντλι, επικεφαλής της μελέτης.

Κάτω από τα κοκκινωπά έλυτρα κρύβονται τα πανίσχυρα φτερά της πασχαλίτσας

Κόκκινοι «πύραυλοι» στους αιθέρες

Με τη βοήθεια ηλεκτρομαγνητικών σημάτων παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιεί ένα σύστημα ραντάρ, οι ειδικοί προχώρησαν στην καταγραφή των πτήσεων των μικροσκοπικών κόκκινων «πυραύλων». Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι ενώ οι περισσότερες πασχαλίτσες έτειναν να επιλέγουν χαμηλότερο ύψος πτήσης, υπήρχαν και οι πιο τολμηρές οι οποίες «σκαρφάλωναν» στα 1.100 μέτρα. Αυτές, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, ήταν και πιο γρήγορες με ταχύτητα που άγγιζε τα 60 χλμ./ώρα – οι περισσότερες διατηρούσαν μια μέση ταχύτητα γύρω στα 32 χλμ./ώρα.

Τέλος, κατά μέσο όρο οι πασχαλίτσες παρέμεναν στον αέρα για περίπου 37 λεπτά, ωστόσο παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις «μαραθωνοδρόμων» με διαδρομές διάρκειας δύο ωρών.

«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε πως θα παρέμεναν στον αέρα για περίπου 15 λεπτά. Ωστόσο μείναμε έκπληκτοι από το αποτέλεσμα. Αν λοιπόν είναι ικανές να πετούν με μέγιστη ταχύτητα 60 χλμ./ώρα, τότε μέσα σε δύο ώρες μπορούν να έχουν διανύσει σχεδόν 120 χλμ. Βλέπουμε λοιπόν μια νέα πλευρά των συγκεκριμένων εντόμων την οποία δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα» καταλήγει η ειδικός.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση «PLoS ONE».


Πασχαλίτσα, η γνωστή-άγνωστη:

  • Το μικροσκοπικό έντομο δεν ξεπερνάει σε μήκος τα 6 χιλιοστά.
  • Τρέφεται με παράσιτα και για τον λόγο αυτόν θεωρείται ο καλύτερος «φίλος» των γεωργών.
  • Τα φτερά της πασχαλίτσας κρύβονται κάτω από τα κοκκινωπά έλυτρα με τις χαρακτηριστικές κουκκίδες. Τα έλυτρα χρησιμοποιούνται όταν το έντομο πραγματοποιεί στατική πτήση, ενώ τα διάφανα φτερά κάτω από αυτά τού προσφέρουν ώθηση. Μετρήσεις των ειδικών έδειξαν ότι κατά μέσο όρο, το δυνατό έντομο-μινιατούρα, «χτυπάει» τα φτερά του 85 φορές το δευτερόλεπτο.
  • Η διατροφή της πασχαλίτσας είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, γεγονός που της προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για μεγάλα «ταξίδια».
  • Το χαρακτηριστικό «κοστούμι» της την προστατεύει από πιθανούς θηρευτές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.